Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

SAMOILĂ MÂRZA, fotograful Unirii, comemorat la Alba Iulia

 
SAMOILĂ MÂRZA, fotograful Unirii, comemorat la Alba Iulia
  • 30 Noi 2018
  • 3645

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Alba-Iulia, în ziua de 30 noiembrie a avut loc și un moment de rugăciune în cimitirul Maieri, la mormântul lui Samoilă Mârza, cel care la vârsta de 32 de ani a ajuns din întâmplare fotograful unirii, imortalizând marele moment istoric al Unirii Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

Rugăciunea de pomenire de la mormântul fotografului unirii și sfințirea crucii așezate la căpătâiul acestuia a fost oficiată de către Protopopul de Alba Iulia și Sebeș, Pr. Radu Vasile Roșu și de un sobor de preoți veniți  în Capitala Unirii pentru a lua parte la evenimentele din aceste zile festive.

La momentele de rugăciune au participat și reprezentanți ai autorităților locale, printre care primarul Municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava și viceprimarul Gabriel Pleșa.

Samoilă Mârza (1886-1967) s-a născut într-o familie de țărani români greco-catolici din Galtiu, comuna Sântimbru, Alba. A urmat cele şase clase primare la Şcoala poporală greco-catolică confesională din Galtiu, apoi a continuat liceul la Alba Iulia. Ulterior absolvirii liceului, între 1909 și 1911 a fost trimis de către părinţi în ucenicie la fotograful sibian Iainek, unde a învăţat meseria de fotograf.

În anul 1914, după începerea Primului Război Mondial, este recrutat și trimis pe front în Galiția, iar în anul 1916, după intrarea României în război, a fost trimis pe frontul din Italia, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. La terminarea războiului, Samoilă Mârza se afla la Trieste, de unde va pleca la Viena în urma acţiunii de retragere a militarilor români. Avea să ajungă acasă, în satul natal Galtiu, pe ruta Viena – Zagreb – Belgrad - Timișoara, cu puține zile înainte de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Abia ajuns acasă, el s-a numărat printre persoanele care aveau să se deplaseze, cu bucurie în suflete, la Alba Iulia pentru cel ce avea să fie marele moment istoric din 1 Decembrie 1918.

Din păcate, nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea credenţional, permisul de acces la adunarea din Sala Unirii, şi din acest motiv, nu avem nicio fotografie din sală. Până de curând se susținea faptul că ar fi fost contractat un fotograf german, Bach, care nu s-a prezentat, însă în zilele noastre sunt istorici care susțin contrariul: în vederea acelei zile de Adunare nu ar fi fost contractat nici un fotograf. Din fericire pentru noi și pentru istoria noastră națională, la Alba Iulia, Samoilă Mârza a făcut cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia. Într-una din imagini apare Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, cel care din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, a citit mulțimilor adunate proclamația de unire a Transilvaniei cu România.

La începutul anului 1919, Samoilă Mârza şi-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Albumul a fost prezentat de către delegaţia română şi la Conferinţa de pace de la Versailles.

În continuare, Samoilă Mârza a fotografiat vizita regelui Ferdinand la Alba Iulia, Abrud și Câmpeni (1919), încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria (22 octombrie 1922), serbările comemorative de la Țebea, cu ocazia centenarului nașterii lui Avram Iancu (1924).

Samoilă Mârza a murit la data de 19 decembrie 1967, fiind răpus de o boală incurabilă și a fost înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Semnalăm faptul că în acest an Centenar, la data de 11 noiembrie, după o slujbă de pomenire oficiată de preoți ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, al cărei fiu a fost și Samoilă Mârza, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative de pe casa în care s-a născut fotograful unirii.

 

Pr. Daniel Cristea