Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Postul Mare, intensificați rugăciunea, meditarea Cuvântului și slujirea fraților

 
În Postul Mare, intensificați rugăciunea, meditarea Cuvântului și slujirea fraților
  • 22 Feb 2023
  • 564

Biserica trebuie să fie conform cu cerințele vestirii Evangheliei; nu cu opiniile conservatorilor sau ale progresiștilor, ci cu faptul că Isus ajunge în viața oamenilor. Prin urmare, fiecare alegere, utilizare, structură și tradiție trebuie evaluate în măsura în care favorizează proclamarea lui Cristos.

Această reflecție a Sfântului Părinte s-a aflat în centrul catehezei de la audiența generală din 22 februarie, Miercurea Cenușii și începutul Postului Mare. La întâlnirea cu grupurile de credincioși din întreaga lume, care a avut loc în Aula Paul al VI-lea din Vatican, pontiful a vorbit despre Spiritul Sfânt ca protagonist al vestirii Evangheliei.

Papa Francisc a pornit – în itinerariul catehetic despre pasiunea de a evangheliza –de la cuvintele lui Isus din Evanghelia după sfântul Matei: "Mergeți și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt" (Mt 28,19). Pontiful a evidențiat că îndemnul Mântuitorului nu urmărește să îndoctrineze sau să facă prozeliți, ci să facă ucenici, adică "să dea tuturor posibilitatea de a intra în contact cu Isus, de a-l cunoaște și de a-l iubi în mod liber". "Mergeți și botezați: a boteza înseamnă a scufunda și, prin urmare, înainte de a indica o acțiune liturgică, exprimă o acțiune vitală: a scufunda viața în Tatăl, în Fiul, în Spiritul Sfânt; a experimenta în fiecare zi bucuria prezenței lui Dumnezeu care ne este aproape ca Tată, ca Frate, ca Spirit care acționează în noi, în spiritul nostru. Botezul înseamnă cufundarea în Sfânta Treime" – a explicat pontiful.

Papa Francisc a evidențiat totodată că, prin îndemnul "mergeți!", Isus nu comunică doar un cuvânt, ci îl comunică împreună cu Spiritul Sfânt, pentru că numai prin El, prin Spiritul Sfânt, se poate primi misiunea lui Cristos și se poate duce la îndeplinire (cf. In 20,21-22).

Amintind că apostolii rămân închiși în Cenaclu de frică, până când vine ziua Cincizecimii și Spiritul Sfânt coboară peste ei (cf. Fap 2,1-13), Sfântul Părinte a explicat că, prin puterea Spiritul Sfânt, acei pescari, în mare parte neștiutori, vor schimba lumea. "Așadar" – a spus - "vestirea Evangheliei se realizează doar prin puterea Spiritului Sfânt, care îi precede pe misionari și pregătește inimile: el este ‚motorul evanghelizării’."

Făcând referire la Cartea Faptele Apostolilor, unde, la fiecare pagină, vedem că protagonistul proclamării nu este Petru, Paul, Ștefan sau Filip, ci Spiritul Sfânt, pontiful a indicat că, tot în Faptele Apostolilor, este relatat un moment crucial de la începuturile Bisericii, care poate spune multe și pentru noi. "Pe atunci, ca și astăzi, necazurile nu lipseau, bucuriile erau însoțite de griji" – a spus pontiful, explicând: "Una în special: cum să ne comportăm cu păgânii care veneau la credință, cu cei care nu aparțineau poporului evreu, de exemplu. Erau sau nu erau obligați să respecte prescripțiile Legii mozaice? Aceasta nu era o chestiune minoră pentru acele persoane. S-au format astfel două grupuri: cei care considerau indispensabilă respectarea Legii și cei care nu o considerau. Pentru a discerne, apostolii s-au reunit, în ceea ce s-a numit "Conciliul de la Ierusalim", primul din istorie. Cum să rezolve dilema? S-ar fi putut căuta un bun compromis între tradiție și inovație: unele reguli sunt respectate, altele sunt lăsate deoparte. Cu toate acestea, apostolii nu urmează această înțelepciune omenească pentru a căuta un echilibru diplomatic între una și alta, nu urmăresc aceasta, ci se adaptează la lucrarea Spiritului Sfânt, care îi anticipase, pogorându-se asupra păgânilor ca și asupra lor".

"Și astfel" – a continuat – "înlăturând aproape orice obligație legată de Lege, ei comunică deciziile finale, luate - scriu ei - "de către Spiritul Sfânt și de noi" (cf. Fapte 15,28).

Pontiful a evidențiat că această decizie a fost luată împreună, fără a se diviza și, în ciuda faptului că aveau sensibilități și opinii diferite, ei ascultă de Spiritul Sfânt. Papa Francisc a reliefat că comportamentul lor ne învață un lucru, valabil și astăzi: "orice tradiție religioasă este utilă dacă facilitează întâlnirea cu Isus". "Am putea spune" – a continuat – "că decizia istorică a primului Conciliu, de care beneficiem și noi, a fost motivată de un principiu, principiul vestirii".  

"Astfel" – a mai spus – "Spiritul Sfânt luminează întotdeauna calea Bisericii. De fapt, el nu este doar lumina inimilor, ci este lumina care orientează Biserica: el aduce claritate, ajută la a distinge, ajută la a discerne. Iată de ce este necesar să-l invocăm adesea; să o facem și noi astăzi, la începutul Postului Mare".

În cadrul saluturilor în diferite limbi, adresându-se pelerinilor vorbitori ai limbii italiene, pontiful și-a îndreptat gândurile, ca de obicei, către tineri, bolnavi, bătrâni și tineri căsătoriți, spunând: "Astăzi începe Postul Mare, un timp privilegiat de convertire și penitență pentru spiritul nostru. Aș dori să vă rog pe toți să intensificați în această perioadă rugăciunea, meditația asupra Cuvântului lui Dumnezeu și slujirea fraților și surorilor voastre".

22 februarie, începutul Postului Mare pentru Biserica de rit latin

Miercuri, 22 februarie 2023, Biserica de rit roman sau latin a început Postul Mare pentru Biserica de rit roman sau latin. În cursul după-amiezii, papa Francisc celebrează, la ora 17, Sfânta Liturghie în bazilica paleocreștină Sfânta Sabina, de pe colina romană a Aventinului, celebrarea penitențială începând la ora locală 16.30 biserica Sfântul Anselm, din imediata apropiere a bazilicii,  unde are loc așa numita "statio" și procesiunea penitențială. Sursa:vaticannews.va.ro