Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Parolin: Papa are așteptări mari de la întâlnirea cu tinerii la ZMT

 
Card. Parolin: Papa are așteptări mari de la întâlnirea cu tinerii la ZMT
  • 01 Aug 2023
  • 461

Ziua Mondială a Tinerilor este o ocazie importantă pentru tineri de a se întâlni cu chipul lui Isus. Astfel a evidențiat cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, într-o conversație cu presa de la Vatican, în ajunul călătoriei apostolice la Lisabona. La Fatima, papa Francisc va fi aproape de bolnavi și va îndemna la rugăciune pentru pace.

În interviul acordat presei de la Vatican, cardinalul Parolin a spus: "Tinerii care au sosit la Lisabona îl așteaptă pe papa Francisc pentru a trăi împreună cea de-a 37-a Zi Mondială a Tinerilor, prima după pandemia de Covid-19. Papa Francisc pleacă în Portugalia cu conștiința că aceste "întâlniri au în ele însele o mare forță, chiar puterea de a le schimba, unora, viața". Sfântului Părinte se va întâlni, va asculta și va vorbi cu tinerii veniți din toată lumea pentru această mare sărbătoare a credinței. Papa Francisc se va afla în capitala portugheză între 2 și 6 august, în cadrul celei de-a 42-a călătorii apostolice internaționale, prilejuită de Ziua Mondială a Tinerilor. De asemenea, secretarul de stat vatican îi îndeamnă pe toți cei care nu vor putea participa fizic la aceste Zile să "se simtă implicați și pe deplin protagoniști" și explică faptul că oprirea la Fatima a fost gândită pentru a fi aproape de cei bolnavi și suferinzi și pentru a se ruga pentru pace."

Întrebat cum se pregătește papa Francisc pentru întâlnirea din Portugalia, cardinalul secretar de stat a răspuns: "Sfântul Părinte are multe așteptări pentru această viitoare Zi Mondială a Tinerilor de la Lisabona și, deja în mai multe mesaje video, i-a invitat pe tineri să i se alăture în acest pelerinaj și să pregătească acest eveniment eclezial, să-l pregătească mai ales prin rugăciune. Papa se roagă pentru toți tinerii care au pornit deja spre Lisabona în aceste zile, cu convingerea, cu conștiința că aceste întâlniri, aceste reuniuni au în ele însele o mare forță, chiar puterea de a le schimba, unora, viața. El însuși a spus recent "se crește mult cu ocazia acestor Zile!". Așadar, Sfântul Părinte se pregătește pentru următoarea Zi Mondială a Tinerilor cu mare speranță și îi încurajează pe tineri să aibă aceeași atitudine față de toate momentele pe care le va trăi împreună cu ei.În urmă cu câteva săptămâni a primit și papa Francisc rucsacul de la Ziua Mondială a Tinerilor, pe care tinerii pelerini îl vor primi mai târziu, la Lisabona.

Amintindu-se că Zilele Mondiale ale Tinerilor au pornit de la o intuiție a sfântului Ioan Paul al II-lea, cardinalul Parolin a fost întrebat despre semnificația pe care o  are această întâlnire mondială în 2023?

"Aș spune că alegerea lui Ioan Paul al II-lea a fost, fără îndoială, o alegere profetică, o intuiție profetică, care exprima tocmai faptul că Biserica vrea să-i însoțească pe tineri, vrea să-i însoțească pentru a le vesti Evanghelia, pentru a le facilita întâlnirea cu Cristos; că Biserica trebuie să se simtă din ce în ce mai angajată, la nivel mondial, în favoarea tinerilor, în favoarea neliniștilor și solicitărilor lor, a speranțelor lor și, de asemenea, să corespundă așteptărilor lor, întotdeauna în această perspectivă a întâlnirii cu Cristos care este Calea, Adevărul și Viața.

Prin urmare, această intuiție profetică mi se pare că se manifestă în toată actualitatea ei chiar și în zilele noastre. Această intuiție profetică își păstrează toată relevanța chiar și în zilele noastre pentru că vrea să reafirme angajamentul Bisericii față de tinerele generații. Lumea noastră, care trece prin schimbări profunde, care a cunoscut experiența tragică a pandemiei de Covid și care cunoaște multiple conflicte, astăzi, pe întreaga planetă, este mai necesar ca niciodată ca tinerii să întâlnească chipul lui Isus Cristos, să cunoască Cuvântul său de mântuire și să devină discipolii săi. Și astfel, Ziua Mondială a Tinerilor se dovedește a fi în continuare un instrument și un prilej important de evanghelizare pentru lumea tinerilor.

Și are și un aspect de fraternitate universală, faptul că acești tineri, care provin din țări diferite și, prin urmare, cu culturi, limbi, stiluri de viață diferite, se pot întâlni și pot face schimb de experiențe, de daruri.

Așadar, ar trebui să fim recunoscători că această experiență se desfășoară de 40 de ani și că astăzi are o mare șansă de a avea un impact asupra vieții tinerilor" - a spus cardinalul Parolin.

Întrebat ce poate învăța Biserica de la tinerii de astăzi, cardinalul secretar de stat a spus: "Cred că Biserica are în fața ei marea provocare a transmiterii credinței, a transmiterii credinței către lumea întreagă. Și cred că în această misiune pe care o are Biserica, tinerii au ceva de spus. În lumea de astăzi, nu sunt puțini cei care nu-l cunosc pe Isus Cristos sau poate că l-au respins, deci sunt tot mai mulți cei care și-au pierdut credința și se comportă ca și cum Dumnezeu nu ar exista. Papa a vorbit adesea despre această ruptură în transmiterea credinței între generațiile poporului lui Dumnezeu, explicând că este oarecum normal ca aceștia să se simtă aproape dezamăgiți de Biserică și să înceteze să se mai identifice cu tradiția catolică. Există un număr din ce în ce mai mare de părinți care nu-și botează copiii, care nu-i învață cum să se roage sau care merg la alte comunități de credință (EG 70).

Iată că această situație, de care trebuie să fim conștienți și pe care trebuie să o luăm în considerare, atinge îndeaproape existența tinerilor care poartă în sine multe întrebări, multe îndoieli și multe întrebări la care nu știu cum să răspundă. Prin urmare, ceea ce tinerii cer Bisericii este ca aceasta să-și reînnoiască elanul apostolic și, fără teamă, să se angajeze pe acel drum de convertire pastorală și, fără teamă, să întreprindă acel drum de convertire pastorală și misionară, atât de mult dorit de Sfântul Părinte. Este necesar să fim creativi, este necesar să găsim curajul și limbajul potrivit pentru a-l prezenta pe Isus Cristos tinerilor de astăzi, în toată prospețimea sa, în toată actualitatea sa, în așa fel încât chiar și tinerii de astăzi, care au sensibilități, stiluri și moduri de a face diferite de cele ale colegilor lor din trecut, să îl poată întâlni și să trăiască o experiență profundă de credință, iar din această experiență profundă de credință va apărea apoi dorința de a o împărtăși cu toți colegii lor. Așadar, o invitație de a nu rămâne imobili între zidurile noastre, ci de a deveni cu adevărat misionari față de tineri și a-i implica mai îndeaproape în acest drum al credinței".

Întrebat dacă tinerii sunt în măsură să depășească numeroase provocări, precum războaie, sărăcie, indiferență, abandon, egoism, secularism... cardinalul secretar de stat a răspuns:

"Da, și cred că indicația este conținută chiar în Mesajul pe care Sfântul Părinte l-a adresat tinerilor pentru Ziua Mondială a Tinerilor. După Buna Vestire, Sfânta Fecioară Maria se ridică în grabă și merge (Lc 1,39) la verișoara sa Elisabeta, pentru a o ajuta în situația ei de nevoie. Așadar, Preacurata ne arată, mai ales tinerilor, calea apropierii și a întâlnirii. Și cred că tinerii, tocmai atunci când parcurg aceste căi, aceste căi ale apropierii și ale întâlnirii, au în ei înșiși capacitatea de a înfrunta și de a ajuta la rezolvarea și depășirea numeroaselor provocări ale societății noastre.

Am în minte mărturii ale atâtor tineri care, la fel ca și Fecioara Maria, nu s-au temut să renunțe la confortul lor pentru a se face aproape de cei care au nevoie, de cei care sunt în nevoie; tineri care nu se închid în ei înșiși, ci aleg să folosească talentele, darurile, capacitățile lor, ceea ce au primit pentru ceilalți și caută prin alegeri, care chiar dacă pot părea alegeri oarecum limitate, oarecum mici, fac să crească binele în lume. Iată, cred că aceasta este contribuția pe care tinerii o pot aduce la marile provocări ale timpului nostru."



Sursa:vaticannews.va.ro