Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

DECALOG IX: RUGĂCIUNEA

 
DECALOG IX: RUGĂCIUNEA
  • 18 Ian 2021
  • 1417

În situațiile de criză rugăciunea ne poate ajuta la înfruntarea dificultăților și la găsirea unei noi energii pentru a înainta. Rugăciunea își exercită aceste roluri în trei feluri: ne așează într-un orizont mai amplu, adică în lumea lui Dumnezeu; ne oferă posibilitatea să exprimăm și să elaborăm chiar și sentimente apăsătoare; ne oferă o nouă viziune asupra realității, cu alte cuvinte ne face mai conștienți că nu există întâmplarea ci în istorie și în viața proprie se întrezărește un plan dumnezeiesc, care este întotdeauna un proiect de iubire a Domnului cu omul.

         Când se vorbește despre rugăciune, de obicei ne gândim la rugăciunea de cerere. Există și alte forme de rugăciune?

         Catehismul Bisericii Catolice prezintă patru forme de rugăciune:

         Rugăciunea de cerere care are ca obiect iertarea, căutarea Împărăției cerurilor și orice necesitate a omului.

         Rugăciunea de mijlocire consistă într-o cerere în favoarea cuiva; nu cunoaște limite și se poate extinde chiar și pentru dușmani.

         Rugăciunea de laudă se concentrează asupra Domnului: i se aduce preamărire pentru că există, dincolo de ceea ce face.

         Părerea de rău este o rugăciunea pentru iertarea greșelilor, omisiunilor, nedreptăților noastre față de ceilalți.

         În situațiile grele rugăciunea se ivește aproape spontan pentru că e hrănită de nevoia de a împărtăși cu cineva și situațiile dureroase. În rugăciunea, interlocutorul nostru este Dumnezeu. E bine de știut că nu trebuie să ne fie teamă să folosim cuvintele dure ale plângerilor. Un exemplu în acest sens sunt psalmii, unii plini de acuze la adresa lui Dumnezeu.

         Ce este o rugăciune de cerere?

         Cuvintele din limba greacă sau latină pe care adesea le traducem prin „cerere” în limbajul biblic au sensul de petiție, deci ne găsim în fața unei rugăciuni prin care se cere ceva lui Dumnezeu. Bibblia prezintă multe rugăciuni de cerere. Găsim o sumedenie de exemple în Psalmi: cerere pentru a cere milostivirea lui Dumnezeu (Ps 4,1), călăuză (Ps 5,8), eliberare (Ps 6,4), scăpare din persecuție (Ps 7,1).

         În Noul Testament, Isus ne învață să cerem pâinea noastră cea de toate zilele (Mt 6,11), caz ce intră la rugăciunile de cerere. În episodul prezentat de Lc 18,1-8, Isus ne învață să nu încetăm să cerem ceea ce avem nevoie. Poate modul cel mai bun pentru a începe cererile este acela de a ne adresa lui Dumnezeu cu toată sinceritatea, la fel ca și copiii care îi vorbesc Tatălui lor din inimă, și apoi trebuie să încheiem rugăciunea în deplină supunere față de voia Sa: „facă-se Voi Ta” (Mt 26,39). În situația pandemiei, toată lumea cere să se îndepărteze această suferință.

         Doar rugăciunea de cerere ne ajută în situația de criză?

         În situația de criză sunt de mare ajutor și alte forme de rugăciune.

         A-L lăuda pe Dumnezeu pentru darurile Sale ne ajută să ne simțim iubiți de Domnul. Acest fel de rugăciune ne deschide ochii ca să vedem nu doar răul creat de coronavirus ci și bunătatea lui Dumnezeu: în jurul nostru vom vedea mulți oameni de bine, frumusețea naturii, binecuvântarea tehnologiei moderne.

         A-I mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce primim, ne ajută să ne simțim apărați de Domnul. Sunt multe ocazii pentru a mulțumi: pentru că n-am fost contaminați, sau pentru că ne-am vindecat, pentru cei care ne ajută în situații grele. Acest fel de a fi ne eliberează de frici și angoase superflue, deschide mintea pentru a înțelege mai bine faptul că suntem iubiți de Dumnezeu.

         A ne ruga pentru alții ne face generoși și altruiști. Putem să ne rugăcm pentru cei care sunt bolnavi, pentru familiile lor; putem să ne rugăm pentru cei decedați. O astfel de rugăciune ne deschide inima, simțim compasiune pentru ceilalți precum și responsabilitate, iar aceasta ne face fericiți.

         Părerea de rău este o rugăciune. Sunt multe momente în care nu ne-am comportat cum am fi vrut față de ceilalți, față de cei dragi nouă. Părerea de rău ne deschide conștiința și ne maturizează, deoarece crește în noi sensul răspunderii.

         Ce episod biblic poate fi de ajutor?

         Inspirația cea mai adecvată este rugăciunea domnească, Tatăl nostru. Tatăl nostru este rugăciunea cea mai scumpă, e modelul tuturor rugăciunilor, pentru că Isus însuși i-a învățat pe apostoli să se roage astfel. Noutatea principală a rugăciunii Tatăl nostru este exact noua imagine care ne este dată despre Dumnezeu: Dumnezeul nostru nu este răzbunător, nu este crud așteptând doar jertfe și renunțări, ci este un Dumnezeu Tată bun care are grijă de fiii și fiicele Sale. Putem avea deplină încredere în Domnul. Când ne rugăm Tatăl nostru, în mod implicit profesăm credința noastră în Dumnezeu care e bun, milostiv, plin de iubire pentru toți oamenii.

 



Sursa:pioromeno.com