Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preluarea bisericii greco-catolice din Ramna după 65 de ani

 
 Preluarea bisericii greco-catolice din Ramna după 65 de ani
  • 06 Noi 2013
  • 3673
Ziua de marţi, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolică din Ramna un eveniment deosebit: preluarea bisericii parohiale după 65 de ani.

Parohia Ramna a fost înfiinţată în anul 1864 prin întoarcerea la unire a celei mai mari părţi a comunei împreună cu trei preoţi şi un învăţător care au adus cu sine trei sesiuni parohiale: biserica şi două jugăre de pământ. Primul paroh al acestei comunităţi a fost pr. PP. Ioan Popescu (1864-1869). Actuala biserică a fost edificată în anul 1894 şi are hramul „Învierea Domnului”. La anul 1903 în parohia Ramna existau 930 de credincioşi greco-catolici.

Biserica greco-catolică din Ramna, la fel ca toate proprietăţile şi bunurile Bisericii Greco-Catolice, au fost confiscate de Statul comunist ateu în 1948 şi date, în cea mai mare parte în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După 1990 comunitatea greco-catolică din Ramna a fost reactivată, însă greco-catolicii nu au fost lăsaţi să slujească în biserica pe care au avut-o.

Între timp, datorită purtării de grijă a distinsului ierarh PS Alexandru Mesian s-a hotărât reactivarea acestei comunităţi prin amenajarea casei parohiale şi a unei capele care a fost sfinţită în ziua de 31 octombrie 2010. Cu această ocazie Prea Sfinţitul Alexandru l-a numit în această parohie pe pr. Vasile Chindriş. Casa parohială a fost retrocedată de statul Român.

Deoarece dialogul cu fraţii ortodocşi nu a dus la nici un rezultat (deşi comunitatea ortodoxă are o biserică în localitate), comunitatea greco-catolică a hotărât să se adreseze justiţiei pentru a-şi câştiga dreptul să intre în biserica de care a fost deposedată în 1948. Procesul a fost câştigat de partea greco-catolică mai întâi la Tribunalul Caraş-Severin iar apoi printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Timişoara.

Astfel la data de 5 noiembrie a.c. într-o atmosferă frăţească, în spiritul Evangheliei Domnului Nostru Isus Cristos, partea ortodoxă a predat biserica părţii greco-catolice.

Conform procedurilor legale în prezenţa Executorului Judecătoresc Dl. Cristian Mihai Jurchescu s-a încheiat un proces verbal între cele două părţi care constituie titlu executoriu prin care biserica a fost predată în stare bună şi fără incidente.

Din partea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeşului au participat: Inspector eparhial: pr. Călin Ianchiș, pr. Petru Berbentia, Protopop de Reşiţa şi pr. Ovidiu Urzicaru, paroh de Ramna, iar din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Ilie-Marian Ştefănescu, Protopop de Reşiţa şi pr. Vasile Chindriş, parohul locului.

După semnarea procesului verbal, Mons. Angelo i-a îndemnat pe credincioşi să aibă o atitudine de reconciliere faţă de fraţii lor şi să-i primească în biserică dacă unii dintre ei doresc să se reîntoarcă. „Trebuie de acum înainte numai să ne bucurăm şi să dovedim că suntem mai buni şi numai aşa dovedim dacă iertăm, după învăţătura Domnului Nostru Isus Cristos”.

S-au tras clopotele şi s-a rostit o rugăciune de mulţumire. Bucuria a continuat cu o agapă la grădiniţa de lângă biserică.

Prima Sfântă Liturghie în biserica nou retrocedată s-a săvârşit în după masa aceleiaşi zile de la orele 17.00.


Sursa:bru.ro