Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ce să faci atunci când rugăciunea este aridă

 
Ce să faci atunci când rugăciunea este aridă
  • 05 Mar 2024
  • 611

De Philip Kosloski

 

Ariditatea spirituală poate fi o cruce greu de purtat

În viața spirituală, deseori începem cu mare zel și iubire față de Dumnezeu, care poate fi însoțită de sentimente pozitive care ne fac fericiți.

După câteva luni sau ani, însă, acea consolare spirituală se poate diminua și, în loc să fim bucuroși, ne putem simți pustiiți și uscați. Rugăciunea noastră nu mai stârnește aceleași emoții și putem chiar să ajungem să ne punem întrebări legate de religia noastră.

În astfel de momente, părintele Lorenzo Scupoli sugerează în cartea sa "Lupta spirituală" că sufletul ar trebui să stabilească originea acestei aridități:

"Dacă vă simțiți uscați, intrați în voi înșivă pentru a vedea din ce cauză a fost afectată devoțiunea sensibilă".

Uneori este posibil să existe ceva în noi care să împiedice intrarea luminii lui Dumnezeu. Ar putea fi un anumit păcat de care suntem atașați, sau poate niște îndoieli interioare cu care trebuie să ne confruntăm.

Pe de altă parte, ariditatea ar putea fi un dar pe care Dumnezeu ni-l oferă pentru binele sufletului nostru. Părintele Scupoli a îndemnat sufletul într-o situație similară, spunând:

„Negăsind defectul, crezi că devoțiunea ta sensibilă, adevărata devoțiune consistă în abandonarea prontă în voia lui Dumnezeu. Prin urmare, pentru nici un motiv nu abandona exercițiile spirituale, dimpotrivă, continuă cu toate forțele, chiar dacă pare zadarnic și fără gust, bea de bună voie cupa de amărăciune care, în ariditate, îți dă voința iubitoare a lui Dumnezeu".

"Nu folosi împărtășania, rugăciunile și celelalte exerciții pentru a coborî de pe cruce, ci pentru a primi puterea de a te înălța pe această cruce spre mărirea Crucificatului".

Aceasta este calea perfecțiunii, pentru că „adevărata devoțiune constă într-o voință arzătoare și inflexibilă de a-l urma pe Cristos, și de a duce crucea în orice moment, în orice mod El alege; și, de asemenea, constă în a-l iubi pe Dumnezeu, pentru că El este vrednic de dragostea noastră".

Mulți sfinți, inclusiv Sf. Tereza din Calcutta, au petrecut ani de zile fără nici o mângâiere de la Dumnezeu. Dar au purtat greutatea aridității datorită iubirii lor intense față de El.

Data viitoare când veți experimenta ariditatea, luați în considerare posibilele cauze și în special acceptați ariditatea ca pe o cruce care vă va duce în Rai.

 

Traducere: Ioan-Ştefan DumitraşSursa:it.aleteia.org