Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credința și rugăciunea adevărată deschid mintea și inima

 
Credința și rugăciunea adevărată deschid mintea și inima
  • 12 Aug 2024
  • 307

Să fim atenți, deoarece ni se poate întâmpla ca în loc să ascultăm cu adevărat ceea ce Domnul are să ne spună, să căutăm, de la El și de la ceilalți, doar o confirmare a ceea ce credem, a convingerilor noastre, a judecăților noastre. Dar acest mod de a ne adresa lui Dumnezeu nu ne ajută să îl întâlnim cu adevărat, nici să ne deschidem darului luminii și harului său ... .

 

Acesta este, în esență, îndemnul papei Francisc, adresat în cadrul reflecției care a însoțit rugăciunea antifonului marian  "Angelus", de duminică, 11 august a.c., din Piața San Pietro.

Subliniind că doar credința și rugăciunea adevărată sunt în măsură să deschidă mintea și inima, pontiful a atras atenția asupra pericolului reprezentat de preconcepții și prezumții greșite, care ne împiedică să creștem în bunătate, să facem voia Domnului și să depășim închiderile și dificultățile.

Inspirându-se din Evanghelia liturgiei duminicii a 19-a de peste an (potrivit calendarului roman sau latin), după sfântul Ioan, capitolul 6,41-51, pontiful a evidențiat că fragmentul relatează despre reacția iudeilor la afirmația lui Isus, care spune: "Eu sunt pâinea  care s-a coborât din cer" (Ioan 6,38).

Ei murmură între ei, spunând:  "Nu este oare acesta Isus, fiul lui Iosif, pe ai cărui tată și mamă îi cunoaștem? Cum de spune acum 'M-am coborât din cer' (Ioan 6,42). Să fim atenți la ceea ce spun – a subliniat pontiful, evidențiind că ei sunt convinși că Isus nu poate veni din cer, pentru că este fiul unui tâmplar și pentru că mama și frații săi sunt oameni obișnuiți, cunoscuți, normali, ca atâția alții. Cum ar putea Dumnezeu să se manifeste într-un mod atât de obișnuit? Ei sunt blocați în credința lor de preconcepția originilor sale umile și de prezumția, prin urmare, că nu au nimic de învățat de la el. (...) Observând că ei au tiparele lor rigide și nu există loc în inimile lor pentru ceea ce nu se încadrează în acestea, pentru ceea ce nu pot cataloga și ordona în dosare așezate pe rafturile prăfuite ale siguranței lor, pontiful notează totodată că iudeii despre care vorbește Evanghelia din liturgia duminicii sunt oameni care respectă legea, dau de pomană, respectă posturile și perioadele de rugăciune. Însă, Isus a făcut deja diferite minuni (cf. Ioan 2,1-11; 4,43-54; 5,1-9; 6:1-25) fapt ce suscită întrebarea: "Cum de acest lucru nu îi ajută să Îl recunoască drept Mesia?" Pentru că ei își îndeplinesc practicile religioase nu atât pentru a-l asculta pe Domnul, cât pentru a găsi în ele o confirmare a ceea ce gândesc deja – a observat pontiful, evidențiind că acest lucru este demonstrat de faptul că nici măcar nu se obosesc să îi ceară explicații lui Isus, ci se limitează la a murmura între ei împotriva Lui (cf. Ioan 6:41), "ca și cum ar vrea să se asigure reciproc de ceea ce sunt convinși, închizându-se ca într-o fortăreață impenetrabilă. Și astfel ei nu reușesc să creadă".

Să fim atenți la toate acestea – a atras atenția pontiful – pentru că uneori același lucru ni se poate întâmpla și nouă, în viața noastră și în rugăciunea noastră: ni se poate întâmpla, adică, ca în loc să ascultăm cu adevărat ceea ce Domnul are să ne spună, să căutăm de la El și de la ceilalți doar o confirmare a ceea ce credem, o confirmare a convingerilor noastre, a judecăților noastre, care sunt prejudecăți. Însă – a continuat – acest mod de a ne adresa lui Dumnezeu nu ne ajută să-L întâlnim cu adevărat, nici să ne deschidem darului luminii și harului său, să creștem în bunătate, să facem voia sa și să depășim închiderile și dificultățile. Credința și rugăciunea adevărată deschid mintea și inima, nu le închid (...).

Papa Francisc ne-a îndemnat să ne întrebăm dacă, în viața noastră de credință, suntem cu adevărat capabili să tăcem în noi înșine, pentru a-L asculta pe Dumnezeu; dacă suntem dispuși să îi ascultăm vocea dincolo de propriile noastre scheme și, de asemenea, dacă –  cu ajutorul său – suntem în măsură să depășim temerile.

Fie ca Preacurata Fecioară Maria să ne ajute să ascultăm cu credință vocea Domnului și să împlinim, cu curaj, voia sa – s-a rugat papa Francisc în încheierea alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", de duminică, 11 august a.c., din Piața San Pietro.

După rugăciunea "Angelus"

După rugăciunea "Îngerul Domnului", pontiful a amintit de comemorarea, în aceste zile, a bombardării atomice a orașelor Hiroshima și Nagasaki. "În timp ce continuăm să încredințăm Domnului victimele acestor evenimente și ale tuturor războaielor, ne reînnoim rugăciunea intensă pentru pace, în special pentru Ucraina, atât de chinuită, pentru Orientul Mijlociu, Palestina, Israel, Sudan și Myanmar" – a amintit Sfântul Părinte.

De asemenea, papa Francisc a amintit că în data de 11 august este sărbătoarea sfintei Clara, spunând: "Adresez un gând afectuos tuturor Clariselor și în special celor din Vallegloria, de care mă leagă o frumoasă prietenie".

De asemenea, pontiful ne-a îndemnat să ne rugăm pentru victimele tragicului accident aviatic din Brazilia.



Sursa:vaticannews.va.ro