Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"Violența religioasă merită cea mai mare condamnare"

 
"Violența religioasă merită cea mai mare condamnare"
  • 28 Noi 2014
  • 3938
În programul primei zile a călătoriei apostolice de trei zile în Turcia, între 28 și 30 noiembrie, s-a aflat și întâlnirea interreligioasă desfășurată la Centrul  "Diyanet" (Departamentul pentru Afaceri Religioase), cu lideri politici și religioși, musulmani și creștini, o întâlnire ce continuă pe urmele lăsate de Benedict al XVI-lea care, în  noiembrie 2006, s-a întâlnit cu liderii religioși în același loc.

Bunele relații și dialogul dintre liderii religioși reprezintă un mesaj clar adresat respectivelor comunități, potrivit căruia respectul reciproc și prietenia sunt posibile, în ciuda diferențelor.

Acest mesaj dobândește o semnificație de o deosebită importanță într-o perioadă de criză precum cea pe care o traversăm, situații care devin în unele zone din lume adevărate drame pentru populații întregi. Războaiele, tensiunile și conflictele inter-etnice și interreligioase: foamea și sărăcia îndurerează sute de milioane de persoane, provocând daune mediului natural, în aer, apă și pământ.

Sfântul Părinte a amintit și cu această ocazie despre tragica situație din Orientul Mijlociu, în special din Irak și Siria unde, din cauza unui grup extremist și fundamentalist, comunități întregi, în special creștini și yazidi – dar nu numai ei – suferă violențe inumane din cauza identității lor etnice și religioase.

Adresându-se participanților la întâlnirea de la Departamentul pentru Afaceri Religioase, Pontiful a spus: "În calitate de reprezentanți religioși avem obligația de a denunța toate încălcările demnității și drepturilor omului. Viața umană, dar al lui Dumnezeu Creatorul, posedă un caracter sacru. Violența care caută o justificare religioasă merită cea mai mare condamnare, căci Atotputernicul este Dumnezeul vieții și al păcii. De la toți cei care susțin că îl adoră, lumea așteaptă să fie bărbați și femei de bunăvoință.  În special responsabilii comunităților religioase".

Îndemnul Pontifului, adresat musulmanilor și creștinilor, este de a fi depozitari ai inestimabilelor comori spirituale, printre care pot fi recunoscute ca elemente comune, chiar dacă fiecare este trăit potrivit propriilor tradiții: adorarea lui Dumnezeu îndurătorul, referința la patriarhul Avraam, rugăciunea, pomana, postul – elemente care, trăite în mod sincer – pot să transforme viața și să dea o bază sigură demnității și fraternității dintre oameni.

Recunoașterea comună a sacralității persoanei umane susține compasiunea comună, solidaritatea și ajutorul concret față de cei suferinzi.

Papa și-a exprimat încă o dată aprecierea pentru ceea ce face poporul turc – în ansamblul său, creștini și musulmani împreună – față de miile de persoane care fug din țările lor din cauza conflictelor.

La finalul discursului, Papa și-a exprimat satisfacția față de bunele relații și colaborarea dintre "Diyanet" (Departamentul pentru Afaceri Religioase) și Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios, ca semn al dialogului autentic pentru binele tuturor, un semn de speranță pentru o lume care are mare nevoie de pace, securitate și prosperitate.


Sursa:ro.radiovaticana.va