Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

100 de ani de rugăciune și tradiție în Parohia Velț, în Duminica Tomii

 
100 de ani de rugăciune și tradiție în Parohia Velț, în Duminica Tomii
  • 07 Mai 2019
  • 3552

În Parohia Greco-Catolică Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril din localitatea Velț, jud. Sibiu, după o tradiție de peste 100 de ani, în Duminica a doua după Paști (a Tomii), la ora 14.00, avut loc rugăciunea Sfântului Maslu.

Anul acesta, la invitația părintelui Paroh Ilie Hrișcă, au răspuns Protopopul de Târnăveni Sorin Ivan, pr. Doru Velțan, pr. Dumitru Daniel Precup, pr. Ioan Corniș, pr. Nicula Septimiu, pr. Ioan Pădurean și pr. prof. Anton Rus, care a ținut cuvântul de învățătură, spunând: “...suntem astăzi aici pentru a ne ruga pentru bolnavi, pentru cei care suferă: "Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate, se vor ierta lui. Mărturisiţi-vă deci unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului" (Iacov 5, 14-16).

Referindu-se la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, părintele profesor, dincolo de pregătirile necesare pentru primirea sa, a afirmat că trebuie să fim pătrunși de adevărul Sfintei Scripturi prin care Sfântului Apostol Petru i-au fost încredințate cheile împărăției cerurilor și căruia i-a spus să-i întărească pe frații săi în credință. „De aceea mă gândesc că vine Papa la Blaj, ca să ne întărească pe noi în credință..., vine să recunoască jertfa martirilor, care și-au dat viața, nu pentru un om sau pentru un papă, ci pentru ceea ce reprezenta unirea lor cu Papa și Biserica Romei, care stă la temelia Bisericii Greco-Catolice din Romania, ca un adevăr de credință”.

Parohia Velț, așa cum reiese din paginile Șematismului din anul 1932, a fost înfințată în anul 1737.

Pe parcursul decenililor, credincioșii din Velț au reușit să își păstreze destul de bine identitatea, tradițiile, valorile și demnitatea transmise din generație în generație.

Unul dintre preoții care au adus o contribuiție esențială la reînființarea Parohiei Greco-Catolice, după anul 1989, a fost părintele Câmpean Gheorghe, fost paroh al comunității greco-catolice și înainte de desfințarea bisericii, în perioada 1940-1948. A reînființat parohia în anul 1993 și a început pastorația creincioșilor din Velț până în anul 1997, când se retrage, iar în fruntea credincioșilor este numit părintele Ilie Hrișcă.

Preotul Paroh Ilie Hrișcă, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru această întâlnire, preoților și tuturor celor prezenți, care au răspuns chemării bisericii, pentru rugăciune și continuitatea respectării tradiției care ne unește și ne îmbogățește de fiecare dată, într-un mod diferit.

La final, protopopul de Târnăveni a mulțumit parohului pentru invitație și le-a vorbit celor prezenți despre fosta Bisericuță din Ciungar-Tătârlaua, ridicată de credincioșii greco-catolici din Tătârlaua și împrejurimi în anul 1945, ca mulțumire pentru că Dumnezeu a ferit satul de front și de trecerea trupelor. Numită bisericuța păcii, a fost sfințită la 07 iulie 1946 de către IPS Dr. Valeriu Traian Frențiu. Ultimul pelerinaj, așa cum reiese din documentele extrase de părintele protopop din Arhivele Naționale, a avut loc la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Crucii, 14 septembrie 1948, avându-l, ca invitat pe PS Vasile Aftenie, care în predica sa a vorbit preoților și credincioșilor prezenți despre periocolul persecuției, citez din nota informativă: „S-a declarat război contra bisericii, care este mai greu ca acel cu armele, fiindcă o mână de politicieni, încearcă să amăgească poporul dar în noi trebuie să se trezească și ultima rămășită de credință și dacă mâine va fi ordin ca, crucile de la biserici sa se dea jos și crucile de la răspântii, atunci credincioșii trebuie să apere creștinătatea chiar cu viața și sângele lor.” În finalul cuvântului său, Pr. Prot. Sorin Ivan a lansat invitația credincioșilor din Velț de a participa activ la ridicarea fostei bisericuțe, a Căii Crucii precum și la pelerinajele ce vor urma, începând de anul acesta, dedicate celor șapte Martiri ai bisericii noastre, care în data de 2 iunie 2019, la celebrarea Sfintei Litughii de Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj, vor fi ridicați la cinstea Sfintelor Altare.

După închierea întregului oficiu liturgic, preotul paroh împreună cu familia au invitat preoții și familile lor, la casa parohială, la o agapa unde s-au petrecut momente fumoase de bucurie și comuniune frațească.

 

Pr. Prot. Sorin Ivan