Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Să ducem celor bolnavi lumina Evangheliei!”

 
”Să ducem celor bolnavi lumina Evangheliei!”
  • 08 Feb 2015
  • 3330

Creștinii sunt chemați să ducă celor bolnavi lumina Evangheliei și puterea harului: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică în Piața Sfântul Petru, comentând pagina Evangheliei proclamată în ritul roman sau latin despre Isus care predica Împărăția lui Dumnezeu și îi vindeca pe cei bolnavi.

După rugăciunea ”Angelus” Sfântul Părinte și-a exprimat încurajarea pentru toți cei care participă în diferite forme la prima Zi internațională de rugăciune și reflecție dedicată victimelor traficului cu ființe umane, formă modernă de sclavie pe care a numit-o ”nedemnă de o societate civilizată”. În același timp, a subliniat Ziua mondială a bolnavului, care se marchează la 11 februarie. Vremea bună și însorită, după zilele de ploi reci care au creat nu puține probleme în centrul și sudul Italiei, a încurajat participarea numeroasă a romanilor și pelerinilor la tradiționala întâlnire duminicală a Sfântului Părinte cu credincioșii pentru rugăciunea ”Îngerul Domnului”.

Redăm aici alocuțiunea Sfântului Părinte:

”Dragi frați și surori, evanghelia de astăzi (Mc 1, 29-39) ni-l prezintă pe Isus care, după ce a predicat sâmbăta în sinagogă, vindecă un mare număr de bolnavi. A predica și a vindeca: aceasta este activitatea principală a lui Isus în viața sa publică. Prin predicare El vestește Împărăția lui Dumnezeu și prin vindecare arată că aceasta este aproape, că Împărăția lui Dumnezeu este în mijlocul nostru.

Intrând în casa lui Simon Petru, Isus vede că soacra lui era la pat, cu febră; imediat o ia de mână, o vindecă și o face să se ridice în picioare. După apusul soarelui, când s-a încheiat sâmbăta, lumea poate să iasă și să-i aducă la El pe cei bolnavi, Isus vindecă o mare mulțime de oameni afectați de tot felul de boli: fizice, psihice și spirituale. Venind pe pământ ca să vestească și să împlinească mântuirea omului întreg și a întregii omeniri, Isus arată o predilecție specială față de cei care sunt răniți trupește și sufletește: cei săraci, cei păcătoși, cei stăpâniți de diavol, cei bolnavi și marginalizați. El se arată astfel medic atât al sufletelor cât și al trupurilor, Bunul samaritean al omului. Este adevăratul Mântuitor: Isus mântuiește, Isus se îngrijește, Isus vindecă.

Vindecarea bolnavilor din partea lui Cristos ne îndeamnă să ne gândim la sensul și valoarea suferinței. La aceasta ne cheamă și Ziua mondială a bolnavului, pe care o vom marca miercurea viitoare, 11 februarie, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Binecuvântez inițiativele pregătite pentru această Zi, în special Veghea de rugăciune care va avea loc la Roma în seara de 10 februarie. Și aici țin să-l amintesc pe președintele Consiliului Pontifical al Sănătății, mons. Zygmunt Zimowski, care este foarte bolnav în Polonia. O rugăciune pentru el, pentru sănătatea sa, pentru că el a pregătit această Zi și ne însoțește cu suferința sa în această Zi. O rugăciune pentru mons. Zimowski!

Lucrarea mântuitoare a lui Cristos nu se epuizează prin persoana sa și în arcul vieții sale pământești; ea continuă prin mijlocirea Bisericii, sacramentul iubirii și blândeții lui Dumnezeu față de oameni. Când i-a trimis în misiune pe discipolii săi, Isus le-a dat un îndoit mandat: să vestească Evanghelia mântuirii și să-i vindece pe cei bolnavi (cf Mc 10,7-8). Credincioasă acestei învățături, Biserica a considerat dintotdeauna îngrijirea bolnavilor o parte integrantă a misiunii ei.

Pe cei săraci și bolnavi îi veți avea întotdeauna cu voi, ne amintește Isus (cf Mt 26,11), iar Biserica îi întâlnește mereu pe drumul ei, considerând persoanele bolnave drept o cale privilegiată de a-l întâlni pe Cristos, de a-l primi și a-l sluji. A-l îngriji pe cel bolnav, a-l primi și a-l sluji înseamnă a-l sluji pe Cristos, bolnavul este trupul lui Cristos.

Aceasta se întâmplă și în timpurile noastre când, în ciuda multiplelor cuceriri ale științei, suferința interioară și trupească a persoanelor trezește marile întrebări cu privire la sensul bolii, al durerii și al morții. Este vorba de întrebări existențiale, la care activitatea pastorală a Bisericii trebuie să răspundă în lumina credinței, avându-l înaintea ochilor pe Cel răstignit, în care apare întregul mister de mântuire al lui Dumnezeu Tatăl, care din iubire față de oameni nu l-a cruțat pe Fiul său (cf Rm 8,32). De aceea, fiecare dintre noi este chemat să ducă lumina Cuvântului lui Dumnezeu și puterea harului celor care suferă și celor care îi îngrijesc, rudelor, medicilor, infirmierilor, pentru ca îngrijirea bolnavului să fie făcută tot mai mult cu umanitate, cu dăruire generoasă, cu iubire evanghelică, cu blândețe. Biserica mamă, prin mâinile noastre, mângâie suferințele noastre și se îngrijește de rănile noastre, o face cu blândețe de mamă.

Să ne rugăm Mariei, vindecarea bolnavilor, pentru ca orice persoană suferindă să simtă, grație solicitudinii celui din preajmă, puterea iubirii lui Dumnezeu și mângâierea blândeții sale paterne și materne”.

Primiți și binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus” în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:ro.radiovaticana.va