Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

 
Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste
  • 14 Mai 2021
  • 2348

Prin legea 127 din 30 mai 2017 a fost instituită Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.


Legea 127/2017 prevede că ziua de 14 mai poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri.

În această zi de comemorare ne aducem aminte de toți înaintașii noștri, bravii români care au constituit rezistența activă împotriva ateismului militant şi agresiv, precum și de înaintașii noștri greco-catolici care au găsit în credinţa lor tăria de a merge până la jertfa supremă, dându-și viaţa pentru Cristos. Ei sunt mult mai mult decât niște repere istorice ale Bisericii Greco-Catolice, sunt modele de credinţă vie, de demnitate și fidelitate.

Toți episcopii greco-catolici au fost arestați în anul 1948 și au ajuns în închisorile comuniste, decedând în aceste închisori sau în domiciliile obligatorii. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, Episcopul Ioan Suciu, Episcopul Tit Liviu Chinezu, au trecut la Domnul în închisoarea din Sighet. Episcopul Vasile Aftenie al Bucureştilor a încetat din la sediul MAI din Bucureşti. Episcopul Ioan Bălan, care a trecut prin penitenciarul de la Sighet, s-a stins în domiciliu obligatoriu. Episcopul Iuliu Hossu a încetat din viaţă tot în domiciliu obligatoriu, după ce a stat timp de 5 ani la închisoarea din Sighet. Preasfinția Sa Alexandru Rusu, Episcopul de Maramureş, s-a stins în închisoarea din Gherla. 

Cu ocazia beatificării celor șapte episcopi martiri, în 2 iunie 2019, la Blaj, Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a amintit că: În fața persecuției aprige din partea regimului, ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor. Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la tot felul de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire.

Viața și jertfa lor poate fi un model pentru fiecare om, deoarece "au reprezentat ceva foarte rar – au avut capacitatea de a-şi pune în acord idealul, vorbele şi faptele".

Aici puteți descoperi istoria vieții și a martiriului lor.

Alături de episcopi, în acei ani ai dictaturii comuniste, au fost întemnițați foarte mulți preoți și credincioși ai Bisericii Greco-Catolice. Fie ca mărturia lor să întărească credinţa fiecăruia dintre noi.

 

ACC