Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu rozariul în mână apără statuia Sfântului Ludovic

 
Cu rozariul în mână apără statuia Sfântului Ludovic
  • 07 Iul 2020
  • 1003

În Saint Louis, Missouri, Statele Unite, credincioșii catolici s-au organizat în grupuri pentru a proteja, cu rozariul în mână, statuia Sfântului Ludovic. Prin prezența și rugăciunea lor formează un scut apărare prin care protejază statuia în fața celor care timp de câteva zile au atacat reprezentări publice ale unor personalități istorice pe care respectivii atacatori le consideră că ar fi vinovate de acte rasiste sau homofobe.

S-au întâlnit în fiecare zi la ora 18:30 în fața statuii Sfântului Ludovic pentru a se ruga rozariul. În Missouri, în centrul Statelor Unite, grupuri de credincioși catolici organizează începând de joi, 25 iunie, o prezență permanentă în fața statuii fostului rege al Franței, din secolul al XIII-lea, care ulterior a dat numele orașului. Prezența și rugăciunile lor formează astfel un scut de apărare pentru a-i împiedica pe cei care, timp de câteva zile, au atacat reprezentările publice ale unor personalități istorice suspectate, potrivit atacatorilor, că ar fi fost vinovate de acte rasiste sau homofobe. Catolicii din Saint Louis au reacționat cu emoție când au aflat că autoritățile tocmai îndepărtaseră o statuie a lui Cristofor Columb. Temându-se că și cea a Sfântului Ludovic va avea aceeași soartă, cinci bărbați dintr-o parohie locală s-au mobilizat să se roage rozariul în fața statuii în fiecare seară, la ora 18.30.

Foarte repede, alți catolici din localitate s-au alăturat inițiativei lor, inclusiv asociația Credo a laicilor catolici, o organizație cu sediul în Saint-Louis. Unul dintre membrii săi, Jane Petry, a spus că a trebuie să facă față în mai multe rânduri agitatorilor care au venit să atace statuia sfântului rege francez și să că a fost nevoit sărăspundă provocărilor acestora. Câteva violențe au izbucnit în fața statuii în ultimul weekend al lunii iunie. Atunci, un preot din eparhia Saint-Louis, părintele Stephen Schumacher, a fost înregistrat cum explica viața sfântului într-un mod calm mulțimii agitate. „Sfântul Ludovic a fost un om care a dorit să-și folosească regalitatea pentru a face bine poporului său!”, le-a spus preotul celor care strigau. La final, apărătorii statuii, adevărului și trecutului glorios al sfântului au curețat statuia vandalizată.

În acest oraș din Missouri, tensiunile sunt relativ puternice între protectorii statuii și cei care doresc să o doboare, precum și să schimbe numele orașului. Aceasta se poate observa mai ale din declarațiile celor care își doresc înlăturarea statuilor. „Acest tip de aici reprezintă ura și încercăm să creăm un oraș al iubirii. Încercăm să creăm un oraș în care contează viața negrilor. Încercăm să creăm un oraș în care să nu existe antisemitism sau islamofobie ... acesta nu este un simbol al orașului nostru în 2020", a declarat în special pentru mass-media americană un reprezentant al mișcării Umar Lee, unul dintre organizatorii revoltei. Toate acestea se întâmplă în ciuda faptului că, înainte de construcția emblematicului Gateway Arche, un mare arc de peste 190 de metri înălțime, statuia Saint Louis a fost principalul simbol al orașului.

 

Traducere: ACCSursa:aleteia.org