Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A trecut la Domnul scriitorul Ion Brad, elev al școlilor blăjene

 
A trecut la Domnul scriitorul Ion Brad, elev al școlilor blăjene
  • 08 Feb 2019
  • 704

Scriitorul Ion Brad a murit la vârsta de 89 de ani, miercuri, în locuința sa din Bucureşti. Cetățean de onoare al municipiului Blaj, Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când guvernul comunist a desființat învățământul greco-catolic și a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Din funcțiile avute a ajutat la restaurația culturală a Blajului, promovând rolul Blajului în istoria și cultura românească și contribuind la revenirea la Blaj a unei părți din Biblioteca Mitropoliei, confiscată de comuniști și mutată la Biblioteca Academiei din Cluj Napoca. 
 

Slujba de prohod va avea loc la catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, sâmbătă, 9 februarie 2019, la orele 13,00. Sicriul va fi depus în aceeași zi în catedrală, începând cu orele 11,00.

Înmormântarea are loc la cimitirul Bellu catolic la orele 14, 30.


Născut pe 8 noiembrie 1929, la Pănade, în judeţul Alba, Ion Brad a fost scriitor, poet, exponent al aşa numitului realism socialist, traducător şi diplomat.

Ion Brad a urmat o carieră în domeniul cultural și în diplomație, iar în perioada 1973-1982 a fost ambasadorul României în Grecia. La finalul anilor 80 a fost director al Teatrului C.I. Nottara (1984-1990).

A publicat volume de versuri, proză sau memorialistică (șase volume de memorii din experiența sa în Grecia: Ambasador la Atena). Poeziile și prozele sale au fost traduse în engleză, franceză, greacă, spaniolă, bulgară, rusă, etc. De asemenea el a tradus din limba greacă mai multe cărți.

În anul 1959 a primit premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”, în 1972 a fost recompensat cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cele patru anotimpuri”, iar în 1999 i-a fost decernat premiul de poezie „Transilvania” al Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Este cetățean de onoare al municipiilor Cluj Napoca și Blaj, despre „Mica Romă” scriind numeroase volume.

Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când guvernul comunist a desființat învățământul greco-catolic și a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Din funcțiile avute, a ajutat la restaurația culturală a Blajului, promovând rolul Blajului în istoria și cultura românească și contribuind la revenirea la Blaj a unei părți din Biblioteca Mitropoliei, confiscată de comuniști și mutată la Biblioteca Academiei din Cluj Napoca.

Nicu GogaSursa:radioblaj.ro