Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

La papa Francisc, arhiepiscopul Giampiero Gloder, nunțiu apostolic în România și R. Moldova

 
La papa Francisc, arhiepiscopul Giampiero Gloder, nunțiu apostolic în România și R. Moldova
  • 22 Apr 2024
  • 458

Luni, 22 aprilie a.c., papa Francisc l-a primit în audiență pe monseniorul Giampiero Gloder, pe care l-a numit recent în funcția de nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Arhiepiscop titular de Telde și fost președinte al Academiei Ecleziastice Pontificale, monseniorul Gloder a fost în ultimii ani nunțiu apostolic în Cuba.

Papa Francisc l-a primi luni, 22 aprilie a.c., în audiență pe monseniorul Giampiero Gloder, pe care l-a numit recent în funcția de nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Născut pe 15 mai 1958 în satul Gallio, din provincia Assiago, în nordul Italiei, și sfințit preot pe 4 iunie 1983 pentru dieceza de Padova, noul nunțiu la București și Chișinău are o licență în drept canonic, la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino (Roma). În 1992 a devenit doctor în teologie dogmatică al Universității Pontificale Gregoriana (Roma), cu o teză despre ”Caracterul eclezial și științific al teologiei la Paul al VI-lea”.

În serviciul diplomatic al Sfântului Scaun din 1992, a lucrat o perioadă la nunțiatura apostolică din Guatemala, iar în 1995 a fost chemat din nou la Roma pentru a lucra la Secția Afaceri Generale din cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun. Din 2009 a fost șef de oficiu cu însărcinări speciale.

Papa Francisc l-a numit arhiepiscop în 2013, atribuindu-i scaunul episcopal titular de Telde, chemându-l să conducă în calitate de președinte Academia Pontificală Ecleziastică. A fost consacrat episcop în bazilica Sfântul Petru pe 24 octombrie 2013, fiind, alături de arhiepiscopul Jean-Marie Speich, unul din primii episcopi consacrați de papa Francisc în timpul pontificatului său, avându-i alături, în calitate de împreună-consacranți, pe arhiepiscopii Jean-Pierre Grallet (Strasbourg) și Antionio Mattiazzo (Padova).

În 2014, a fost numit de papa Francisc viceșambelan (”vicecamerlengo”) al Sfintei Romane Biserici.

La 11 octombrie 2019, papa l-a numit nunțiu apostolic în Cuba.

Numit pe 23 februarie 2024 în funcția de nunțiu apostolic în România și R. Moldova, arhiepiscopul italian îi urmează în funcție arhiepiscopului titular spaniol Miguel Maury Buendía, care în 2023 a fost numit nunțiu apostolic la Londra.Sursa:vaticannews.va.ro