Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica şi lumea în rugăciune pentru Benedict al XVI-lea

 
Biserica şi lumea în rugăciune pentru Benedict al XVI-lea
  • 30 Dec 2022
  • 746

de Adriana Masotti

A fost prompt şi înduioşător răspunsul, venit din toată lumea, la apelul Papei Francisc adresat credincioşilor de a se ruga pentru Benedict al XVI-lea: sunt nenumărate comunicatele de participare şi tweet-urile Conferinţelor Episcopale, ale conducătorilor diferitelor Biserici şi ale autorităţilor civile din diferite părţi ale lumii.

Biserica din Italia

"Asigurăm amintirea în rugăciune în Bisericile noastre, având conştiinţa, aşa cum el însuşi ne-a amintit, că «oricât de dure ar fi încercările, dificile problemele, apăsătoare suferinţa, nu vom cădea niciodată în afara mâinilor lui Dumnezeu, acele mâini care ne-au creat, ne susţin şi ne însoţesc pe drumul existenţei, pentru că sunt conduse de o iubire infinită şi fidelă»", a declarat deja ieri dimineaţă cardinalul Matteo Zuppi, preşedinte al CEI.

Scrisoarea lui De Donatis adresată Diecezei de Roma

Dieceza de Roma s-a strâns imediat în rugăciune în jurul lui Benedict al XVI-lea. "Comunităţile parohiale, capelaniile, călugăriţele şi călugării: toţi credincioşii din dieceză şi toţi bărbaţii şi femeile de bunăvoinţă care trăiesc în Roma - se citeşte pe site-ul diecezan - amintesc cu recunoştinţă bucata de drum parcurs împreună cu episcopul nostru emerit, îl însoţesc în acest moment de suferinţă şi de încercare, rugându-l pe Domnul pentru ca «să-l mângâie şi să-l susţină în această mărturie de iubire faţă de Biserică până la sfârşit»". Într-o scrisoare, cardinalul vicar Angelo De Donatis invită "toate comunităţile din Roma să se unească în rugăciune pentru Benedict al XVI-lea, ale cărui condiţii de sănătate s-au agravat, din cauza înaintării în vârstă" şi afirmă că în celebrarea Liturghiilor de astăzi şi din zilele următoare "îl însoţim pe dragul nostru episcop emerit în momentul suferinţei şi al încercării, invocându-l pe Domnul pentru ca «să-l mângâie şi să-l susţină în această mărturie de iubire faţă de Biserică până la sfârşit»". Cu această intenţie va fi celebrată şi Liturghia de mâine, 30 decembrie, la ora 17.30, în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", catedrala din Roma, prezidată de episcopul Guerino Di Tora, vicar al cardinalului arhipăstor al bazilicii laterane.

Rugăciunea preşedintelui episcopilor germani

Monseniorul Georg Bätzing, episcop de Limburg şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Germane, a difuzat o rugăciune specială dedicată papei emerit: "Isuse, Mântuitorul şi Răscumpărătorul nostru - imploră monseniorul Bätzing - asistă-l în boala şi slăbiciunea sa. Fă-l să simtă apropierea ta întăritoare. Susţine-l, dă-i forţă şi arată-te lui în orele întunecate ca o lumină care dăruieşte speranţă. Fă-l să simtă apropierea atâtor persoane, care acum mijlocesc pentru el în rugăciune".

Conferinţele Episcopale din SUA şi America Latină

"Dumnezeule atotputernic şi veşnic, tu eşti sănătatea veşnică a celor care cred în tine. Ascultă rugăciunile noastre pentru slujitorul tău bolnav Benedict, pentru care implorăm ajutorul milostivirii tale duioase", este invocaţia publicată pe situl episcopilor din SUA împreună cu apelul Papei Francisc la rugăciune. Comunicate şi rugăciuni se citesc pe siturile multor Conferinţe Episcopale din America Latină între care Chile, Peru, Costa Rica şi Columbia în care credincioşii sunt invitaţi să se roage pentru Benedict al XVI-lea şi se exprimă în acelaşi timp sentimente de recunoştinţă pentru slujirea imensă şi generoasă a papei emerit pentru Biserica universală. Aderând la invitaţia Consiliului Episcopal Latinoamerican, CELAM, toate comunităţile ecleziale s-au unit în rugăciune cerând Domnului "să-l întărească şi să-l susţină în această mărturie de iubire faţă de Biserică, până la sfârşit", conform cuvintelor rostite ieri de papa Francisc.

Adeziunea la invocaţia adresată Domnului exprimată în tweet-uri

Sunt numeroase tweet-urile publicate ca răspuns la apelul Papei Francisc: "Doamne, catolicii din Franţa, în comuniune cu Papa Francisc şi cu toată Biserica, ţi-l încredinţăm pe slujitorul tău Benedict al XVI-lea şi pe cei care veghează asupra lui", scrie monseniorul Eric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Franceze. În timp ce acela lansat de cardinalul Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago, spune: "Am citit cu mare îngrijorare ştirile despre înrăutăţirea condiţiilor de sănătate ale Papei Benedict al XVI-lea. Unim rugăciunile noastre cu acelea ale Papei Francisc şi ale catolicilor din toată lumea pentru a cere harul Domnului de a ajuta să-l susţină pe Papa Benedict aşa cum el a susţinut Biserica prin mărturia sa silenţioasă".

"Să ne unim cu Papa Francisc în rugăciunea pentru Papa emerit Benedict şi să cerem Domnului să-l susţină şi să-l mângâie în acest moment", tweet-ul cardinalului Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster. "Papa Francisc ne-a chemat astăzi să ne rugăm îndeosebi pentru papa emerit Benedict. Să ne unim toţi la această rugăciune! Papa emerit Benedict a fost foarte legat de ţara noastră şi de Biserica noastră încă din copilărie", este textul tweet-ului cardinalului arhiepiscop de Viena, Christoph Schönborn.

"Preocupat datorită ştirilor despre sănătatea Papei emerit Benedict, mă unesc la rugăciuni pentru ca să poată depăşi încercarea şi să se refacă repede", scrie în tweet Riccardo Di Segni, rabin şef al comunităţii ebraice din Roma. "Cu mare credinţă în bunătatea lui Dumnezeu, mă unesc cu papa Francisc în rugăciunea pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea", scrie cardinalul Timothy Michael Dolan, arhiepiscop mitropolit de New York, care continuă: "Cerem credincioşilor catolici din arhidieceza de New York şi tuturor persoanelor de bunăvoinţă să facă la fel".

Bisericile orientale

Cardinalul Leonardo Sandri, prefect emerit al Dicasterului pentru Bisericile Orientale se face purtător de cuvânt al acelor Biserici scriind într-un tweet: "Să primim invitaţia Papei Francisc şi să ne facem pelerini cu inima la grota de la Lourdes din Grădinile Vaticane: mulţi ani acel loc a primit paşii şi rugăciunea Papei Benedict al XVI-lea. Acum Maria să vegheze asupra drumului pe care el îl străbate în aceste ore. Orientul este aproape de el!".

Participarea Bisericii Armene Catolice

"Răspunzând la cererea Papei Francisc - se citeşte într-un comunicat al Bisericii Armene Catolice -, patriarhul de Cilicia al armenilor catolici, Preafericirea Sa Raphael Bedros al XXI-lea, a invitat toate bisericile şi parohiile armene catolice să se unească în rugăciune cerând lui Dumnezeu Milostiv să-l susţină pe Papa emerit Benedict al XVI-lea, în suferinţa sa şi în exemplara mărturie de iubire faţă de Biserică".

Biserica greco-catolică ucraineană

La rândul său, conducătorul şi părintele Bisericii greco-catolice ucrainene, Sviatoslav Şevciuc, informează că a cerut "episcopilor din Sinod şi tuturor credincioşilor din Biserica greco-catolică ucraineană să se unească la rugăciunile pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea, aşa cum a cerut Papa Francisc la sfârşitul audienţei generale". Preafericirea Sa Sviatoslav aminteşte îndeosebi întâlnirea personală pe care a avut-o cu papa emerit în mănăstirea Mater Ecclesiae la 10 noiembrie, în timpul vizitei sale la Roma. Cu acea ocazie, afirmă Shevchuk, "papa emerit s-a arătat «incredibil de lucid, informat şi atent cu privire la situaţia din Ucraina, şi a garantat rugăciunile sale pentru poporul ucrainean»".

"Toată Biserica greco-catolică ucraineană - a adăugat Preafericirea Sa - vrea să se strângă în rugăciune în jurul acestui mare martor din timpurile noastre, mulţumindu-i pentru mărturia sa silenţioasă ca papă emerit şi în acelaşi timp amintind şi încercând să pună în practică munca sa pentru unitatea Bisericii, care a fost o caracteristică extraordinară a pontificatului său".

(După Vatican News, 29 decembrie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro