Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Koch: Teamă pentru Ucraina, războiul nu este niciodată o soluţie

 
Cardinalul Koch: Teamă pentru Ucraina, războiul nu este niciodată o soluţie
  • 31 Ian 2022
  • 1146

de Mario Galgano

Ecumenismul ca o cale de pace, rugăciunea ca sprijin împotriva adversităţilor vieţii, temerile datorită vânturilor de război în Ucraina şi antisemitismul în creştere în diferite ţări ale lumii. Sunt multe temele pe care cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, le atinge în dialogul cu Vatican News, la puţine zile de la încheierea Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor care s-a ţinut de la 18 la 25 ianuarie, centrată pe motoul "Am văzut steaua lui la răsărit".

La sfârşitul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, papa a invitat în omilia sa de la vespere să se depăşească prejudecăţile şi să nu existe frică de noutate, de nou. Pentru dumneavoastră care a fost particularitatea rugăciunii pentru unitatea creştinilor din acest an? Personal, ce consideraţi important şi de împărtăşit cu noi?

Cred că au fost mai ales două lucruri. Primul se referă la motoul aceste Săptămâni de rugăciune şi vine de la evanghelistul Matei. În capitolul al doilea se vorbeşte despre venirea magilor în ieslea din Betleem: asta arată că şi noi, creştinii, suntem mereu pe cale spre iesle şi trebuie să regăsim unitatea în adorarea misterului unui Dumnezeu care s-a făcut om. Al doilea lucru este motoul care a fost propus de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. Aceşti creştini trăiesc într-un mare întuneric, mai ales dacă ne gândim la Liban. A fost o oportunitate să ne gândim la ei în rugăciune, deşi trăiesc în aceste situaţii foarte dificile.

Cu privirea spre Liban, dar - de exemplu - şi la situaţia din Ucraina, miercurea trecută papa a convocat şi o zi de rugăciune pentru pacea în această ţară. În ce mod ajută dialogul ecumenic în căutarea păcii?

În primul rând, propunerea Sfântului Părinte a unei zile de rugăciune pentru pacea în Ucraina a fost importantă pentru că pacea este mereu un dar şi în acelaşi timp şi o provocare, pentru noi, care este aceea de a ne ruga împreună pentru pace. Apoi este convingere comună a tuturor creştinilor că războiul nu este niciodată o soluţie; războiul este mereu sfârşitul tuturor eforturilor umane, al tuturor eforturilor diplomatice. Şi e adevărat, creştinii mărturisesc împreună că războiul nu este niciodată o soluţie. Şi acesta este un mare ajutor.

După Săptămâna de rugăciune a fost ieri Ziua Comemorării lui Shoah. Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios se ocupă şi de dialogul cu evreii. Cât de important este din punctul dumneavoastră de vedere?

Înainte de Săptămâna pentru Unitatea Creştinilor, la 17 ianuarie este Ziua ebraismului şi sunt foarte bucuros că, mai ales în Italia, această zi este celebrată, deoarece ne aminteşte că fundamentul, mama - pentru a spune aşa - creştinismului este ebraismul, că avem aceste rădăcini. Sunt convins că, dacă toţi creştinii ar fi conştienţi că ebraismul este fundamentul religiei noastre, asta ar putea ajuta şi la regăsirea unităţii. Şi după aceea, la 27 ianuarie este comemorarea holocaustului, tragedie foarte mare în Europa. Comemorarea acestui dezastru al umanităţii este foarte importantă în societăţile de astăzi, dat fiind întrucât cresc tendinţe antisemite în societăţile noastre, mai ales în Germania. În acest timp este fundamental să se repete ceea ce Papa Francisc spune mereu: este absolut imposibil a fi creştini şi în acelaşi timp antisemiţi.

(După Vatican News, 28 ianuarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro