Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Elisabeta a II-a şi prietenia cu papii

 
Elisabeta a II-a şi prietenia cu papii
  • 20 Sep 2022
  • 194

Regina Angliei şi a Ţării Galilor a fost primită de mai multe ori de suveranii pontifi la Vatican. Îi refacem întâlnirile de la Pius al XII-lea la Francisc.

de Amedeo Lomonaco şi Benedetta Capelli

A fost cel mai longeviv monarh britanic din istorie, Elisabeta a II-a în lunga sa viaţă a întâlnit patru papi ca regină, cinci în decursul vieţii sale. Născută în 1926, Elisabeth Alexandra Mary a urcat la tron în 1953, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui, regele George al VI-lea. A ajuns prima dată în Vatican în 1951 ca principesa Elisabeta. În acea perioadă papa era Pius al XII-lea.

Regină la 25 de ani, este încoronată la 2 iunie 1953 în Abaţia din Westminster. Pe tron asistă la schimbări epocale şi la transformarea treptată a Imperiului Britanic în Commonwealth.

În 1961, cu prinţul consort Filip, duce de Edinburgh, cu care s-a căsătorit în 1947, merge în audienţă la Papa Ioan al XXIII-lea. "Prezenţa dumneavoastră în Vatican - afirmă cu acea ocazie Papa Roncalli - încoronează în modul cel mai fericit seria de demonstraţii de prietenie care au marcat relaţiile dintre Regatul Unit şi Sfântul Scaun".

În 1980, regina Elisabeta a II-a îl întâlneşte pe Papa Ioan Paul al II-lea. "Ioan al XXIII-lea - a amintit Papa Wojtyła referindu-se la întâlnirea din 1961 - a vorbit despre marea simplitate şi demnitate cu care maiestatea voastră poartă povara multelor responsabilităţi proprii. Două decenii mai târziu, aceste observaţii sunt încă foarte apropiate şi este evident că responsabilităţile care apasă asupra dumneavoastră nu s-au diminuat deloc".

După doi ani, Papa Ioan Paul al II-lea face vizita sa pastorală în Marea Britanie într-un moment de mare tensiune din cauza situaţiei din Insulele Falkland, insulele cunoscute în Argentina ca Las Malvinas. "Vizita mea - a spus Papa Wojtyła - se desfăşoară într-un moment de tensiune şi de angoasă, un moment în care atenţia lumii s-a concentrat asupra situaţiei delicate a conflictului din Atlanticul de sud... Această situaţie tragică m-a preocupat foarte mult şi am cerut în mod repetat catolicilor din toată lumea şi tuturor persoanelor de bunăvoinţă să se unească în rugăciune cu mine pentru o soluţie dreaptă şi paşnică".

Apoi, după 18 ani, regina a mers din nou în Vatican, în octombrie, pentru a treia întâlnire cu Ioan Paul al II-lea. În discursul său papa a cuprins în gândul său de la Europa la lume, s-a concentrat asupra ştergerii datoriei pentru ţările mai sărace şi a avut cuvinte de recunoştinţă faţă de regină. "Maiestatea Voastră, timp de mulţi ani şi în timpuri de mari schimbări aţi domnit cu o demnitate şi un simţ la datoriei care au edificat milioane de persoane în toată lumea".

2010 este anul călătoriei apostolice a Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie. Ocazia este beatificarea cardinalului John Henry Newman, acum sfânt. La Edinburgh, în Scoţia, Benedict al XVI-lea o întâlneşte pe regina Elisabeta a II-lea. În 2012, cu ocazia Jubileului de diamant al domniei sale, Benedict al XVI-lea exprimă cele mai cordiale felicitări ale sale. "Dumneavoastră aţi oferit supuşilor şi întregii lumi - scrie într-un mesaj - un exemplu inspirator de dăruire pentru datorie şi de angajare în susţinerea principiilor de libertate, dreptate şi democraţie, conform unei viziuni nobile a rolului unui monarh creştin".

În aprilie 2014, regina merge în vizită de stat în Italia. După ce l-a întâlnit pe preşedintele Napolitano, este primită în Vatican de Papa Francisc. Vizita sa coincide şi cu a 32-a aniversare a începutului războiului din Falkland, insulele cunoscute în Argentina ca Las Malvinas. În ziua celebrărilor pentru jubileul de platină al urcării la tron şi pentru împlinirea vârstei de 96 de ani a suveranei, Papa Francisc scrie o scrisoare reginei Elisabeta a II-a. Pontiful exprimă apropiere prin rugăciune "pentru ca Dumnezeu Atotputernicul să vă dea dumneavoastră, membrilor familiei regale şi întregului popor al naţiunii binecuvântări de unitate, prosperitate şi pace".

 

(După Vatican News)

Traducere de pr. Mihai PătraşcuSursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie