Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Fidelitatea este mult mai mult decât a nu-ți înșela soțul sau soția

 
Fidelitatea este mult mai mult decât a nu-ți înșela soțul sau soția
  • 07 Dec 2018
  • 647

Așa cum pacea este mai mult decât lipsa războiului, fidelitatea este mai mult decât lipsa infidelității.

Fidelitatea este la fel ca viața noastră morală în general. S-ar putea să credem că suntem buni pentru că nu am făcut nimic rău: "Nu am omorât pe nimeni și nu am furat nimic". Este un pas în direcția cea bună, dar nu este suficient pentru a construi o societate sănătoasă. În mod similar, s-ar putea să ne gândim: "Sunt fidel soțului/soției deoarece nu am un/o amantă și nici nu am o relație extraconjugală". Gândim în acest fel dacă considerăm fidelitatea pur și simplu ca o lipsă de infidelitate. Cu toate acestea, acest tip de fidelitate nu este suficient pentru a construi o relație, ci doar pentru a evita dezastrul. Întrebarea corectă este: cum poate fidelitatea în căsnicie să ajute la crearea unei legături profunde cu soțul/soția?

Fidelitatea înseamnă să-ți respecți cuvântul dat

Fiind fidel înseamnă că sunteți de încredere și că vă respectați cuvântul dat. Dacă promiteți să faceți o activitate sau alta împreună cu soțul/soția, nu vă lăsați distrași de vecini, de muncă sau de un prieten care tocmai a sunat sau v-a scris. Angajamentul față de soț/soție are prioritate față de alte interese și angajamente. Încrederea reciprocă se bazează pe acțiuni concrete care arată că ne gândim la celălalt și că îl respectăm.

Cum să rămâi fidel soțulului/soției pe tot parcursul vieții?

O altă modalitate de a încuraja fidelitatea reciprocă este de a accepta ca toate deciziile importante să fie luate împreună, soț și soție. Nu cu un prieten, părinți sau un șef. Dacă vi se cere să luați o decizie importantă atunci când partenerul de viață nu este acolo, nu ezitați să spuneți: „Sună interesant, lasă-mă să vorbesc cu soțul meu/soția mea“ sau „știți, eu nu vă pot da un răspuns pentru moment, aș dori să-mi întreb soția/soțul ce crede despre asta“. Relația voastră maritală este astfel pusă în centrul atenției. Acest lucru confirmă faptul că este important pentru dumneavoastră și că un soț sau soția nu este doar un simplu spectator, ci este un partener de viață.

Fidelitatea respectă deficiențele celuilalt

De asemenea, loialitatea necesită cunoașterea partenerului dumneavoastră. Trebuie să vă amintiți, zi de zi, cum reacționează la stres, la oboseală, la situații de conflict ... Se închide? Are nevoie de timp? Va încerca să analizeze totul și să găsească o soluție?

Ce atitudine să adopți atunci când soțul/soția este într-o stare proastă?

Loialitatea este deosebit de importantă atunci când tu și soțul/soția ta sunteți foarte diferiți unul de celălalt. În acest caz, amintiți-vă că sunteți oameni diferiți, cu moduri diferite de a vedea lucrurile. Conștientizați că emoțiile lui/ei îi aparțin și că nu are legătură cu cumneavoastră. Unul dintre voi poate fi trist, anxios sau supărat, iar celălalt poate fi empatic, pentru că nu putem avea în acelaș moment aceeași stare emoțională. Menținerea unei anumite distanțe emoționale sănătoase vă poate aduce într-adevăr mai aproape, deoarece oferă stabilitate relației și vă ajută să fiți complementari unul altuia.

Este ușor să fii fidel atunci când ești îndrăgostit, ținându-vă de mâini în timp ce priviți stelele. Loialitatea are sens după căsătorie, atunci când vă treziți în fiecare dimineață și-i vedeți părul ciufulit soțului/soției dumneavoastră, când vă pierdeți răbdarea și observați defectele persoanei dragi. Acceptarea slăbiciunii celuilalt necesită să înțelegem fidelitatea într-un alt mod. Ea ne invită să-l acceptăm pe cealaltă ca atare, fără să încercăm cu orice preț să-l schimbăm.

Fidelitatea înseamnă stabilirea unor limite

Fidelitatea este și respectul pentru rănile din trecut, care uneori se manifestă în viața conjugală. Apoi se află în încercările de a-l înțelege pe cealaltă atunci când ne dezvăluie o slăbiciune. Fidelitatea înseamnă, în acest caz, să nu ne folosim de ceea ce ne dezvăluie soțul/soția: eșecurile, temerile, greșelile sale etc.

Fidelitatea înseamnă de asemenea stabilirea de limite atunci când comportamentul unei persoane este de natură să distrugă căsătoria, familia și pe celălalt soț, așa cum se poate întâmpla în caz de abuz sau de dependență. Fidelitatea înseamnă că ne pasă de ceilalți, de bunăstarea și demnitatea lor și vom face tot posibilul pentru a-i proteja pe cei pe care îi iubim.

Fidelitatea creează o legătură. Ea face căsătoria un adăpost sigur și o casă construită pe stâncă. În practică, acest lucru înseamnă că vă veți aminti că soția v-a cerut să cumpărați pâine, că nu veți vorbi cu alte persoane despre modul în care soțul a fost concediat de șef, nu veți face glume nepotrivite pe seama soțului/soției în fața prietenilor. Și dacă ați promis că o să beți o cafea cu soțul, nu o să mergi la cumpărături cu mama dumneavoastră.

Traducere: ACCSursa:it.aleteia.org