Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preasfinția Sa Claudiu la comemorarea a 79 de ani de la deportarea evreilor din Cluj

 
Preasfinția Sa Claudiu la comemorarea a 79 de ani de la deportarea evreilor din Cluj
  • 23 Iun 2023
  • 730

 

  • Moștenirea lăsată de supraviețuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generații astfel încât „acest rău să nu se mai întâmple”.
  • „Prezența și mărturia noastră comună, evrei sau neevrei, este cea mai importantă victorie împotriva uitării”.

Preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, însoțit de pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, a participat miercuri, 21 iunie 2023, la evenimentul comemorativ dedicat evreilor care au murit în lagărele de exterminare naziste, la împlinirea a 79 de ani de la deportarea lor din Cluj și împrejurimi, adunați fiind în ghetoul de la fosta Fabrică de Cărămidă.

Manifestarea a debutat la Monumentul victimelor Holocaustului din Parcul Caragiale, unde s-a ținut o rugăciune de către Prim-Rabinul Comunităților Evreiești din România, Rafael Shaffer, încheiată cu depunere de coroane și a continuat la Sinagoga Neologă din Cluj-Napoca, cunoscută și sub denumirea de „Templul Memorial al Deportaților Evrei”. La sinagogă s-au intonat imnul României și al Israelului, s-au rostit rugăciuni urmate de emoționantul ceremonial al aprinderii celor șase lumânări de către șase supraviețuitori, fiecare lumânare simbolizând un milion de oameni uciși în timpul Holocaustului.

La final, au fost rostite mai multe alocuțiuni totul încheindu-se cu o laudă prin intermediul cântecelor oferite in memoriam. Printre vorbitori s-au numărat președintele Comunității evreilor din Cluj, ing. Dorel Emil Ornescu, secretarul general al Federației Comunităților Evreiești din România, Eduard Kupferberg, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfinția Sa Claudiu și alții.

Preasfințitul Claudiu a evidențiat printre altele: „Evenimentele pe care le comemorăm au un potențial distructiv enorm. Și de aceea cred că cea mai importantă victorie împotriva acelui rău este faptul de a ne afla astăzi toți împreună, evrei sau ne-evrei, într-o comuniune care s-a născut tocmai din suferința care unește. Prezența și mărturia noastră comună este cea mai importantă victorie împotriva uitării sau a încercărilor de falsificare a istoriei, respectiv a îndulcirii ei. (…)”

„Ne aducem aminte astăzi de cei care atunci au murit, dar se cuvine să ne aducem aminte și de cei care s-au ridicat în apărarea evreilor. Nu putem să nu ne amintim de Fericitul Iuliu Hossu propus ‚Drept între popoare’, cel care, în acele momente extrem de dificile, a adresat comunității o scrisoare pastorală prin care le cerea tuturor preoților și laicilor să îi ajute pe evrei. Fericitul Episcop încheia documentul oficial într-un mod interesant, citez: ‚nu există acum o faptă creștinească mai importantă decât să îi ajutăm pe frații noștri evrei, nu numai cu vorba, ci și cu fapta’. (…) Să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat și să facem totul ca acele lucruri să nu se mai întâmple… Niciodată.”

În intervalul 25 mai – 9 iunie 1944, 18 mii de evrei din Cluj și împrejurimi, adunați în ghetoul de la Fabrica de Cărămidă, au fost îmbarcați în 5 garnituri de tren cu destinația Auschwitz. Majoritatea lor au pierit în lagărele de exterminare naziste.

Protopopiatul Cluj I

Credit foto: Andrei Klein (Comunitatea Evreilor Cluj)



Sursa:eparhiaclujgherla.ro