Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Shevchuk: Împărtășite cu Papa rănile Ucrainei; speranță pentru misiunea de pace

 
Shevchuk: Împărtășite cu Papa rănile Ucrainei; speranță pentru misiunea de pace
  • 18 Sep 2023
  • 416

"Sfântul Părinte ne-a spus că este cu noi. Noi trebuie să transmitem bine mesajul său" – a relatat arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, în cadrul unei conferințe de presă ținută joi, 14 septembrie, la Colegiul Pontifical Ucrainean "Sfântul Iosafat", din capitala Italiei, succesiv Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, desfășurat la Roma, între 3 și 13 septembrie a.c”.

Amintim că Sfântul Părinte i-a primit în audiență pe episcopii Sinodului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, miercuri, 6 septembrie a.c.. În cadrul întâlnirii cu papa Francisc, care a durat aproximatic două ore, participanții la adunarea sinodală i-au vorbit despre "rănile sângerânde" ale poporului ucrainean, începând cu hemoragia celor aproape 5 milioane de persoane care au fugit din țară, din calea războiului.

Cu referire la vizita în Republica Populară Chineză a cardinalului Matteo Zuppi, în calitate de trimis al papei, între 13 și 15 septembrie, arhiepiscopul major Shevchuk a evidențiat importanța misiunii și și-a exprimat speranța legată de aceasta, spunând:
"Îl însoțim cu rugăciunile noastre. Misiunea este importantă, știm că China este un mare actor geopolitic, dispus să lucreze pentru pace. Ar fi interesant de știut care este propunerea chineză de pace pentru Ucraina.."

Arhiepiscopul major de Kiev a vorbit și despre miile civilii ucraineni răpiți și torturați, amintind și de cei doi preoți redemptoriști – părintele Ivan Levyțki și părintele Bohdan Geleta – răpiți în noiembrie 2022, cărora li s-a pierdut urma.

În cadrul conferinței de presă, prelatul ucrainean s-a oprit și asupra schimbării – de-a lungul timpului – a sensului cuvântului "pace", spunând că a fost "mutilat" și "profanat". Pacea pe care o doresc ucrainenii este cea pe care însuși cardinalul Zuppi a reiterat-o la întâlnirea de pace organizată de Comunitatea Sant'Egidio, la Berlin, adică o pace "dreaptă și sigură", "o pace care respectă anumite principii morale și legi internaționale". "Dacă un acord de pace contravine legii, este o crimă" – a mai spus Shevchuk și, dacă nu este destinată să dureze în timp, "este doar un armistițiu".

În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, s-a subliniat de asemenea că este esențial să se păstreze "comuniunea catolică universală" într-un moment în care războiul a provocat fracturi profunde, mai ales în Biserica Ortodoxă. Comuniunea "este forța de supraviețuire a poporului nostru", a declarat arhiepiscopul major de Kiev.

Dacă criza provocată de conflict "nu a degenerat într-o tragedie umanitară", este tocmai datorită rețelei de solidaritate, a mai spus prelatul, adăugând: "În Ucraina nu a murit nimeni de foame, de frig sau din alte cauze umanitare acolo unde a putut ajunge caritatea catolică". Acest lucru dă speranță acum, când se apropie o nouă iarnă: "Ne întoarcem acasă întăriți în credința catolică și în comuniune cu Succesorul lui Petru și cu o mare speranță: Domnul este cel care ne va ajuta să înfruntăm provocările noastre pastorale în Ucraina și în lume".Sursa:vaticannews.va.ro