Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A murit cardinalul francez Roger Etchegaray, ”om de dialog și de pace”

 
A murit cardinalul francez Roger Etchegaray, ”om de dialog și de pace”
  • 06 Sep 2019
  • 1861

În după amiaza de miercuri, 4 septembrie 2019, a murit cardinalul francez Roger Marie Élie Etchegaray, președinte emerit al Consiliului pontifical ”Justitia et Pax” și al Consiliului pontifical ”Cor Unum”. Avea aproape 97 de ani. Papa Francisc l-a amintit la Sf. Liturghie celebrată în cursul dimineții de joi, 5 septembrie a.c., în capela nunțiaturii apostolice din Maputo, în Mozambic, unde se află în călătorie apostolică.

A murit în după amiaza de miercuri, 4 septembrie 2019, cardinalul francez Roger Marie Élie Etchegaray, președinte emerit al Consiliilor pontificale ”Justitia et Pax” și ”Cor Unum”. Prelatul a murit în orășelul basc Cambo-les-Bains, în Franța. Sf. Liturghie de înmormântare va fi celebrată luni, 9 septembrie a.c., în catedrala diecezei de Bayonne. Peste câteva zile, mai precis în 25 septembrie, cardinalul ar fi împlinit vârsta de 97 de ani.

După moartea sa, Colegiul cardinalilor este alcătuit din 213 cardinali, din care 118 sunt electori și 95, non electori.

Regretatul cardinal francez a murit o zi după trecerea la Domnul a cardinalului columbian José de Jesús Pimiento Rodríguez, care împlinise o sută de ani în 18 februarie 2019.

Într-o comunicare pentru jurnaliști, directorul Sălii de Presă a Sf. Scaun, Matteo Bruni, a afirmat că ”joi dimineață [5 septembrie a.c. – n.r.], cu durere în suflet, Sfântul Părinte Papa Francisc a aflat de moartea cardinalului Roger Etchegaray” și că ”în timpul Sfintei Liturghii, celebrată în capela Nunțiaturii Apostolice din Maputo, în Mozambic, papa l-a pomenit în rugăciune pe cardinalul francez, om de dialog și de pace, și împreună cu el pe cardinalul [columbian] José de Jesús Pimiento Rodríguez, decedat în 3 septembrie”. Între 4-10 septembrie a.c. papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în Mozambic, Madagascar și Mauritius.

”Cardinalul Roger Etchegaray, pe care îl încredințez milostivirii lui Dumnezeu, a marcat adânc viața Bisericii din Franța și a Bisericii universale”, recunoaște papa Francisc în telegrama de condoleanțe trimisă astăzi episcopului de Bayonne, mons. Marc Aillet, la moartea regretatului prelat francez, despre care spune că a fost ”păstor de suflete plin de zel și iubit de poporul pe care l-a slujit”. ”Consilier ascultat și apreciat, mai ales în situațiile delicate pentru viața Bisericii din diferite regiuni ale lumii”, afirmă pontiful în telegramă, ”păstrez o amintire emoționantă despre acest om cu o credință profundă și cu privirea îndreptată spre extremitățile pământului, întotdeauna gata când era vorba de a vesti Evanghelia oamenilor de astăzi. Domnul să-l primească pe Slujitorul său în pacea sa și în bucuria fără apus”, încheie papa Francisc.

Născut în 1922 în inima Țării Bascilor, la Esplette (dieceza de Bayonne, în Franța), Roger Etchegaray a fost sfințit preot în 1947. După licența în teologie și doctoratul în drept canonic, a îndeplinit mai multe misiuni pastorale în dieceza natală. În 1961 a devenit director adjunct al Secretariatului Conferinței Episcopale Franceze.

Numit de Sfântul Paul al VI-lea episcop auxiliar pentru arhidieceza de Paris în 1969, a fost ales ca arhiepiscop de Marsilia în 1970. Președinte al Conferinței Episcopale Franceze între 1975 – 1981, a jucat un rol eminent pe scena eclezială internațională conjugând cu înțelepciune ”fidelitatea față de depozitul credinței” și ”prezența inventivă în contactul cu o lume neliniștită de viitorul ei”.

A fost numit și creat cardinal de Sfântul Ioan Paul al II-lea la consistoriul din 30 iunie 1979. Cinci ani mai târziu, același pontif l-a chemat la Roma pentru a-i încredința președinția Consiliului pontifical ”Justitia et Pax” și, mai târziu, a Consiliului pontifical ”Cor Unum”.

În 15 noiembrie 1994 a fost numit președinte al Comitetului Central al Marelui Jubileu al Anului 2000, ocupându-se îndeaproape de pregătirea și desfășurarea amplelor manifestări religioase ale Anului Sfânt 2000.

Din 2005 până în 2017 a fost vice-decanul Colegiului cardinalilor.

De adăugat că în 20 aprilie 1996 regretatul cardinal francez a prezidat Sfânta Liturghie și sfințirea de diaconi a alumnilor de la Colegiul Urbano ”De Propaganda Fide” din Roma, printre aceștia aflându-se și patru studenți teologi români, care îl amintesc cu recunoștință la sfântul altar.Sursa:www.vaticannews.va