Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Lumina Învierii Domnului reaprinsă în biserica Bob din Cluj-Napoca, după restaurare

 
FOTO/VIDEO: Lumina Învierii Domnului reaprinsă în biserica Bob din Cluj-Napoca, după restaurare
  • 27 Apr 2022
  • 1726

Lumina Învierii Domnului reaprinsă în biserica Bob, din Cluj-Napoca, la prima serbare a hramului după restaurare

 
În cea de-a treia Zi de Paști, marți 26 aprilie 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie arhierească în biserica „Episcop Ioan Bob”, prima biserică românească „intra muros” din Cetatea Clujului, ctitorită între anii 1798-1800. 
 
Marea Sărbătoare a Învierii Domnului, „misterul central al credinței noastre” (PS Claudiu) este și hramul Parohiei „Învierea Domnului Episcop Ioan Bob” care își desfășoară programul liturgic aici, fiind păstorită de pr. Nicolae Țap și pr. Titus Sas, vicar parohial.
 
Preoții și credincioșii acestei parohii l-au întâmpinat cu bucurie pe Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla la frumoasa biserică monument istoric, redată de scurt timp în folosință după o perioadă de trei ani în care a fost restaurată.
 
La Sfânta Jertfă Liturgică la masa sf. altar, alături de Preasfințitul Claudiu au concelebrat: pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj, pr. Nicole Țap, pr. Titus Sas, pr. Daniel Avram, pr. Cristian David, diacon fiind dc. Ovidiu Marișca. Răspunsurile liturgice au fost oferite cu bucurie de Corul „Angeli” al acestei biserici, condus de prof. Angela David.
 
La cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pr. paroh Nicolae Țap „pentru invitație și pentru minunata muncă de coordonare, care ne permite astăzi să celebrăm aici și să simțim legătura profundă cu tradiția bisericii noastre.”
 
VIDEO

A reamintit: „suntem parte a Bisericii lui Cristos a Bisericii Catolice și vedem deja, după Înviere că suntem menționați și sunt menționați apostolii: Apostolul Petru, și ceilalți. Îngerii la mormânt spun femeilor: «mergeți și spuneți lui Petru și celorlalți». Chefa începe să trăiască acea misiune pe care a primit-o de la Domnul. Și astăzi, evanghelia (Lc 24, 12-35) începe prin a-l menționa pe Petru care merge la mormânt și rămâne mirat.
 
Este acea mirare de care avem nevoie de atâtea ori, fiindcă astăzi am uitat să ne miram de lucrurile mari pe care Dumnezeu le face în viața noastră și pe care noi le considerăm, de multe ori, mărunte, cum ar fi faptul de a putea veni în biserică astăzi, de a ne putem mișca, de a putea vedea cerul, de a putea vorbi între noi, de a ne putea îmbrățișa, îmbărbăta, mângâia atunci când e nevoie. Am uitat să ne mirăm de lucrurile aparent mărunte dar minunate pe care Dumnezeu le face în viața noastră: faptul că respirăm și că suntem aici, este un dar al lui Dumnezeu”. 
 
„Mulțumim lui Dumnezeu că facem parte din Biserica lui Cristos așezată pe stânca lui Petru. Ceea ce se întâmplă după Înviere – și, de aceea mă bucur că aveți un astfel de hram fiindcă este misterul central al credinței noastre – regăsim, într-un fel sau altul, în viața noastră.”
 
Preasfinția Sa Claudiu a vorbit credincioșilor despre ucenicii de la Emaus, despre drumul lor plin de întristare și dezamăgire, când „se îndepărtau de Ierusalim, de cetatea lui Dumnezeu”, pentru că L-au văzut pe Isus murind. Isus înviat li se alătură pe cale, îi lasă să-și exprime tristețea, și apoi, „le tâlcuiește Scripturile”, le aprinde inimile. La încheierea drumului, la sosirea „acasă” și apoi, la „frângerea pâinii”, Îl recunosc și „Îl roagă să rămână cu ei”, pentru că, „atunci când lumina acestei lumi apune, avem nevoie de lumina lui Dumnezeu”.
Preasfințitul Claudiu a arătat că povestea ucenicilor de la Emaus este de fapt, și azi, cea a fiecărui credincios, care este însoțit de Isus acum înviat – prezent, așa cum a promis, „în fiecare zi” –, care-i „tălmăcește Scripturile” prin cuvântul Evangheliei, prin Sfânta Liturghie, prin participarea la viața Bisericii, pentru a redescoperi în suflet darul Învierii.
 
Preasfinția Sa a spus: „Avem deja acest dar: trăindu-l, sărbătorindu-l, de a ne aducem aminte de toate lucrurile minunate pe care Dumnezeu le-a făcut în viața noastră, de toate lucrurile minunate pe care le avem, fiindcă, de multe ori, uităm de ele. Și atunci, suntem chemați să facem la fel ca Maica Sfântă: să facem din inima noastră o comoară, un tezaur în care să așezăm lucrurile minunate pe care Dumnezeu le face pentru noi. 
 
Așa să facem, și Învierea va deveni cu adevărat lumina vieții noastre. Cristos a Înviat!”
 
La încheierea celebrării liturgice, pr. paroh Nicolae Țap. în numele comunității, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu pentru această vizită „foarte importantă, pentru că este primul hram pe care îl sărbătorim după repunerea în folosința bisericii Bob”.
 
Pr. Nicolae Țap a mulțumit Ierarhului pentru prezență invitându-l ca an de an să revină, i-a mulțumit și pentru cel dintâi an de păstorire, care s-a împlinit în urmă cu două zile. În semn de recunoștință, întreaga comunitate, împreună cu Corul Angeli și preoții prezenți, i-au cântat Preasfințitului Claudiu „La mulți ani” cu mare bucurie, oferindu-i și un cadou, un semn de reamintire.
 
Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit, a primit invitația de a păstra frumoasa tradiție de a veni, în cea de-a III-a Zi de Paști, în mijlocul comunității Parohiei „Învierea Domnului” din frumoasa biserică Bob, sfânt locaș cu profundă însemnătate istorică, și acum, după restaurare, îmbrăcat în haină nouă, luminoasă.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro