Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat: 170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș

 
Comunicat: 170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș
  • 29 Oct 2023
  • 605

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, în prezența Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la Blaj va fi marcată împlinirea a 170 de ani de la ridicarea Bisericii Române Unite de la demnitatea de Episcopie la cel de Mitropolie.

Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș marchează această aniversare prin două momente: conferința „170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș”, care va avea loc la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, luni, 30 octombrie, de la ora  începând cu ora 17:00 și Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată marți, 31 octombrie, ora 08:00, la Capela Arhiereilor din Blaj, unde este înmormântat Alexandru Șterca-Șuluțiu, primul Mitropolit al Bisericii noastre, împreună cu alți nouă arhierei ai Blajului.

Ambele evenimente vor fi transmise în direct de ANGELUS TV și de canalul youtube Radio Blaj TV, iar Sfânta Liturghie va fi transmisă și de MARIA TV.

Programul conferinței „170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș”

Ora 17:00 – Deschiderea conferinței, Moderator Pr. Cristian Barta;

Ora 17:05 – Cuvântul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică;

Ora 17:15 – Domnul prof. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, „Mitropolia de dinainte de Mitropolie”;

Ora 17:35 – Doamna conf. dr. Ana Victoria Sima, Facultatea de Istorie și Filosofie din Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, „Mitropolia Română Unită. Desăvârșirea unui proiect”;

Ora 17:55 – Cuvântul Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.

 

În data de 26 noiembrie 1853, Papa Pius al IX-lea a promulgat Bula „Ecclesiam Christi”, prin care Biserica Greco-Catolică era ridicată la demnitatea de Mitropolie. Astfel, Episcopia de Alba Iulia și Făgăraș devenea Arhiepiscopie și primea, ca Episcopii sufragane, atât Eparhia de Oradea Mare, cât și nou înființatele Eparhii de Lugoj și de Gherla. Începând de la această dată, din punct de vedere ecleziastic, Mitropolia de Alba Iulia și Făgăraș era subordonată direct Sfântului Scaun Apostolic al Romei.

 

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și FăgărașSursa:bisericaromanaunita.ro