Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dublă aniversare și noapte de rugăciune în Catedrala „Schimbarea la Față”

 
Dublă aniversare și noapte de rugăciune în Catedrala „Schimbarea la Față”
  • 25 Iul 2022
  • 968

PS Claudiu: „Să fie această noapte de rugăciune un răspuns la iubirea lui Isus”; „mai ales, să oferim toate rugăciunile pentru scumpa noastră Biserică Greco-Catolică

Iubirea pentru Dumnezeu și întâlnirea cu El prin rugăciune au fost motivele care au reunit, în seara de vineri, 22 iulie 2022, în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca sute de credincioși, din Cluj-Napoca și din alte localități de pe teritoriul Bisericii Române Unite, la o noapte de veghe și rugăciune organizată cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla.

În deschiderea programului de celebrări și devoțiuni, care au continuat până în dimineața de sâmbătă, 22 iulie, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de numeroși preoți din curia eparhială, preoți din Eparhia de Cluj-Gherla și preoți care au venit din alte Eparhii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Surorilor Congregației Maicii Domnului (CMD), dirijată de sr. Dominica, împreună cu membri ai Corului „Angeli” din Cluj-Napoca.

A fost o celebrare specială nu doar prin prezența în Catedrală a unui atât de mare număr de credincioși și persoane consacrate, cu toții uniți în numele Domnului, ci și prin dubla aniversare a Episcopului de Cluj-Gherla: Preasfinția Sa Claudiu a împlinit, la 22 iulie 2022, cifra jubiliară de 50 de ani de viață iar la data de 23 iulie 2022, 27 de ani de preoție.

Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Claudiu a fost despre puterea rugăciunii, despre iubirea și iertarea lui Dumnezeu, care îl cunoaște și îl cheamă pe fiecare fiu al Său, și fiică a Sa, pe nume. A spus: „Va fi o noapte de rugăciune bogată în haruri și în vindecări (…). Singura noastră șansă de mântuire este să facem ce am făcut în această seară: să venim în fața Domnului, la picioarele Maicii Sfinte, să îi cerem ajutorul. Să punem în mâinile Domnului sărăcia noastră, slăbiciunea noastră, chiar păcatele noastre – sau mai ales păcatele noastre -, pentru a primi iertare, vindecare, mângâiere; pentru ca Domnul să rezolve problemele noastre și problemele din lumea în trăim. Cu cât mai mult creștinii se pun în genunchi și cer de la Dumnezeu ajutorul, pacea, mângâierea, cu atât mai mult lumea în care suntem va fi o lume mai bună.”

Ierarhul a oferit exemplul sfintei Maria Magdalena, a cărei pomenire Biserica o face în această zi, de 22 iulie. „Sfânta Maria Magdalena”, a spus, „ne vorbește prin chiar viața ei, care a fost numită de Biserică cea «asemenea cu a apostolilor». De ce Biserica o venerează astăzi, de ce ne-o propune ca și exemplu și ca și ajutor în rugăciune? Fiindcă și noi suntem ca ea, fiindcă este o sfântă la care putem face apel. Este o sfântă care a păcătuit. Și noi am păcătuit. Este o sfântă din care Isus a scos diavolii. Nu ne rugăm și noi în fiecare zi «și ne mântuiește de cel rău»? Fiindcă ne lăsăm prinși de cel rău prin păcatele noastre, prin slăbiciunile noastre. Dar, în același timp, este o sfântă care a iubit mult și de aceea i s-a iertat mult. Și noi suntem îndemnați astăzi să urmăm exemplul sfintei Maria Magdalena și să iubim mult, să ne întoarcem de la păcatele și slăbiciunile noastre, de la viața noastră așa cum este ea înspre Isus, încontinuu!”.

Preasfinția Sa Claudiu s-a oprit la momentul în care Isus înviat iese din mormânt și o întâlnește pe Maria Magdalena, care îl recunoaște doar atunci când Domnul o cheamă pe nume. A spus: „În seara aceasta, iubiți credincioși, Isus ne cheamă pe fiecare dintre noi pe nume, fiindcă ne cunoaște din sânul maicii noastre, ne cunoaște cu părțile noastre de lumină și cu părțile noastre mai întunecate”.

La fel ca pe Maria, „și pe noi, Isus ne eliberează dacă noi dorim acest lucru, dacă mergem înspre El. Mai ales atunci când ne rostește numele, Isus pronunță iubirea Lui pentru noi. Ne simțim, ca Maria Magdalena, iubiți, iubite de Isus Cristos care și-a dat viața pentru fiecare dintre noi; nu pentru umanitate în general, ci pentru fiecare.” De aceea, a subliniat, importanța acestei nopți de rugăciune este: „să mergem înspre Isus, să fim împreună cu Isus” și a îndemnat: „să oferim această noapte de rugăciune pentru noi, pentru familii, pentru țara noastră, pentru lumea în care trăim. Această noapte de rugăciune să fie un răspuns la iubirea Mântuitorului. Să îi spunem că îl iubim și să știm că suntem iubiți de El”. A adăugat: „să păstrăm în noi spiritul acestei nopți de rugăciune. Și, chiar dacă vom putea spune doar o decadă de Rozar, sau un «Tatăl nostru» și o «Născătoare de Dumnezeu», să știm că această formulă de rugăciune este de fapt semnul iubirii noastre către Dumnezeu și dinspre Dumnezeu către noi.”

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, „în numele tuturor preoților, al persoanelor consacrate, al dragilor noștri credincioși”, a urat Păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla: „Întru mulți și sfinți, binecuvântați ani!” și, împreună cu pr. Daniel Avram, preot din curia eparhială, i-au oferit un frumos buchet de flori albe și o icoană a Maicii Sfinte care să îl însoțească mereu „pe drumul păstoririi noastre și al sfințeniei dumneavoastră”. I-a mai oferit «buchetul spiritual» al acestei nopți de rugăciune „pentru sfințenia dumneavoastră și pentru sfințenia celor pe care îi păstoriți”.

Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit pentru daruri, mai ales pentru rugăciunile care i-au fost oferite și a spus: „cel mai mare cadou pe care îl puteam primi este tocmai prezența dumneavoastră!” A mulțumit „iubiților preoți care sunt astăzi aici”, „celor care au venit și din alte episcopii”, a mulțumit persoanelor consacrate, surorilor care au cântat și corului Angeli și tuturor celor prezenți. A adăugat: „cred că este cel mai important să fim daruri unii pentru alții. Și, dacă suntem daruri, suntem și o mare familie”. A reamintit că motoul Eparhiei de Cluj-Gherla în acest an, 2022, este: «Familia Bisericii, o casă pentru toți». A îndemnat ca, în această familie a Bisericii „să punem împreună bucurii, și lacrimi de durere câteodată, știind să ne bucurăm cu cei ce se bucură și să ne întristăm, să plângem cu cei ce plâng”, pentru că „este ceea ce așteaptă Isus de la noi, și Maica Sfântă, pe care o numim «Mama noastră», fiindcă suntem copii și frați și surori între noi” și, din același motiv spunem: «Tatăl nostru». A urat tuturor „să fie darul din această seară: să ne vindecăm, să ne eliberăm, să fim mângâiați în tot ceea ce trăim ca persoane, ca familii, ca și comunitate, și, mai ales, să oferim toate rugăciunile pentru scumpa noastră Biserică Greco-Catolică”.

Programul integral a fost transmis de posturile Maria TV și Radio Maria, precum și aici.

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro

Știri din aceeași categorie