Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nunta din Cana - icoană a Celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

 
Nunta din Cana - icoană a Celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor
  • 30 Iul 2021
  • 1567

Pe fundalul episodului nunţii din Cana Galileei se află: în centru figurile lui Isus şi a Mariei, în stânga faţa învăluită a mirilor, în timp ce servitorul care toarnă vinul are trăsăturile sfântului Paul, conform iconografiei creştine antice; el dă la o parte vălul cu mâna şi exclamă, vorbind despre Căsătorie: "Misterul acesta este mare: eu o spun cu privire la Cristos şi la Biserică" (Ef 5,32). Icoana revelează cum iubirea sacramentală dintre bărbat şi femeie este o reflexie a iubirii şi unităţii indisolubile dintre Cristos şi Biserică: Isus îşi varsă sângele său pentru ea. Este imaginea simbol aleasă pentru Cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată la Roma, peste mai puţin de un an, de la 22 la 26 iunie 2022. Au prezentat-o ieri Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă şi dieceza al cărei episcop este papa, cărora le este încredinţată organizarea întâlnirii.

Realizată din culori acrilice pe ghips aplicat pe lemn, este operă a iezuitului Marko Ivan Rupnik, preot artist, teolog şi director al Centro Aletti. Predomină în ea tonurile calde, are un format de 80x80 cm şi se intitulează întocmai Misterul acesta este mare. "La Cana - explică autorul - în transformarea apei în vin, se deschid orizonturile sacramentului, adică a trecerii din vin la sângele lui Cristos. De fapt, Paul varsă însuşi sângele pe care Mireasa îl adună în potir". "Cu speranţa - adaugă el - că prin această mică imagine putem înţelege" cum "pentru noi creştinii familia" este exprimare a sacramentului nupţial; şi "asta schimbă total semnificaţia sa, pentru că un sacrament implică mereu transformarea". De fapt, în căsătoria creştină iubirea soţilor" este "făcută părtaşă de iubirea pe care o are Cristos faţă de Biserică. În acest sens, căsătoria are o dimensiune eclezială şi este inseparabilă de Biserică", remarcă el citându-l pe Nikolai Berdiae, care a scris că în tradiţiile creştine, căsătoria n-a fost încă explorată, pentru că "prea repede este acoperită cu familia, dar conform naturii".

După rugăciune şi logo, icoana este al treilea simbol care este publicat, ca instrument pastoral pentru pregătirea şi drumul familiilor spre Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2022. Materialele video cu catehezele şi explicaţiile părintelui Rupnik, traduse în cinci limbi, sunt online pe pagina YouTube a Diecezei de Roma. "Interpretarea care reiese din imagine face referinţă la marele părinte al Bisericii Siriace, sfântul Iacob de Sarug, care vorbeşte despre «vălul lui Moise»", afirmă autorul. De fapt, continuă el, "şi familia, care în sine face parte dintr-o existenţă conform naturii drept caracteristică a fiinţelor vii, a păsărilor, a peştilor, a animalelor... În Cristos este transfigurată pentru că prin Spiritul Sfânt ne este dată participarea la iubirea lui Cristos faţă de Biserica sa".

De altfel, subliniază Rupnik, în imagine "devine clar că familia se eliberează din sânge numai ca fapt natural pentru a fi transfigurată conform unirii în sângele lui Cristos, prin sacramentul Căsătoriei, care manifestă nucleul constitutiv al Bisericii însăşi, aşa cum scotea în evidenţă deja sfântul Ioan Gură de Aur". Aşadar, "familia este o realitate eclezială întrucât este participare la viaţa lui Cristos cu care, aşa cum ar spune Nicolae Cabasilas, suntem cu adevărat consangvini".

Prevăzută iniţial pentru anul 2021, întâlnirea amânată cu un an se va desfăşura conform voinţei Papei Francisc într-o formă inedită şi multicentrică, având iniţiative locale în diecezele din toată lumea, asemănătoare cu acelea care se vor ţine în acelaşi timp la Roma. De fapt, deşi Roma rămâne sediul desemnat, fiecare dieceză va putea să fie centrul unei întâlniri locale pentru propriile familii şi comunităţi. Asta pentru a permite tuturor să se simtă protagonişti, într-un moment în care încă este dificilă deplasarea datorită pandemiei de covid-19.

"Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie" este tema întâlnirii mondiale, care va fi realizată aşadar în două modalităţi paralele: Roma va rămâne sediul principal, unde se vor desfăşura Festivalul familiilor şi Congresul teologico-pastoral - ambele în Aula "Paul al VI-lea" - şi Liturghia din "Sfântul Petru", cu participarea delegaţilor Conferinţelor Episcopale şi ai mişcărilor internaţionale angajate în pastoraţia familială; în acelaşi timp, în fiecare dieceză, episcopii se vor putea angaja pentru a programa iniţiative asemănătoare folosind cele trei simboluri pregătite în vederea lunii iunie 2022.

(După L'Osservatore Romano, 29 iulie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 Sursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie