Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: PS Claudiu în vizită pastorală în parohia Șanț

 
FOTO/VIDEO: PS Claudiu în vizită pastorală în parohia Șanț
  • 25 Oct 2023
  • 584

Duminică, 22 octombrie 2023 – în „cea mai mare sărbătoare” și „zi a Învierii”, cum a numit fiecare duminică Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla – celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor a fost o sărbătoare a vestirii cuvântului lui Dumnezeu și a prezenței Ierarhului în parohia greco-catolică Șanț, din protopopiatul Rodna. Preasfinția Sa Claudiu a fost primit în fața bisericii parohiale, consacrată Intrării în Templu a Maicii Domnului, de tineri cu pâine și sare și de copii care i-au oferit flori. Ierarhul a fost salutat de preoți – cei mai mulți din protopopiatul Rodna, împreună cu pr. protopop Cristian Goia -, de studenți seminariști din Cluj-Napoca, sosiți împreună cu rectorul lor, pr. Marius Furtună, de persoane consacrate – surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare – și credincioși, oficialități – între care subprefectul jud. Bistrița Năsăud, Ioan Zegrean, și primarul comunei Șanț, Marinel Forogău.

ALBUM FOTO

Pr. Augustin Flămând, preotul comunității greco-catolice din localitatea Șanț a urat Ierarhului bun venit, „pe urmele marelui Întâistătător Fericitul Iuliu Hossu, aici, la granița Eparhiei noastre, la poalele Munților Rodnei”. Episcopul a salutat, mărturisind că, sosind la Șanț, a admirat frumusețea creației și a iubirii lui Dumnezeu. După momentele de întâmpinare și salut, s-a intrat în biserică, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie a duminicii „Eliberării demonizatului din ținutul Gherghesenilor”. A diaconat dc. cancelar eparhial Ovidiu Marișca; de asemenea, au ajutat la celebrare și au dat răspunsurile liturgice studenți seminariști.

Biserica spațioasă a fost plină: pe lângă credincioși din Șanț, au fost și din Maramureș, din Beclean, din parohii învecinate. Între cei prezenți, după vechiul obicei din satele românești, mulți purtau straie populare făurite cu măiestrie de mână, cum încă se obișnuiește pe aceste meleaguri ferite în parte de practicile modernității. De asemenea, în biserică s-au aflat mulți copii și ei în costum popular.

* * *

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a invitat – mai ales în această zi în care, la nivel mondial, în Biserică se celebrează misiunile și activitatea misionară – la conștientizarea darului și a iubirii lui Dumnezeu, „care ne-a scos din această lume și ne-a trecut de la moarte la viață”, cu accent pe o expresie din lectura Apostolului, în care se pomenea despre „covârșitoarea bogăție a harului lui Dumnezeu”. O „covârșitoare bogăție”, a explicat, pentru că ceea ce aici pare normalitate, firescul vieții de zi cu zi – a veni la biserică, a participa la rugăciune, la Sfânta Liturghie, a petrece timp cu familia, cu prietenii -, în alte părți ale lumii nu este cu putință fără riscuri majore. Pentru că „există părți în această lume, țări – știm de războiul din Ucraina, de cel din Israel – și multe alte locuri de pe acest pământ în care lumea nu poate face ceea ce noi facem”.

Episcopul a dat un exemplu: „Spunea cineva că în Orientul Mijlociu, creștinii, când ies de la Liturghie duminica, se salută ca și cum s-ar fi întâlnit pentru ultima dată, fiindcă nu știu dacă se vor mai vedea, nu știu dacă vor mai trăi până la următoarea Sfântă Liturghie. Sunt oameni în biserici care nu știu dacă va cădea o rachetă sau o bombă sau dacă va fi un atentat și își vor pierde viața. Sunt oameni care își trăiesc credința astăzi, acum, în felul acesta. Gândiți-vă în ce fel se încredințează lui Dumnezeu, în ce fel urcă la cer rugăciunea lor, știind că depind clipă de clipă de harul lui Dumnezeu”. De aceea, a invitat: „Să îi mulțumim lui Dumnezeu că respirăm, că ne putem mișca, că ne întâlnim familia, prietenii, frați, surorile, că ne putem bucura de o zi minunată”. Iar această duminică „este o zi minunată, fiindcă în Biserica Catolică din toată lumea se sărbătorește Ziua Misiunilor. Iar misiunea face referire la felul în care Isus îi trimite pe ucenici să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu, să boteze oameni, să îi vindece, să îi elibereze de puterea celui rău”.

Ierarhul a mulțumit tuturor preoților „pentru misiunea pe care o fac zi de zi”, aceea de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu, pentru că prin preoți, cuvântul lui Dumnezeu și harul lui Dumnezeu, „acest har covârșitor”, ajunge la toți credincioșii. În același timp, există tot în aceste vremuri „misionari care își riscă viața, care trăiesc în junglă unde întâlnesc popoare încă necreștinate și încearcă să găsească o manieră de a le transmite cuvântul lui Dumnezeu”. De aceea, Preasfinția Sa Claudiu a invitat la rugăciune pentru misionari, pentru cei care vestesc cuvântul lui Dumnezeu celor care nu l-au auzit încă. Dar, a continuat, misiunea de a propovădui este încredințată tuturor: „Isus cere tuturor să vestească cuvântul lui Dumnezeu celor care nu l-au auzit încă”.

O astfel de misiune, de a propovădui, Isus o încredințează în Evanghelia duminicii (Luca 8,26-39) omului pe care l-a eliberat de demoni: „Întoarce-te în casa ta și povestește cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu”. Este misiunea încredințată fiecărui creștin și, mai mult, fiecare este chemat să îi mulțumească lui Dumnezeu. „Viața noastră să fie o Euharistie, să știm să îi aducem mărire și mulțumire lui Dumnezeu prin viața noastră în fiecare clipă”. Este ceea ce au făcut și Episcopii greco-catolici martiri, care „au fost Episcopi și în Catedralele lor și în închisoare”, au mărturisit cu viața lor iubirea lui Dumnezeu, nu s-au plâns fiind asupriți, au văzut, dincolo de suferințe, puterea, harul și prezența continuă a lui Dumnezeu, în orice împrejurare.

În această lume există o luptă cu răul, „și lupta o vedem și în Evanghelia de astăzi, în care un om este posedat de diavol, dar vedem, în același timp, dincolo de acest rău, și tocmai prin această urâciune se vădește puterea lui Dumnezeu”, o putere mai mare decât cea a unei legiuni: „o structură a armatei romane în care erau mii de oameni care, atunci când atacau, se țineau strâns unul de altul, era o forță incredibilă. Gândiți-vă în fața cui mii de oameni antrenați în luptă s-ar pune imediat în genunchi? Ar face aceasta doar dacă ar percepe o forță mult mai mare decât a lor. Ei bine, Isus pășește pe tărâmul celui posedat iar diavolul numit «legiune» vine în fața Lui și se așază la pământ, îl recunoaște ca Fiu al lui Dumnezeu”. Așadar, deși puterea celui rău este foarte mare, puterea lui Dumnezeu e mult mai mare și cel rău recunoaște acest lucru. „Și acea putere este transmisă slujitorilor Bisericii, preoților. Spunea un exorcist de la Roma că în fața unui posedat a întins mâna și l-a întrebat: «Ce vezi?» El a răspuns prin gura posedatului: «mâna Nazarineanului»!”

Prin urmare, a arătat Preasfinția Sa Claudiu, „preoții nu acționează în numele lor, ei acționează în Numele lui Isus, și ceea ce ei fac, Isus face prin ei, pentru voi. Atunci când preotul vă dă dezlegare de păcate, nu de la el o dă… Prin el acționează puterea lui Dumnezeu, de aceea, atunci când preotul vă dezleagă de păcate, Isus însuși vă dezleagă de păcate. Și atunci când preotul vă vorbește, Isus vorbește prin el în inimile voastre”. A îndemnat: „Indiferent de nivelul social la care suntem, de slujirea pe care o avem în țară, în comunitate, în Biserică, cu toții trebuie să ne deschidem în fața lui Dumnezeu, pentru a înțelege în ce fel putem aduce ceva din armonia Cerului în lumea în care trăim, în bisericile noastre, în orașele noastre, în comunele noastre, în țara noastră. Nu există altă manieră de a aduce armonie și bunăstare decât a-i cere lui Dumnezeu să ne trimită aceste daruri. Și dacă ne deschidem spre El, cu siguranță viața noastră va fi mai bună, mai frumoasă, mai sfântă”.

Preasfinția Sa Claudiu a încheiat prin exemplul sfântului celebrat de Biserică în această duminică: „Astăzi îl sărbătorim și pe Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. Și el a avut luptele lui, a făcut și exorcisme –  sunt mărturii despre aceasta -, dar a făcut și acel exorcism extraordinar de a distruge Cortina de Fier din Europa. Prin rugăciunile lui, prin acțiunea lui la toate nivelurile, a reușit să distrugă comunismul în toate țările în care domnea. Și noi eram în acea situație, și noi am simțit pe deplin puterea și teroarea comunismului”. De aceea, a invitat: „Astăzi să ne aducem aminte de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea care a vizitat țara noastră, a binecuvântat-o, să îi cerem ajutorul, ca și noi să știm pe deoparte să învingem răul din sufletele noastre, dar să îl învingem și în lumea în care trăim și atunci lumea va fi o lume mai bună”.

* * *

La încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut rugăciunea specială pentru celebrarea Zilei Mondiale a Misiunilor, apoi pr. protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de mulțumire. „Pentru a ne cunoaște înaintașii, pe cei care au păstrat credința noastră pe aceste meleaguri”, a amintit nume de personalități ale Bisericii originare din localitatea Șanț (Rodna Nouă), precum: pr. Grigore Moisil, om de cultură, vicar al Rodnei, protopop al Năsăudului; pr. Pamfiliu Grapini, preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale; fiul său Enea Grapini, inginer, arhitect, politician, artizan al Marii Uniri; pr. dr. Octavian Domide, prelat papal, prepozit capitular, Vicar general al Episcopiei de Gherla, deputat al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, președinte al Consiliului Național Român de la Gherla; pr. Lazăr Sângeorzan, „ultimul protopop de Rodna, dinainte de trecerea în ilegalitate a Bisericii în 1948”.

Cuvântul de mulțumire al preotului paroh a încheiat înălțătoarea celebrare. Pr. Augustin Flămând a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu, „care a răspuns invitației de se afla în acest loc în care nu de puține ori Cardinalul Iuliu Hossu venea cu bucurie și astăzi ne îmbrățișează din masa sfântului altar, într-o zi specială, la împlinirea a patru ani de la sfințirea bisericii”. A adresat mulțumiri tuturor oaspeților și parohienilor deopotrivă, în mod particular Preasfinției Sale Claudiu, căruia i-a oferit un dar, „împreună cu inima, dragostea, respectul și recunoștința noastră”: a oferit Ierarhului o mitră episcopală „care să ne țină în puterea dragostei Bisericii”.

Mulțumind, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „Mitra este semnul demnității, dar este și semnul cununii de spini pe care o poartă Cristos pentru noi și, în același timp, este și «cununa Episcopului»: comunitatea creștinilor”. După celebrarea liturgică, împreună cu preoții, diaconii și studenții teologi, Preasfinția Sa Claudiu a făcut binecuvântarea unui crucifix – amplasat la intrarea în biserică – și a noii grote cu statuia Preasfintei Fecioare Maria, pe care pr. Augustin Flămând a numit-o „ocrotitoarea bisericii și a localității”.

* * *

  •  

Parohia greco-catolică Șanț (până la începutul secolului al XIX-lea, Rodna Nouă), situată într-o frumoasă și veche așezare de la poalele Munților Rodnei, este o parohie veche, trecută la Unirea cu Roma la 1700. La Șanț a existat o „biserică veche de zid, edificată în 1845, avariată prin trecerea frontului” (cf. Șematism, 1947). Aceeași sursă atestă, la data editării Șematismului, existența a două parohii, Șanț I și Șanț II. De asemenea, este consemnată edificarea, mai târziu, între 1906-1919, a unei biserici de zid. Episcopul Iuliu Hossu, Episcop de Gherla și apoi de Cluj-Gherla, acum Fericit martir, a vizitat această parohie în 27 iulie 1920 și în 3 septembrie 1922, când a și sfințit biserica cu hramul „Înălțării Domnului nostru Isus Cristos”. În momentul trecerii în ilegalitate a Bisericii Române Unite, parohia Șanț avea peste 2000 de credincioși și asociații implicate activ în viața Bisericii: AGRU (70 membri); Reuniunea Mariană (130 membre).

După ieșirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice, la Șanț au revenit la credința străbună, într-o primă etapă, puțini credincioși, iar biserica nu a fost retrocedată. Parohia a fost redeschisă oficial în 1995. Din anul 2007, comunitatea credincioșilor greco-catolici a fost încredințată pr. Augustin Flămând. Sub păstorirea sa parohia s-a dezvoltat și s-a început construirea unei noi biserici pe un teren care a aparținut pr. Pamfiliu Grapini (1855-1949), preotul greco-catolic ctitor al fostei biserici parohiale. În anul 2012 a fost binecuvântată piatra de temelie iar începând din toamna lui 2013 a fost edificată o biserică spațioasă și primitoare. Noua biserică cu hramul „Prezentarea la Templu a Maicii Domnului” a fost sfințită de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, în 20 octombrie 2019, într-o atmosferă de mare sărbătoare. În masa sfântului altar al bisericii au fost depuse moaștele Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro