Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Irak: la Ur al caldeenilor visul lui Ioan Paul al II-lea devine realitate

 
Papa Francisc în Irak: la Ur al caldeenilor visul lui Ioan Paul al II-lea devine realitate
  • 03 Mar 2021
  • 1436

de Daniele Rocchi

Pe 6 martie, Papa Francisc va fi în Ur al caldeenilor, patria lui Abraham, unul dintre marile centre urbane ale civilizaţiei sumeriene. Acolo, pe fundalul celebrului zigurat, va avea loc o întâlnire interreligioasă care se profilează ca una dintre cele mai semnificative etape ale apropiatei sale călătorii în Irak (5-8 martie). În Ur de ani de zile sunt activi în domeniul redescoperirii şi protejării sitului reprezentanţi ai societăţii civile irakiene şi italiene. Printre ei experţi internaţionali în patrimoniul cultural şi arheologic irakian coordonaţi de ONG-ul Un Ponte Per.

La Ur, Papa Francisc va fi primit într-o structură în mod normal la dispoziţia arheologilor sitului şi de aici, la câţiva zeci de metri de vestita ziqqurat se va întâlni cu reprezentanţii religiilor prezente în Irak, între ei şi un exponent al micii comunităţi ebraice prezente în capitala irakiană.

În sit, astăzi patrimoniu al UNESCO, sunt în desfăşurare lucrări de sistematizare pentru a oferi primire demnă pontifului, în aceea care este prima vizită a unui papă în Irak (5-8 martie) şi prima istorică la Ur al caldeenilor, fixată pentru 6 martie.

Acest petic de pământ între Tigru şi Eufrat, - de unde, conform naraţiunii biblice, Abraham, părinte al celor trei credinţe monoteiste (ebraism, creştinism şi islam), a plecat primind chemarea lui Dumnezeu - a rămas visul lui Ioan Paul al II-lea. În pelerinajele sale jubiliare din anul 2000, Papa Wojtyła a mers mai întâi (februarie) la Sinai (Egipt), iar în luna următoare în Ţara Sfântă, pe muntele Nebo şi la Ierusalim. Dorinţa sa era aceea de a pregăti aceste două pelerinaje cu acela la Ur al caldeenilor, în Irak, unde a început totul. Călătoria era deja pregătită pentru decembrie 1999, însă a fost împiedicată de război. Acel pelerinaj spiritual se împlineşte acum cu Papa Francisc.

Ur se află la circa 300 km sud de Bagdad, în guvernatoratul Thi Qar (Irakul de Sud), în zona Ahwar, deosebit de bogată în istorie şi resurse ambientale de ocrotit cum ar fi Mlaştinile mesopotamiene Maysan şi Dhi Qar; Huweiza; Hammar est (Bassora); Hammar vest şi siturile arheologice din Ur, Uruk şi Eridu. Pentru acest motiv zona şi situl pot să fie un punct de plecare pentru dezvoltarea socio-economică a întregii zone. În 2018 a fost lansată campania "Urim Initiative", de la numele cetăţii antice Ur, care are printre promotori reprezentanţi ai societăţii civile irakiene şi italiene, între ei experţi internaţionali de patrimoniu cultural şi arheologic irakian, între care arheologi de la Universitatea La Sapienza din Roma şi echipa arhitectului italian Carlo Leopardi. Coordonează pe teren campania ONG italiană Un Ponte Per. "A reevalua, a proteja şi a face profitabil acest patrimoniu înainte de toate irakienilor înseamnă a-i apropia de cunoaşterea patrimoniului lor şi a istoriei lor", explică la agenţia SIR Ismaeel Dawood, civil society officer pentru ONG Un Ponte Per. "După ce a produs o analiză aprofundată a zonei cu experţi şi tehnicieni italieni şi irakieni - adaugă el - am lansat o propunere autorităţilor irakiene pentru a crea un centru de primire pentru vizitatori, cu servicii şi parcări, în afara zonei arheologice aşa încât s-o protejeze, dar în acelaşi timp s-o facă profitabilă fluxurilor sustenabile de turişti". Aproape de sit sunt încă vizibile urme ale războiului din 2003 ca o bază militară irakiană încă activă şi care se află de-a lungul străzii principale de acces la Ur. În această privinţă, spune Dawood, "încercăm să creăm un drum alternativ pentru a ajunge la zona arheologică fără a trece în mod necesar prin faţa bazei". În aceşti ani de muncă am implicat şi societatea civilă irakiană, mai ales pe tineri, invitaţi să protejeze situl cu activităţi de tip cultural şi de studiu. Din această implicare s-a născut un alt proiect, "Sumereen", coordonat tot de UPP, care "se concentrează asupra tinerelor generaţii şi asupra femeilor, ca actori capabili de a crea noi parcursuri pentru creşterea regională, creând oportunităţi de lucru combinând turismul sustenabil şi planurile de protejare a patrimoniului natural şi cultural al zonei". "Sumereen" este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi de UE prin "Supporting Recovery and Stability in Iraq trough Local Development". "Vizita papei Francisc reprezintă o mare oportunitate pentru lucrarea noastră - declară Dawood care este şi coordonator al Sumereen - situl din Ur este un patrimoniu al celor trei religii monoteiste, relatat în Biblie, şi ar putea să devină un loc de pelerinaj şi nu numai de turism cultural. Prezenţa pontifului este şi o recunoaştere a importanţei dialogului cultural, uman şi interreligios, semne distinctive ale Irakului din viitor".

În ţara lui Abraham. Cuvinte care confirmă ceea ce a spus patriarhul caldeean de Bagdad, cardinalul Louis Raphael Sako, care prezentând întâlnirea interreligioasă de la Ur a spus: "În ţara lui Abraham există ceva special şi distinctiv care ne doboară cu darurile sale şi este credinţa fraternă. Creştini, musulmani, evrei şi alţii împărtăşesc autenticitatea credinţei lui Abraham într-un singur Dumnezeu şi ar trebui să respecte frumuseţea de a fi diferiţi în a exprima asta. Această diversitate este mai degrabă bogăţie decât motiv de dezacord sau litigiu". Întâlnirea, a adăugat el, va fi "fraternă, umană şi spirituală". Auspiciul patriarhului caldeean este ca "această vizită istorică să poată avea impact asupra tuturor irakienilor şi locuitorilor din regiune pentru a merge spre o fraternitate simţită şi consolidată care să garanteze demnitate fiecărei fiinţe umane". Imediat după anunţarea călătoriei, cardinalul Sako a anticipat la agenţia SIR câteva întâlniri din program, între acestea tocmai întâlnirea de la Ur: "Ne gândim - a spus Mar Sako - la o rugăciune cu creştini, musulmani şi alte denominaţiuni religioase. Vor fi citite texte din Biblie şi din Coran referitoare la Abraham. De la Ur va pleca un mesaj către întreaga lume: pentru creştinii care sunt persecutaţi, pentru musulmanii care îndură tensiuni şi diviziuni, pentru toată omenirea suferindă acum şi datorită pandemiei. În credinţă, toţi suntem fii ai lui Abraham. Abraham este un om care are încredere în Domnul. Există simboluri care pot atinge inima fiecărui om, chiar dacă este un fundamentalist".

(După agenţia SIR, 1 martie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro