Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: În luna mai, să ne rugăm rozariul pentru pace în Ucraina

 
Papa Francisc: În luna mai, să ne rugăm rozariul pentru pace în Ucraina
  • 02 Mai 2022
  • 1073

”Sufăr, plâng și mă întreb....” Duminică, 1 mai 2022, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului” împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro. Papa a prezentat un comentariu la evanghelia duminicii (Ioan 21,1-19) și a făcut un apel la rugăciune pentru pace în Ucraina. Papa a menționat, de asemenea, apropiata zi dedicată libertății presei.

Când vedem în viață năvoadele goale, nu este timpul să ne plângem de milă, ci să pornim din nou împreună cu Isus: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Regina Coeli”, recitată duminică, 1 mai 2022, împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, pontiful a menționat recenta beatificare a preotului Marius Ciceri și a credincioasei laice Armida Barelli, a făcut un apel la rugăciune pentru pace în Ucraina, în special în luna mai dedicată Maicii Domnului, și a amintit că peste câteva zile se marchează Ziua internațională a libertății presei.

Evanghelia acestei duminici (In 21,1-19) relatează cea de-a treia apariție înaintea apostolilor a lui Isus înviat. Întâlnirea se desfășoară pe lacul Galileei și îl implică mai presus de toate pe Simon Petru, care spune celorlalți discipoli: ”Merg să pescuiesc” (v. 3). El era pescar de meserie, dar a lăsat toate de când, chiar pe malul acelui lac, a început să-L urmeze pe Isus. Cuvintele lui exprimă, într-un anume fel, propunerea de a se întoarce la viața de dinainte, dat fiind că Cel înviat se lasă așteptat. Ceilalți acceptă și îi spun că merg împreună cu el. Dar, notează evanghelistul, ”în noaptea aceea nu au prins nimic” (v. 3).
Papa Francisc: ”Se poate întâmpla la fel și nouă, din oboseală, dezamăgire, poate din lene, să uităm de Domnul și să neglijăm marile alegeri pe care le-am făcut pentru a ne mulțumi cu altceva. De exemplu, nu se mai dedică timp pentru a vorbi unii cu alții în familie, preferând forme personale de a petrece timpul; se uită de rugăciune, lăsându-ne luați de celelalte treburi; se neglijează caritatea, cu scuza unor urgențe zilnice. Dar în acest fel ne regăsim dezamăgiți, cu mrejele goale, ca Petru”.

Isus, după înviere, se întoarce din nou pe malul lacului unde i-a ales pe Petru, Andrei, Iacob și Ioan. Nu-i dojenește, dar se adresează cu blândețe numindu-i pe discipoli ”copilași” (v.5). Apoi, ca odinioară, îi îndemnă să arunce din nou năvoadele și, la fel ca odinioară, năvoadele se umplu încât nu le vine să creadă.
Papa Francisc: ”Frați, surori, când în viață avem năvoadele goale, nu acela este timpul să ne plângem de milă, să plecăm în altă parte, să ne întoarcem la vechile forme de a petrece timpul. Acela este timpul de a porni din nou împreună cu Isus, de a găsi curajul de a începe din nou, de a înainta în larg împreună cu El”.

S-ar spune că Petru avea nevoie de acel ”șoc”, iar când îl aude pe Ioan strigând ”E Domnul” (v. 7), se aruncă imediat în apă și înoată spre Isus. ”Este un gest de iubire”, a remarcat papa, ”pentru că iubirea merge dincolo de ceea ce este util, de ceea ce este convenabil, de ceea ce este datorat; iubirea generează uimire, inspiră elanuri creative și gratuite. De aceea, în timp ce Ioan, care era mai tânăr, îl recunoaște pe Domnul, Petru, care era mai bătrân, este cel care sare în apă și merge în întâmpinarea lui. În acel salt stă tot elanul regăsit al lui Simon, numit Petru”.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, suntem astăzi invitați la un elan nou, să ne aruncăm în bine fără teama de a pierde ceva, fără a calcula prea mult, fără a aștepta să înceapă alții. Pentru că pentru a merge în întâmpinarea lui Isus este nevoie să ne dezechilibrăm, să riscăm. Să ne întrebăm: sunt capabil de vreo zvâcnire de generozitate sau îmi frânez elanurile inimii și mă închid în obișnuință, în teamă? A se arunca, a sări – acesta este astăzi cuvântul lui Isus”.

La finele acestui episod, a reluat papa, Isus îi pune lui Petru de trei ori întrebarea: ”Mă iubești?” (vv. 15.16). În realitate, ”Cel înviat ne întreabă și pe noi, astăzi: Mă iubești? Pentru că, de Paști, Isus vrea ca și inima noastră să învie; pentru că credința nu este o chestiune de cunoaștere, ci de iubire. Mă iubești? - te întreabă Isus pe tine, care ai năvoadele goale și ți-e frică să începi din nou; pe tine, pe mine care nu avem curajul de a ne arunca și am pierdut elanul. Mă iubești? – întreabă Isus. De atunci, Petru a încetat pentru totdeauna să mai pescuiască și s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu și a fraților până la a-și da viața aici, unde ne aflăm acum. Iar noi, vrem să-L iubim pe Isus? Fecioara Maria, care a spus cu promptitudine DA Domnului, să ne ajute să regăsim elanul binelui”.

La saluturile finale, pontiful a menționat recenta beatificare a preotului Marius Ciceri, preot vicar într-un sat și ”exemplu luminos de păstor de suflete”, și a credincioasei laice Armida Barelli, fondatoare a Tineretului Feminin din asociația ”Acțiunea Catolică” și co-fondatoare, alături de preotul franciscan Agostino Gemelli, a Universității Catolice ”Sacro Cuore”.

Pontiful a făcut, de asemenea, o referință la sărbătoarea muncii, marcată anual pe 1 mai. Această sărbătoare, a spus Sfântul Părinte, ”să fie un imbold la a reînnoi angajamentul pentru ca pretutindeni și pentru toți munca să fie demnă, iar din domeniul muncii să vină voința de a face să crească o economie de pace. Și aș vrea să amintesc muncitorii care au murit la locul de muncă, o tragedie foarte răspândită, poate prea mult”.

În contextul apropiatei Zile internaționale a libertății presei, care se marchează la inițiativa UNESCO pe 3 mai, papa a spus: ”Aduc un omagiu jurnaliștilor care plătesc în prima persoană în slujirea acestui drept. Anul trecut au fost uciși în lume 47, iar peste 350 au fost duși la închisoare. O muțumire specială celor dintre ei care, cu curaj, ne informează despre rănile umanității”.

Apoi, un apel la rugăciune pentru pace în Ucraina, în special în luna mai dedicată Fecioarei Maria:
Papa Francisc: ”Începe astăzi luna dedicată Maicii lui Dumnezeu. Aș vrea să-i invit pe toți credincioșii și toate comunitățile să se roage în fiecare zi de mai rozariul pentru pace. Gândul se îndreaptă imediat către orașul ucrainean Mariupol, Orașul Mariei, bombardat și distrus în mod barbar. Chiar acum, chiar de aici, reînnoiesc cerința de a fi predispuse coridoare umanitare sigure pentru persoanele încercuite în oțelăria acestui oraș. Sufăr și plâng, gândindu-mă la suferințele populației ucrainene, în special la cei mai slabi, la bătrâni și copii. Ajung chiar știri înfricoșătoare despre copii expulzați și deportați. Și în timp ce asistăm la un regres macabru al omeniei, mă întreb, împreună cu numeroase persoane neliniștite, dacă se caută cu adevărat pacea, dacă există voința de a evita o continuă escaladare militară și verbală, dacă se face tot posibilul pentru ca armele să tacă. Vă rog, să nu ne resemnăm la logica violenței, la spirala perversă a armelor! Să se pășească pe calea dialogului și a păcii! Să ne rugăm.”

Primiți acum binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată la rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro