Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cinci realități despre Satana pe care probabil nu le știi

 
Cinci realități despre Satana pe care probabil nu le știi
  • 03 Noi 2019
  • 4313

Poate el prezice viitorul? Să mute obiectiele din cameră?

Satana și adepții lui, demonii, sunt creaturi misterioase ale domeniului spiritual. Ei ne chinuie zi de zi, deși acțiunile lor sunt uneori invizibile ochiului. Scriptura are multe de spus despre Satana și slujitorii lui, de-a lungul secolelor Biserica a crescut în înțelegerea acestor ființe spirtuale malefice.

Iată cinci fapte care fac lumină asupra acestor creaturi întunecate.

1.      Ce a fost Satana înaintea căderii în întuneric?

Catehismul Bisericii Catolice afirmă:”Biserica ne învață că Satana a fost la început un înger bun, creat de Dumnezeu”. El este în mod tradițional numit Lucifer sau purtatorul de lumină (Isaia 14:12-15). De asemenea, Biserica are tradiții diferite cu privire la ce fel de înger a fost Satana. Sfântul Toma de Aquino argumnetează în Summa că ”Heruvim este interpretat ca plinătatea cunoașterii, în timp ce Serafimar însemnă aceia care sunt în flăcări ”. Prin urmare, Heruvim derivă din cunoaștere, compatibil cu păcatul de moarte, iar Serafim semnifică căldura carității, incompatibilă cu păcatul de moarte. Astfel, primul înger care a păcătuit este numit, nu Serafim, ci Heruvim. În orice caz, nu există o declarație dogmatică a bisericii cu privire la originea Satanei.

2.      Poate Satana (sau orice diavol) să prezică viitorul?

Catehismul declară că ” puterea Satanei nu este totuşi infinită. El nu e decât o creatură, puternică prin faptul că este spirit pur, dar totuşi o creatură” (art. 395). Pe scurt, răpsunsul este nu. Îngerii căzuți, asemenea celor buni, nu au acces la viitor decât dacă Dumnezeu i-l dezvăluie. După cum Isus spune în Evanghelia lui Marcu că ”Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl.”(Marcu13:32).

Pe de altă parte, ei pot face predicții despre viitor bazate pe observație. Demonii prin natura lor sunt extrem de inteligenți și pot observa oamenii și evenimentele îndeaproapeavând o anumită orientare asupra a ce se poate întâmpla. În esență, ei pot prezice viitorul cu limită, nu pentru că ar știi ceva ascuns, ci pentru că sunt capabili să observe și să ofere o prezicere generală asemenea oricărui om inteligent.

3.      Pot muta fizic obiecte?

Ființele angelice sunt creaturi spirituale puternice, dar au puteri limitate atunci când este vorba despre materia fizică. În majoritatea cazurilor,  demonii efectuează trucuri vizuale influențând negativ mintea noastră cu iluzii, făcând să pară că ceva se mișcă când de fapt nu se întâmplă asta.

4.      Cum arată Satana?

Toți îngerii sunt spirite pure, ceea ce înseamnă că nu posedă un corp fizic. Deși,  câteodată ei pot lua înfățișarea unui om sau a altei creaturi. Forma vizibilă este deseori prezentată în Scriptură sau povestiri ca o fațadă, o mască pe care și-o pun pentru a-i vedea cu ochii noștri. Altminteri, ei sunt, în mod natural, creaturi invizibile.

Artiștii au folosit variate imagini pentru a-l descrie pe Satana, ca un dragon, șarpe sau alte creaturi mitologice.

5.      Poate Satana să ”arunce” oamenii în iad?

Catehismul este foarte clar în ceea ce privește acest subiect; ”A muri în păcat de moarte fără a se fi căit şi fără a primi iubirea îndurătoare a lui Dumnezeu înseamnă a rămâne despărţit de El pentru totdeauna prin propria alegere liberă. Şi această stare de autoexcludere definitivă de la comuniunea cu Dumnezeu şi cu sfinţii săi este desemnată de cuvântul "iad"” (art. 1033). În concluzie, răspunsul este nu . Satana nu poate obliga sau arunca oamenii în iad. Noi alegem să mergem acolo prin respingerea lui Dumnezeu. Satana ne poate influența în timpul vieții pe pământ, dar noi suntem liberi și luăm singuri decizia până la sfârșitul vieții.

Traducere: Orian GabrielaSursa:aleteia.it