Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc în Canada, călătorie de-a lungul drumului vindecării

 
Papa Francisc în Canada, călătorie de-a lungul drumului vindecării
  • 23 Iul 2022
  • 893

de Tiziana Campisi

Va fi, a spus el personal la ultimul Angelus, un "pelerinaj penitenţial". Şi directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a subliniat această particularitate a călătoriei apostolice pe care papa o va face între duminică, 24 iulie 2022, şi sâmbătă, 30, în timpul briefing-ului cu care au fost prezentate mass-mediei etapele pe care Papa Francisc le va trăi în ţara nord-americană. O călătorie foarte aşteptată şi care se naşte din cele cinci întâlniri pe care pontiful le-a avut între sfârşitul lui martie şi în luna aprilie cu populaţiile indigene canadiene Métis, Inuit, First Nations şi Métis Manitoba, şi care are scopul de "a întâlni şi a îmbrăţişa" aceste comunităţi, a precizat duminica trecută acelaşi Papa Francisc. A 37-a călătorie apostolică a sa, cu motoul "Să mergem împreună", vrea de fapt "să contribuie la drumul de vindecare şi reconciliere" întreprins cu comunităţile native, grav afectate, în trecut şi în diferite moduri, de politicile de asimilare culturală la care au contribuit mulţi creştini precum şi membri ai institutelor călugăreşti. Şi pentru aceasta nu va avea schema tipică a călătoriilor papale, ci va fi centrată în întregime pe parcursul de dialog şi ascultare, de apropiere şi solidaritate cu populaţiile autohtone canadiene pe care papa l-a întreprins cu câteva luni în urmă. Un parcurs început de Ioan Paul al II-lea în septembrie 1984, când i-a întâlnit pe Amerindieni şi pe Inuit, care, prezenţi la Roma la 22 iunie 1980 pentru beatificarea lui Kateri Tekakwitha - canonizată apoi la 21 octombrie 2012 de Benedict al XVI-lea -, prima sfântă originară din Nord America, i-au cerut să viziteze ţinuturile lor.

A doua călătorie apostolică din an a Papei Francisc

Cea din Canada este a doua călătorie apostolică pe care papa o face anul acesta, după vizita în Malta la 2 şi 3 aprilie şi amânarea la o nouă dată de definit a călătoriei în Congo şi Sudanul de Sud - prevăzută de la 2 la 7 iulie - din cauza problemelor la piciorul drept. Papa Francisc este al doilea pontif care merge în teritoriu canadian. Înaintea lui cele trei călătorii apostolice ale lui Ioan Paul al II-lea: în 1984, în 1987 şi în 2002. Invitat de comunităţile civile, ecleziale şi indigene, Papa Francisc va decola duminică la ora 9.00 de la aeroportul Fiumicino şi va ajunge, după peste 10 ore de zbor şi cu o diferenţă de fus orar de mai puţin de 8 ore faţă de Italia, în oraşul Edmonton. Va fi primit oficial în escala din capitala provinciei Alberta, apoi se va retrage la St. Joseph Seminary.

Primul moment, întâlnirea cu populaţiile indigene First Nations, Métis şi Inuit

Papa va rosti în spaniolă patru discursuri, patru omilii şi un salut adresat unei delegaţii de indigeni prezenţi în Québec. Ziua următoare după sosirea sa va întâlni populaţiile autohtone First Nations, Métis şi Inuit, cărora, la 1 aprilie, în Vatican, le-a manifestat propria durere şi propria solidaritate pentru tragedia dezrădăcinării atâtor persoane şi multor familii din ţinuturile şi culturile lor, între 1800 şi 1900, şi pentru a da recunoştinţă şi dreptate victimelor aşa-numitelor "şcoli rezidenţiale" instituite de guvern şi încredinţate Bisericilor creştine între care cea catolică. "Simt ruşine; durere şi ruşine pentru rolul pe care diferiţi catolici, îndeosebi cu responsabilităţi educative, l-au avut în tot ceea ce v-a rănit - a spus pontiful la audienţa cu cele trei delegaţii - în abuzurile şi în lipsa de respect faţă de identitatea voastră, de cultura voastră şi chiar de valorile voastre spirituale. Toate acestea sunt contrare evangheliei lui Isus". Cu acea ocazie papa s-a unit şi la scuzele episcopilor canadieni, afirmând că "nu se pot transmite conţinuturile credinţei într-o modalitate străină de credinţă însăşi", dând astfel o contra-mărturie, şi adăugând că "Isus ne-a învăţat să primim, să iubim, să slujim şi nu să judecăm". Pe această direcţie se vor dezvolta zilele canadiene ale papei Francisc, a evidenţiat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun. Dar în inima pontifului va fi şi tema îndrăgită mult de el despre grija faţă de creaţie, aşa cum este pentru popoarele indigene.

Ziua Sfintei Ana, figură de care sunt foarte legate populaţiile canadiene

La 26 iulie, comemorarea Sfinţilor Ioachim şi Ana, bunicii lui Isus, după-amiază, Papa Francisc va lua parte la pelerinajul tradiţional dedicat Sfintei Ana care de multe secole se desfăşoară în lacul omonim la circa 72 de kilometri de Edmonton. Mama Sfintei Fecioare Maria este o figură de care canadienii sunt foarte legaţi, este venerată în multe comunităţi indigene şi cea la Lac Ste Anne - declarat sit istoric naţional de guvernul canadian în 2004 - este una din întâlnirile spirituale mai importante pentru credincioşii din Nord Americca şi îndeosebi pentru populaţiile din First Nations.

Celelalte întâlniri ale papei

Nu vor lipsi întâlnirile cu autorităţile civile. Papa Francisc, la 27 iulie, va merge pentru asta în Québec, în timp ce la 28 iulie va celebra vesperele cu episcopii, preoţii, diaconii, consacraţii, seminariştii şi lucrătorii pastorali în Sanctuarul naţional "Sfânta Ana" din Beaupré, unde va lăsa în dar un rozariu de aur. Matteo Bruni aminteşte că în Canada există şi comunitatea catolică, de indigeni şi non-indigeni, care se confruntă cu o lume secularizată în faţa căreia se întreabă despre modul în care să vestească evanghelia: papa s-ar putea adresa şi lor în diferite moduri. Fără a uita scenariul internaţional din aceste zile şi războiul din Ucraina. La 29 iulie va vedea, în privat, unii membri ai Societăţii lui Isus, apoi îl aşteaptă alte trei întâlniri cu oamenii din Québec, ultima, înainte de plecarea spre Roma, va fi aceea cu tinerii şi bătrânii.

(După Vatican News, 21 iulie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro