Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Ioan al XXIII-lea

 
Sfântul Ioan al XXIII-lea
  • 11 Oct 2019
  • 2193

Biserica îl sărbătorește astăzi, 11 octombrie, pe Sfântul Ioan al XXIII-lea. 

Pe numele de mirean Angelo Giuseppe Roncalli, cel ce avea să intre în istorie ca "Papa cel Bun", s-a născut în localitatea italiană Sotto il Monte, în provincia Bergamo, pe 25 noiembrie 1881. A fost ales Papă pe 28 octombrie 1958, devenind al 261-lea Papă, urmându-i Papei Pius al XII-lea.

Analiștii pontificatului său evidențiază că, încă de la început, Ioan al XXIII-lea a demonstrat un stil de conducere ce reflecta o personalitate umană și sacerdotală matură, confirmată de o serie de decizii privitoare la îmbunătățirea funcționării organismelor curiale și la conferirea unei amprente pastorale ministerului său, subliniindu-i natura episcopală în calitate de Episcop al Romei.

Convins fiind că legătura directă cu diecezele reprezenta o parte esențială a Ministerului Pontifical, Ioan al XXIII-lea a multiplicat contactele cu credincioșii, prin intermediul vizitelor în parohii, spitale și închisori.

Totodată, prin convocarea Sinodului diecezan, Ioan al XXIII-lea a dorit să asigure buna funcționare a instituțiilor diecezane prin consolidarea Vicariatului și normalizarea vieții parohiale. Însă, contribuția cea mai importantă a fost reprezentată de Conciliul Vatican al II-lea, anunțat în bazilica Sfântul Paul dinafara Zidurilor pe 25 aprilie 1959. A fost o decizie personală a Papei, după consultări private cu colaboratori apropiați și cu cardinalul Tardini, Secretar de Stat. Obiectivul Conciliului a fost expus în discursul de deschidere, rostit de Ioan al XXIII-lea pe 11 octombrie 1962: nu era vorba despre definirea unui nou adevăr, ci despre expunerea doctrinei tradiționale într-un mod mai potrivit sensibilității moderne.

Papa Ioan al XXIII-lea a murit în seara zilei de 3 iunie 1963, într-un spirit de profundă încredere în Isus şi tânjind după îmbrăţişarea Sa. A fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 3 septembrie 2000 (împreună cu Papa Pius al IX-lea).

În 27 aprilie 2014, împreună cu Ioan Paul al II-lea, Ioan al XXIII-lea a fost proclamat Sfânt de Papa Francisc, la Sfânta Liturghie solemnă prezidată în Piața Sfântul Petru. Un ropot de aplauze a izbucnit în Piața Sfântul Petru, pe Via della Conciliazione și, cu siguranță, din inimile celor de acasă, în momentul în care Papa Francisc a pronunțat în limba latină cuvintele canonizării:

”Spre slava Preasfintei Treimi, cinstirea credinței catolice și înviorarea vieții creștine, cu autoritatea Domnului Nostru Isus Cristos, a Sfinților Apostoli Petru și Paul și a Noastră, după ce am reflectat îndelung, am implorat de mai multe ori ajutorul dumnezeiesc și am ascultat părerea multor frați ai noștri în episcopat, îi declarăm și definim Sfinți pe Fericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, îi înscriem în Cartea Sfinților și dispunem ca în toată Biserica să fie cinstiți cu devoțiune în ceata Sfinților. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Spirit”. 

Sărbătoarea sa liturgică este pe 11 octombrie, ziua de deschidere a Conciliului Vatican II.