Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Maica Domnului de la Scăiuş

 
Maica Domnului de la Scăiuş  
  • 19 Feb 2014
  • 2612

Maica Domnului de la Scăiuş

PS Alexandru Mesian

La Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare a apărut de curând cartea cu titlul: „Maica Domnului de la Scăiuş” scrisă de Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Această lucrare a apărut în contextul aniversării a 80 de ani de când icoana Maicii Domnului din parohia Scăiuş (jud. Caraş-Severin) a lăcrimat. Cu această ocazie, Eparhia de Lugoj a dedicat acest an ca fiind Anul Maicii Domnului de la Scăiuş. Lucrarea doreşte să readucă în actualitate fenomenul lăcrimării Maicii Domnului de la Scăiuş din 30 septembrie şi respectiv 15 octombrie 1934, dar să pună în evidenţă rolul Prea Curatei Fecioare Maria la mântuirea neamului omenesc.

Prezenta lucrare este actualizată şi restructurată după cartea „Icoana Maicii Sfinte de la Scăiuş” scrisă de Î.P.S. Ioan Ploscaru (1911-1998), în anul 1995. De-asemenea declaraţiile celor 144 (150) de martori oculari date sub jurământ stau la baza acestei lucrări. Au fost introduse fragmente şi din cartea „Lăcrimarea icoanei Maicii Sfinte de la Scăiuş” scrisă de avocatul Ioan Turchineac (1931-2011), la Reşiţa în anul 2009.

Volumul de față oferă pe lângă cunoașterea evenimentelor de la Scăiuș din toamna anului 1934, şi o lecție de cateheză despre Maica Domnului, despre evenimentele supranaturale care o au ca și personaj principal pe Fecioara Maria și despre evlavia către Născătoarea de Dumnezeu. Autorul subliniază că „fenomenul lăcrimării icoanei de la Scăiuş poate fi înscris între multele semne şi apariţii ale Maicii Domnului de pe globul pământesc. În anul 1934 când a lăcrimat icoana de la Scăiuş în România nu erau persecuţii religioase, erau însă în alte locuri de pe globul pământesc. Pentru noi putea să fie un avertisment pentru cele ce aveau să urmeze începând cu anul 1939, începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi cu anul 1948 când a început prigoana împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

„Semnificaţia acestor lacrimi” spune Prea Sfinţitul Alexandru „este durerea Maicii Sfinte pentru sărmanii păcătoși; o altă semnificaţie a tristeţii Maicii Domnului este dispreţul unora faţă de viaţa creştină, faţă de cei ce cred; este dispreţuită de-asemenea şi jertfa supremă a Fiului Mariei, a Mântuitorului nostru Isus Cristos care a venit în lume pentru a suporta chinuri şi moartea ruşinoasă pe cruce, pentru mântuirea lumii. Lacrimile Maicii Sfinte sunt un avertisment pentru fiecare creştin. Se pare că acum a sosit timpul când lacrimile Maicii Domnului de la Scăiuş să «vorbească» şi noilor generaţii despre convertire, despre credinţa în Dumnezeu”.

Prefaţa lucrării este realizată de Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, care consideră că cel ce vrea să înţeleagă şi să trăiască cu adevărat evlavia cuvenită Preacuratei Fecioare Maria, trebuie neapărat să citească această carte. „După citirea cărții”, afirmă Mons. Angelo, „în sufletul cititorului rămâne dorința de a vizita Scăiușul pentru a se ruga în fața Icoanei maicii Domnului de la Scăiuș, de a-i da cinstea cuvenită Preacuratei Fecioare Maria şi de a cere daruri de care avem nevoie”.

Volumul este structurat în 5 capitole.

    Capitolul I cuprinde fragmente din cartea „Icoana Maicii Sfinte de la Scăiuş” scrisă de ÎPS Ioan Ploscaru şi altele
    Capitolul II conţine declaraţii si mărturii de la martorii oculari, culese în vremea episcopului Alexandru Nicolescu. De-asemenea mai sunt şi declaraţii şi mărturii culese de episcopul Ioan Ploscaru precum şi mărturii despre Icoana făcătoare de minuni.
    Capitolul III cuprinde o analiză exahustivă a probelor lăcrimării icoanei, realizată de Dl. Av. Ioan Turchineac, el având multă experienţă deoarece a funcţionat 45 de ani în magistratură:
    În Capitolul IV se vorbeşte pe larg despre Preacurata Fecioară Maria şi Semnificaţiile lacrimilor Maicii Domnului; O secţiune este dedicată reînceperii activităţii pastorale de la Scăiuş după anul 1989 şi perspectivele construirii unei noi biserici în această localitate; Capitolul se încheie cu concluzii, rugăciuni de consfinţire şi cântece mariane.
    Ultimul capitol conţine articole despre Pelerinajele realizate la Scăiuş apărute în presă şi pe internet între anii 1999 – 2013. Cartea se încheie cu un mic album foto.

* * *

Reamintim că pe întreg parcursul acestui an dedicat „Maicii Domnului de la Scăiuş” vor avea loc în Eparhia de Lugoj mai multe evenimente închinate Prea Curatei Fecioare Maria. Se vor organiza pelerinaje la Scăiuş cu ocazia sărbătorilor mariane. Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş va fi purtată în diferite parohii ale Eparhiei Lugojului spre a fi venerată şi cunoscută de credincioşi.

Cel mai reprezentativ proiect este construirea unei biserici cu hramul: „Maica Domnului Apărătoarea Noastră”. Construirea unei noi biserici la Scăiuş ar imprima şi mai mult în sufletele oamenilor credinţa în Dumnezeu, credinţa în prezenţa Preacuratei Fecioare Maria în viaţa Bisericii din zilele noastre.

Prea Sfinţitul Alexandru afirmă în concluzia lucrării că: „acest loc, Scăiuş, unde Maica Domnului a plâns şi din ochii Săi au curs lacrimi pentru «fiii lacrimilor Sale», dorim să se dezvolte pentru a fi cunoscută Maica Domnului de cât mai multă lume. Scăiuşul să devină un loc de convertire pentru mulţi dar şi un loc de cinstire a Preacuratei Fecioare Maria”.

Maica Domnului de la Scăiuş, aşteaptă mereu să vină în ajutorul nostru. Să-I cerem ajutor!

Raimondo-Mario Rupp


Cele mai recente

23.10.2021 12487

17.01.2021 4457

Directoriu pentru cateheză   

Directoriu pentru cateheză

De Consiliul Pontifical Pentru Promovarea Noii Evanghelizări

Vizualizare recenzie