Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Membri ai Asociației “Inocentiu Micu-Klein” în pelerinaj la Loreto

 
Membri ai Asociației “Inocentiu Micu-Klein” în pelerinaj la Loreto
  • 15 Noi 2017
  • 3115

Duminică, 12 noiembrie 2017, Asociația ”Inocențiu Micu Klein” a credincioșilor greco-catolici români din Italia, a organizat un pelerinaj la Loreto. Grupul de pelerini a fost înșotit de către Pr. Valentin Marcu, președintele Asociației.

Loreto este unul dintre cele mai importante sanctuare din Italia şi din lume, situat pe o colină, nu departe de malul Mării Adriatice (la 30 km de Ancona). Sanctuarul găzduieşte căsuţa Maicii Domnului de la Nazaret, casă în care Sfânta Fecioară Maria a trăit şi a primit vestea arhanghelului Gabriel. Este vorba de trei pereţi ai unei încăperi, care au fost transportaţi în secolul al XIII-lea la Loreto.

Istoria de la Loreto începe în anul 1291, când cruciaţii au fost învinşi şi au trebuit să părăsească Palestina, iar casa Maicii Domnului era în pericol. Conform Sfintei Tradiții, pentru a fi ferită de distrugere a fost transportată “printr-un mister angelic” mai întâi în Iliria şi apoi în ţinutul Recanati (lângă Loreto) ca apoi să fie stabilită pe colina cu lauri (de aici numele ”lauretum”, iar mai apoi Loreto).

Căsuţa Maicii Domnului este astăzi adăpostită într-un edificiu, realizat din marmură, o capodoperă a artei, la Loreto.

Papa Ioan Paul al II-lea, care a vizitat sanctuarul de-a lungul pontificatului său de 5 ori, cu ocazia celui de-al şaptelea centenar al sanctuarului, la 15 august 1993, scria: ”Sfânta Casă de la Loreto nu e doar o relicvă, ci este o preţioasă icoană concretă. Este o relicvă deoarece este partea superioară a lăcaşului de la Nazaret al Mariei. Dar este icoană pentru că este oglinda care reflectă perfect inefabilul adevăr de credinţă al Nazaretului şi revarsă lumină asupra marilor valori creştine” (Scrisoarea Papei Ioan Paul II cu ocazia celui de-al VII – lea centenar al Sanctuarului Sfintei Case de la Loreto)

Tot aici îşi au originea şi litaniile Maicii Domnului, litaniile lauretane (sau de la Loreto)

Vizionarea filmului ”Maria di Nazaret, regia di Giacomo Campiotti”, mărturisirea păcatelor în cadrul Sfântului Sacrament al Spovedaniei și colocviile cu părintele Valentin au însoțit itinerariul pelerinilor din capitala Italiei către sanctuarul marian, din provincia Marche.

Ajunși la destinație, grupul de credincioși a luat parte la Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Valentin Marcu, în “Cappella del Crocefisso” din interiorul Bazilicii Sfintei Case de la Loreto. Răspunsurile celebrării liturgice au fost oferite de către credincioșii prezenți. În cuvântul de învățătură, Pr. Valentin, referindu-se la lecturile Duminicii a XXV-a d.R., le-a amintit celor prezenți că suntem chemați “să umblăm”, oriunde am fi, “cu vrednicie” (cf. Ef. 4, 1), îndemnându-i să se apropie cu multă încredere de “samarineanul milostiv”, care este Isus Cristos, având ca obiectiv primar “drumul spre Ierusalim”, care reprezintă Împărăția lui Dumnezeu. Să fim atenți la “tâlharii Ierihonului”, ai lumii în care trăim, prin toate formele și manifestările, rămânând în casa Domnului, Biserica, acolo unde îl întâlnim pe Dumnezeu și ne vindecăm rănile prin Sfintele Sacramente.

La finalul Sfintei Liturghii toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească.

Vizitarea Sanctuarului de la Loreto, în mod special momentele de comuniune din Sfânta Casă, prin rugăciune și meditație, a constituit o experiență frumoasă, oferind totodată posibilitatea să trezească în inimă dorința de a imita modelul samarineanului milostiv, după cuvintele Învățătorului: “Mergi și fă și tu asemenea!”

NOVENĂ CĂTRE FECIOARA SFINTEI CASE DE LA LORETO

În acest loc sfânt, unde Fiul lui Dumnezeu a voit să ia trupul nostru și să poarte infirmitățile noastre, te rugăm, o Mamă a bunătății și a milei, să-i repeți lui Isus pentru frații bolnavi care se încred în tine, cuvintele surorilor lui Lazăr: “Iată, acela, pe care tu îl iubești, este bolnav”.

O Marie, care în această sărmană Casă arăți surâsul tău matern atâtor oameni chinuiți de durere, îndreaptă-ți privirea spre bolnavii care te roagă: obține-le mângâierea sufletului și vindecarea trupului, pentru ca să poată aduce mulțumirile cuvenite puterii și dragostei divine, a slăvi sfântul Nume al lui Dumnezeu și să se îngrijească sub iubitoarea ta ocrotire, de faptele sfințirii proprii.

Amin.

Fecioară de la Loreto,
Mângâietoare a mâhniților,
Tămăduitoare a bolnavilor,
Roagă-te pentru noi!
Tatăl nostru....
Bucură-te Marie....
Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt......



Sursa:assimklein.it