Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Condamnat pe nedrept, eliberat prin mijlocirea Sfântului Ioan Paul al II-lea

 
Condamnat pe nedrept, eliberat prin mijlocirea Sfântului Ioan Paul al II-lea
  • 09 Iul 2018
  • 3283

©VaticanMedia-Foto/CPP

Acuzat pe nedrept că ar fi violat și ucis o tânără, Tomasz Komenda s-a rugat Sfântului Ioan Paul al II-lea pentru eliberarea sa. Pentru a-i mulțumi, după ce a ieșit din închisoare a mers la Roma să se roage la mormântul Sfântului. Până la urmă a ajuns să-l întâlnească și pe Papa Francisc.

Aceasta este povestea unui tânăr care a avut parte de o minune. În 2000, Tomasz Komenda, polonez de 23 de ani, este acuzată de viol și de uciderea unei fete de 15 ani. În ciuda negărilor sale, el este găsit vinovat pe baza "dovezilor" științifice: doi experți spun că urmele dinților de pe corpul victimei corespund cu cei ai lui Tomasz.

Odată ajuns în închisoare, tânărul va trăi un iad. Într-adevăr, violatorii sunt hărțuiți, umiliți și, uneori, chiar torturați de ceilalți pușcăriași. Și Tomasz nu a putut conta pe gardieni care ar fi trebuit să facă ordine: "priveau de departe", a explicat el într-un interviu acordat televiziunii poloneze.

Rugăciunea către Ioan Paul al II-lea

Din moment ce nu mai putea să convingă pe cineva de inocența sa, tânărul va căuta ajutor. Deși necredincios, a început să se roage Sfântului Ioan Paul al II-lea. Din partea de sus a patului său, Papa polonez îl privea zâmbind dintr-o fotografie oferită de mama sa. "Dacă ești sfânt, se ruga Tomasz, ești acolo sus unde este și această fată. Dacă trebuie să mă duci acolo, du-mă acum. Dacă trebuie să fiu liber, lasă-mă liber."

La șase luni de la acest plâns al inimii, un polițist bate la ușa celulei. El nu crede în vina tânărului și îl va ajuta să dovedească asta. După un an de proceduri juridice și judiciare, Tomasz este reabilitat. "Sfântul papă m-a ascultat", spune tânărul. Iar când a fost eliberat, la jumătatea lunii mai, a promis imediat că o să meargă la Roma pentru a-i mulțumi Sfântului Ioan Paul al II-lea.

"Doar cei care își țin cuvântul sunt respectați", spune un proverb polonez. Și Tomasz merită să fie: la mai puțin de o lună de la eliberare a mers la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Însoțit de tatăl și mama sa, a îngenunchiat și s-a rugat în fața altarului unde este mormântul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea.

Papa Francisc a fost mișcat de povestea sa

Ceea ce Tomasz nu știa este că povestea lui a ajuns la Vatican. Elemozinierul Sanctității Sale, cardinalul Konrad Krajewski, auzise despre el. Prelatul s-a alăturat familiei și s-a oferit să meargă cu ei în Piața San Pietro, unde Papa Francis ține audiențele în fiecare miercuri.

Providența există: familia reușește să se strecoare până la succesorul lui Petru și să-i spună povestea în câteva cuvinte. Mișcat de ceea ce asculta, papa Francisc îl ia în mod spontan pe Tomasz în brațe pentru o îmbrățișare lungă. Apoi îi cere fotografului său să-i facă poze cu tânărul.

Povestea nu se oprește aici: familia Komenda a fost invitată la prânz de către cardinalul Krajewski. Masa a fost pregătită de Enzo, care a petrecut mulți ani în spatele gratiilor. "Voi pregăti o sărbătoare pentru el așa cum nu a mai avut până acum!", a spus bucătarul.

Traducere: ACC
 Sursa:it.aleteia.org