Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Lansarea albumului „Mică Romă, Papa te salută!”

 
FOTO/VIDEO: Lansarea albumului „Mică Romă, Papa te salută!”
  • 03 Iun 2021
  • 2394

Ieri, de Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, la doi ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, a fost lansat albumul „Mică Romă, Papa te salută!”, album apărut cu sprijinul Asociației Ecomunio-Lumina Evangheliei la Editura Buna Vestire din Blaj.

În mai multe eparhii albumul a fost prezentat sau menționat cu ocazia celebrărilor liturgice sau a evenimentelor organizate cu prilejul Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români. 

Secvențele video de mai jos surprind aceste momente. O amplă prezentare a fost făcută în Catedrala ”Sfânta Treime” din Blaj de Părintele Decan Cristian Barta. 

 

Cluj-Napoca:

Blaj și Cluj-Napoca:

București:

Apărut la Editura Buna Vestire din Blaj cu sprijinul Asociației Ecomunio-Lumina Evangheliei, albumul intitulat Mică Romă, Papa te salută! este expresia gratitudinii Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș la aniversarea a 2 ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj. 

Volumul se deschide cititorului prin imaginea Papei Francisc aflat în fața icoanei Fericiților Episcopi Martiri, însoțită de un fragment din omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii celebrate pe Câmpia Libertății. Cuvintele Sanctității Sale surprind esența întregului eveniment deoarece reprezintă un apel la lupta împotriva ideologiilor care nu respectă demnitatea persoanei și totodată constituie un îndemn la un mod de viață caracterizat de credință și libertate, de milostivire și solidaritate.

Cuvântul înainte semnat de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică sintetizează semnificațiile prezenței Papei Francisc la Blaj și este deosebit de vibrant pe plan spiritual. Creionând un arc de timp între dorința Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea de a veni la Blaj pentru a săruta acest pământ de martiriu, exprimată la București în 8 mai 1999, și împlinirea acestei dorințe prin vizita Papei Francisc, Preafericitul Părinte Lucian evocă planul Providenței divine care nu uită niciodată jertfa de iubire și credința trăită eroic, făcând să strălucească adevărul și transformând martiriul în izvor de speranță.

Albumul, cu o ilustrație grafică de înaltă ținută realizată de doamna Lavinia Dăncescu Manuchian, este structurat în conformitate cu succesiunea momentelor care au articulat vizita Papei Francisc la Blaj: sosirea Sanctității Sale și intrarea pe Câmpia Libertății în mijlocul zecilor de mii de pelerini; celebrarea Sfintei Liturghii și ceremonia beatificării Fericiților Episcopi Martiri; vizita la Curia Arhiepiscopiei Majore și, în final, întâlnirea Papei Francisc cu comunitatea romilor la Biserica din Cartierul Barbu Lăutaru.

Citește și: Compact Disc cu cântecele Coralei Catolica interpretate cu ocazia vizitei Papei Francisc la Blaj

Realizatorii acestei lucrări au optat pentru ilustrarea a numeroase fotografii, multe inedite, care nu numai că imortalizează secvențele desfășurării vizitei apostolice, dar, mai mult decât atât, reușesc să reconstituie starea de spirit a participanților. Așteptarea, bucuria și recunoștința, evlavia și fiorul sacru din timpul celebrării, credința însuflețită de prezența urmașului Sfântului Petru și mai ales speranța că împreună putem zidi o Românie a demnității, a solidarității și a libertății autentice, se reflectă dinamic în imaginile albumului, conducându-l pe cititor la aceleași profunde trăiri spirituale.

Imaginile sunt alternate cu texte inspirat alese, care au menirea de a pune în lumină ideile de forță transmise în cadrul vizitei apostolice. În mare parte acestea se concentrează asupra beatificării Episcopilor Martiri, punctul central al întregului eveniment în care s-au împlinit așteptările uriașe ale clerului și ale credincioșilor Bisericii Române Unite cu Roma și momentul culminant pe planul emoției și al solemnității. Elementele simbolice ale tronului arhieresc construit pentru Episcopul Romei din lemnul preluat din închisorile în care și-au mărturisit credința cei șapte Episcopi Martiri, erminia icoanei și biografiile lor, discursul de mulțumire rostit de Preafericitul Cardinal Lucian imediat după beatificare și Omilia Sanctității Sale întregesc reconstrucția vizuală a evenimentului.

Partea finală este dedicată întâlnirii cu comunitatea romilor. Întâlnirea și dialogul, care pentru Papa Francisc reprezintă un mod de a fi, sunt evidențiate prin fotografii care surprind bucuria copiilor și a credincioșilor, bucurie exprimată de asemenea de părintele Ioan Hoca în cuvântul de salut. Discursul Sfântului Părinte încheie volumul indicând apropierea Bisericii de fiecare persoană, precum și angajamentul de a lupta pentru apărarea demnității tuturor oamenilor, mai ales a celor aflați în suferință sau marginalizați în cadrul societății.

Se spune, pe bună dreptate, că fiecare carte are un suflet dat de autor care se dezvăluie în întâlnirea cu sufletul cititorului. Albumul de față confirmă acest adevăr, dar într-un mod aparte: autorii care au trudit la realizarea albumului au meritul de a-l fi însuflețit prin faptul că s-au lăsat inspirați de starea de spirit, unică prin bogăția și intensitatea trăirilor, a tuturor pelerinilor.

Recomand cu căldură parcurgerea acestui album deoarece astfel vom retrăi povestea fascinantă pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin mijlocirea Fericiților Episcopi Martiri, am scris-o împreună cu Papa Francisc în Mica Romă, la 2 iunie 2019.

Cristian Barta

 

Sursa foto: VS