Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credința în Isus nu este o teorie, ci o viață concretă

 
Credința în Isus nu este o teorie, ci o viață concretă
  • 12 Dec 2021
  • 1202

Cu o amplă meditație despre Evanghelia proclamată în cea de-a treia duminică a Adventului, după ritul roman sau latin, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” duminică, 12 decembrie 2021, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro. La saluturile finale, pontiful și-a exprimat apropierea față de populația din Ucraina, țară aflată în centrul unor tensiuni ce nu au nevoie de arme, ci de dialog. De asemenea, papa a menționat prezența numeroasă a credincioșilor latinoamericani, cu ocazia comemorării liturgice a Fericitei Fecioare Maria de la Guadalupe, și a binecuvântat statuetele Pruncului Isus pe care copiii le vor depune în Ieslea de Crăciun din familiile lor.

Evanghelia proclamată la Sfânta Liturghie a celei de-a treia duminici a Adventului, a spus papa în alocuțiunea sa, ne prezintă diferite grupuri de persoane – mulțimile, vameșii și soldații – care au fost impresionați de predicarea lui Ioan Botezătorul (cf. Luca 3,10-18). Mergând la el, pe malurile Iordanului, ei l-au întrebat ce trebuie să facă (v.10). Întrebarea lor este actuală și pentru Biserica de astăzi.
Papa Francisc: ”[Această întrebare] nu vine din simțul datoriei. Este, mai degrabă, inima atinsă de Domnul, este entuziasmul pentru venirea sa care te face să spui: Ce trebuie să facem? De exemplu, să ne gândim că o persoană dragă vine la noi. O așteptăm cu bucurie și nerăbdare. Pentru a o primi cum se cuvine, vom face curat în casă, vom pregăti prânzul cel mai bun, poate chiar un cadou... Altfel spus, facem ceva. La fel este cu Domnul. Bucuria venirii sale ne face să spunem: Ce trebuie să facem? Dar Dumnezeu ridică această întrebare la un nivel mai înalt: Ce trebuie să fac cu viața mea? La ce sunt chemat? Ce mă împlinește?”

Prezentându-ne această întrebare, Evanghelia ne amintește un lucru important: ”Viața are o îndatorire pentru noi. Nu este fără sens, nu este lăsată la voia întâmplării. Nu! Este un dar pe care Domnul ni-l înmânează, spunându-ne: descoperă cine ești și dă-ți de lucru ca să realizezi visul care este însăși viața ta!”
Papa Francisc: ”Fiecare dintre noi, să nu uităm, este o misiune de împlinit. De aceea, să nu ne fie teamă să-l întrebăm pe Domnul: Ce trebuie să fac? Să-i repetăm deseori această întrebare. Ea revine și în Biblie. În Faptele Apostolilor, cei care îl ascultau Petru vestind învierea lui Isus, au fost pătrunşi la inimă şi i-au spus lui Petru şi celorlalţi apostoli: „Ce să facem, fraţilor?” (2,37). Să ne întrebăm și noi: Ce este bine să fac pentru mine și pentru frații mei? Cum pot să contribui la binele Bisericii, al societății? Timpul Adventului folosește pentru aceasta: să ne oprim și să ne întrebăm cum să pregătim sărbătoarea Nașterii Domnului. Suntem ocupați cu atâtea pregătiri, cadouri și lucruri care trec, dar să ne întrebăm ce să facem pentru Isus și pentru ceilalți!”

La întrebarea ”Ce trebuie să facem?”, Ioan Botezătorul oferă răspunsuri care, a remarcat papa, ”sunt diferite pentru fiecare grup” de persoane. Pe cel care are două haine, Ioan îl sfătuiește să împartă cu cel care nu are. Vameșilor, care strângeau impozitele, le spune să nu ceară mai mult decât a fost stabilit, iar pe soldați îi sfătuiește să nu maltrateze și să nu acuze pe nimeni pe nedrept. Practic, ”fiecăruia îi este adresat un cuvânt specific care privește situația reală a vieții sale”.
Papa Francisc: ”Aceasta ne oferă o învățătură de mare preț: credința se întrupează în viața concretă. Nu este o teorie abstractă și generalizată, ci atinge trupul și transformă viața fiecăruia. De aceea, în concluzie, să ne întrebăm: Ce pot să fac concret? Cum pot să-mi îndeplinesc partea care îmi revine? Să ne asumăm un angajament concret, chiar și unul mărunt, care să se potrivească la situația noastră de viață și să-l continuăm ca să ne pregătim la acest Crăciun”.

Papa a menționat aici, ca posibilități concrete, angajamentul de a telefona unei persoane care trăiește în singurătate, de a vizita un bătrân sau bolnav, de a face ceva pentru un sărac sau nevoiaș. Tot la fel, a continuat papa, ”poate trebuie să cer sau să dau iertare, poate am o situație de lămurit, o datorie de achitat. Poate am neglijat rugăciunea și, după multă vreme, este timpul să mă apropii de iertarea Domnului. Să găsim ceva concret și să-l facem! Așa să ne ajute Fecioara Maria, în sânul căreia Dumnezeu s-a făcut trup!”, a încheiat papa Francisc alocuțiunea sa de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”.

La saluturile finale, papa a făcut mai multe apeluri referitoare la actualitatea internațională și viața Bisericii, amintind, printre altele, un important simpozion organizat în aceste zile de asociația catolică ”Caritas Internationalis”, la 70 de ani de la înființare. Totodată, papa și-a exprimat apropierea față de populația din Ucraina și a spus că se roagă ”pentru ca tensiunile din jurul ei să fie rezolvate printr-un dialog internațional serios, nu pe calea armelor”. Îndreptându-și atenția spre Statele Unite ale Americii, papa a spus că se roagă pentru victimele unui tornado din statul Kentucky și din alte zone.

Vorbind apoi în spaniolă, papa a transmis un salut special credincioșilor latinoamericani care, înainte de întâlnirea cu papa Francisc, au recitat rugăciunea rozariului în Piața San Pietro cu ocazia comemorării liturgice a Fericitei Fecioare Maria de la Guadalupe, patroana Americii. Prin astfel de gesturi de credință și de mărturie publică, a subliniat pontiful, ”începem să pregătim Jubileul Gaudalupan din 2031 și Jubileul Răscumpărării din 2033”.

În fine, un salut special, dar nelipsit în cea de-a treia duminică a Adventului:
Papa Francisc: ”Vă salut pe voi toți, romani și pelerini, în special pe voi, băieți și fetițe care ați venit cu statuetele Pruncului Isus pentru a primi binecuvântarea. La sfârșit voi binecuvânta toți Pruncușorii. Mulțumesc Centrului Oratoriilor Romane și vă cer să duceți urările mele de Crăciun Fericit bunicilor voștri și tuturor celor dragi ai voștri!”.

La finalul rugăciunii ”Angelus”, papa a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va/ro