Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce să-i spui unui adolescent care vrea un smartphone?

 
Ce să-i spui unui adolescent care vrea un smartphone?
  • 04 Noi 2019
  • 721

„Fiica noastră de 13 ani ne cere să-i cumpărăm un smartphone pentru a fi ca toți ceilalți. La școală, este pusă deoparte, exclusă, batjocorită, pentru că este singura care nu are. Încă rezistăm. Ce să faci într-o astfel de situație?“. Superiorul Seminarului din Sion (Elveția), autor al cărții „Să-ți iubești familia așa cum este” (Editura Béatitudes, decembrie 2018), părintele Joël Pralong, oferă câteva chei prețioase pentru a discerne ce atitudine trebuie adoptată față de un subiect cu care mulți dintre părinții zilelor noastre se confruntă.

În primul rând, încercați să vedeți dacă faptul că nu are un smartphone este cauza reală pentru care copilul dumneavoastră este exclus. Știe să se ducă înspre ceilalți sau va rămâne în colțul lui? Discutați cu copilul: „Nu ar fi o dovadă de curaj să fie diferit? Nu este acesta și prilejul de a purta o discuție reală pe acest subiect cu colegii săi? Dacă excluderea este singurul motiv, de ce să nu-și ofere acest timp prețios pentru a munci suplimentar, chiar să-i acordați un mic ajutor? Ar fi o ocazie bună de-al ajuta să fie mai responsabil, să spună nu capriciilor și să nu cedeze impulsivității. Fără a refuza aceste mijloace de comunicare, este suficient să-l ajutați să aștepte momentul potrivit pentru a le avea.

Aceste momente dureroase și tensionate ale vieții de familie pot fi formatoare și se pot culege beneficiile pe termen lung, cu condiția să menținem întotdeauna dialogul părinte-copil, gândindu-ne împreună la ceea ce provoacă societatea de consum. De exemplu: „Vedeți împreună cum telefoanele mobile și timpul petrecut pe rețelele de socializare țin oamenii departe de comunicarea reală! Cum se creează un adevărat autism tehnologic care ne expune mai ușor la manipularea celor care încearcă să ne invadeze intimitatea pentru motive egoiste."

Protejarea adolescentului, nu liniștirea de sine

În ceea ce privește copiii și adolescenții care dețin un telefon mobil cu acces la internet, „controlul parental” nu trebuie trecut cu vederea. Există acum aplicații care pot verifica ce urmăresc copiii dumneavoastră, cu posibilitatea de a bloca site-urile periculoase și, mai mult, puteți programa orele și ziua în care copilul dumneavoastră poate naviga. Luați în considerare mijloacele potrivite, fără a juca rolul „părinților drone” supraprotectori și omniprezenți, folosind fiecare pretext pentru a-și monitoriza copiii, ceea ce ar fi contraproductiv. În primul rând este important să vă protejați copilul și nu să vă asigurați liniștea ca părinte. Pentru că altfel, adolescenții care sunt mult mai versați în acest domeniu și cu mai multă imaginație, vor ști cum să vă fenteze. Fiți siguri de asta!

 

Traducere: ACCSursa:aleteia.org