Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Marea sărbătoare a creştinilor greco-catolici dinTârnăveni

 
FOTO: Marea sărbătoare a creştinilor greco-catolici dinTârnăveni
  • 04 Iul 2014
  • 7567
„Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul !” (Ps 143,15)

Duminică, 29 iunie, la Târnăveni a fost mare sărbatoare şi creştinii greco-catolici din oraş au ieşit în întâmpinarea  Preasfinţitului Mihai, episcop de Bucureşti care a dorit să petreacă împreună cu ei comemorarea celor 150 de ani de la prima sfinţire a bisericii.

La sărbătoare au participat toţi preoţii din Protopopiatul Târnăveni, preoţi din alte protopopiate şi un grup de studenţi teologi de la Institutul Greco-Catolic Blaj împreună cu prof. Petru Tutelea şi rectorul institutului preot prof. Florin Guţiu care au răspuns la invitaţia preotului protopop Vasile Ciulea şi a preotului paroh Sorin Doru Veltan. A fost o minunată zi senină de vară, cu adieri de vânt ce-au domolit văpaia şi au permis credincioşilor să trăiască din plin înălţătorul eveniment al celebrării Sfintei Liturghii care s-a încheiat cu cuvântul de învăţătură adresat de P.S. Mihai Frăţilă.

Părintele Protopop Vasile Ciulea a făcut apoi un scurt istoric al „bisericuţei din deal”, aşa cum este numitş de localnici: cea mai veche biserică românească din Târnăveni, actualul lăcaş al Bisericii Protopopiale „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a fost edificată sub păstorirea preotului Demetriu Papiu, înlocuind vechea biserică de lemn care a ars într-un incendiu. Biserica a fost finalizată în anul 1848 şi a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Şterca-Şuluţiu, primul mitropolit al Blajului.Ca slujitori de-a lungul timpului la acest altar menţionăm pe Ioan Anca ( 1869-1871), Ioan Almăşan (1872-1877), Iacob Macavei (1879-1899) – preot celib care mai apoi a ocupat funcţii importante în Mitropolia Blajului. Între anii 1899-1920 a păstorit protopopul Laurenţiu Pascu, distins intelectual al oraşului cu studii la Colegiul “ De Propaganda Fide” Roma. Începând cu 1922 şi până în 1934 a funcţionat ca protopop preotul Simion Moldovan, apoi între anii 1936-1940 a fost protopop şi paroh preotul Emil Tătar, remarcabil orator şi intelectual de vârf al Blajului ce a pus şi piatra de temelie a Bisericii “ Sfânta Treime” din Târnăveni  cu binecuvântarea I.P.S. Alexandru Nicolescu, Mitropolit al Blajului. Între anii 1940-1944 parohia a fost condusă de preotul protopop Nicolae Arieşan şi apoi între anii 1944-1948 de către părintele protopop Vasile Bărbat. Din 1942 a fost numit al doilea preot pentru a răspunde nevoilor pastorale în persoana preotului Teodor Racoviţan. Şi după anul 1948, anul de desfiinţare a bisericii noastre, preotul Racoviţan a rămas în mijlocul credincioşilor administrând parohia în clandestinitate împreună cu preotul Ioan Codarcea şi preotul George Guţiu ce avea să devină după 1989 episcop al Bisericii, spre marea mândrie a locuitorilor oraşului nostru în mijlocul cărora a trăit foarte mult timp.

La 29 august 1991 biserica a fost retrocedată, iar la altar au slujit preoţii Teodor Racoviţan – protopop şi Ioan Codarcea – paroh. Din anul 1998 a fost numit preot protopop părintele Vasile Ciulea care celebrează de atunci împreună cu parohul Sorin Doru Veltan în această biserică.

După reparaţii interioare şi exterioare, biserica a fost resfinţită la data de 01 august 2010 în prezenţa ierarhilor P.S .Vasile Bizau, epicop de Maramureş şi P.S. Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla.

În această duminică, când s-au sărbătorit Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, după terminarea Sfintei Liturghii, episcopul Mihai Frăţilă a binecuvâtat comunitatea şi a ieşit împreună cu preoţii şi cu cei adunaţi la frumoasa sărbătoare pentru a trăi un moment de împărtăşire a bucuriei în faţa bisericii.
    
Mulţumim Bunului Dumnezeu Sfintei Fecioare Maria şi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril pentru ziua de rugăciune şi bucurie.


Biroul de presă al Protopopiatului Târnăveni



















Știri din aceeași categorie