Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cei 21 de Martiri din Libia au fost înscrişi în Sinaxarul Bisericii Copte

 
Cei 21 de Martiri din Libia au fost înscrişi în Sinaxarul Bisericii Copte
  • 22 Feb 2015
  • 6145

Sanctitatea Sa Patriarhul Tawadros al II-lea a anunțat includerea celor 21 de Noi Martiri Copţi din Libia în Sinaxarul al Bisericii Ortodoxe Copte ieri, 21 februarie 2015. În fiecare an pomenirea lor se va face la data de 8 Amshir în calendarul copt, ceea ce corespunde zilei de 15 februarie în calendarul Gregorian şi celei de 2 februarie în calendarul iulian. Tot în aceeași zi, Biserica Coptă – care are mulţi credincioşi mai cu seamă în Egipt şi Etiopia –  sărbătoreşte Întâmpinarea la Templu a Domnului nostru Iisus Christos.
 
Includerea Noilor Martiri în Sinaxarul Bisericii Copte este recunoaşterea sfinţeniei martirajului lor, echivalentul canonizării în celelalte Biserici.
 
Numele noilor Martiri, aşa cum au fost anunţate de Episcopul Bisericii Copte Anba Ermia, sunt:
 
1. Milad Makeen Zaky
2. Abanub Ayad Atiya
3. Maged Solaiman Shehata
4. Yusuf Shukry Yunan
5. Kirollos Shokry Fawzy
6. Bishoy Astafanus Kamel
7. Somaily Astafanus Kamel
8. Malak Ibrahim Sinweet
9.Tawadros Yusuf Tawadros
10. Girgis Milad Sinweet
11. Mina Fayez Aziz
12. Hany Abdelmesih Salib
13. Bishoy Adel Khalaf
14. Samuel Alham Wilson
15. Muncitor din localitatea Awr
16. Ezat Bishri Naseef
17. Loqa Nagaty
18. Gaber Munir Adly
19. Esam Badir Samir
20. Malak Farag Abram
21. Sameh Salah Faruq
 
Papa Francisc a spus cu referire la aceşti 21 de creştini martirizaţi: “Au fost asasinaţi doar pentru că erau creştini. Sângele fraţilor noştri creştini este o mărturie care îşi înalţă glasul. Fie că sunt catolici, ortodocşi, copţi sau luterani, nu contează: sunt creştini! Sângele este acelaşi. Sângele dă mărturie pentru Cristos. Amintindu-i pe aceşti fraţi care au murit doar pentru faptul de a-l fi mărturisit pe Cristos, vă cer să ne încurajăm unii pe alţii să mergem înainte pe calea ecumenismului, pe care o încurajează ecumenismul sângelui. Martirii sunt ai tuturor creştinilor”.

http://lacopts.org
 
Această frumoasă icoana, prima a acestor martiri, a fost pictată de către Tony Rezk.

„Cei ce pe Mielul lui Dumnezeu aţi mărturisit şi aţi fost junghiaţi ca nişte miei, fiind mutaţi la viaţa cea neîmbătrânitoare şi pururea veşnică, Sfinţilor Mucenici, Aceluia cu dinadinsul vă rugaţi să ne dăruiască nouă dezlegare de tot răul.”

 

de Rev. Dr. Eduard-William Fartan

 


Citeşte şi Rugăciune pentru creștinii decapitați în Libia