Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Crăciunul "dulce-amar" al lui Asia Bibi: nu în închisoare, dar departe de familie

 
Crăciunul "dulce-amar" al lui Asia Bibi: nu în închisoare, dar departe de familie
  • 20 Dec 2018
  • 2091

De Paolo Affatato

Va fi primul Crăciun în libertate după nouă ani. Şi este deja o veste bună pentru Asia Bibi, femeia creştină condamnată la moarte pentru blasfemie şi achitată de Curtea Supremă din Pakistan. Asia încă se află cu soţul său Ashiq Masih într-un loc secret, sub protecţia garantată de guvernul pakistanez. Va fi pentru ea un Crăciun dulce-amar. Cristos care se naşte îi aduce vestea bună a libertăţii, după zilele triste ale detenţiei. Însă rămâne suferinţa de a nu vedea încă familia reunită definitiv şi dorinţa de a începe o nouă viaţă departe de Pakistan, chiar cu suferinţa pe care o comportă acest lucru.

Conform surselor pakistaneze, femeia va petrece Crăciunul în situaţia actuală şi este greu că va putea să le revadă pe fiicele sale. De fapt, Curtea Supremă probabil că va examina în ianuarie petiţia prezentată de acuzare: folosindu-se de o posibilitate prevăzută de orânduirea juridică pakistaneză, instanţa cere o "revizuire a verdictului" de achitare dispus de tribunal la 31 octombrie. Echipa avocaţilor lui Asia Bibi prospectează cu încredere o respingere a acelei instanţe: ceea ce ar însemna închiderea definitivă a fazei procesuale şi o "cale liberă" de facto pentru a organiza expatrierea.

De fapt, pe ascuns continuă operaţiunile cancelariilor din ţări occidentale, în acord cu guvernul din Islamabad: se formalizează procedurile pentru a acorda viza şi a organiza călătoria familiei (Asia, soţul său Ashiq şi cele două fiice Eisham şi Esha) spre Occident, într-o naţiune europeană sau în noul continent. Cu ei ar trebui să fie şi tutorele Joseph Nadeem, care până acum s-a ocupat de instruirea şi de asistarea familiei lui Asia Bibi, în timp ce femeia era în închisoare.

Asia rămâne în vizorul islamiştilor, aşadar viaţa sa actuală, în săptămânile care au urmat după eliberarea sa, este încă segregată. Însă ea trăieşte acest timp de aşteptare cu credinţa profundă care a însoţit-o în timpul detenţiei. Nu se ştie dacă şi cum va reuşi să participe la o liturghie de Crăciun, eventual în condiţii de anonimat, sau dacă va fi permis unui preot să o viziteze, pentru a administra sacramentul Reconcilierii şi a-i dărui Euharistia, pe care Asia le doreşte de mult timp.

Totuşi, istoria sa tragică a avut un efect colateral care va putea folosi în cadrul ţării: de fapt, contribuie la a ţine vie atenţia cu privire la abuzurile acelei legi de blasfemie care continuă să facă victime nevinovate în "ţara celor puri". Este exemplificativ cazul din urmă cu câteva zile: doi fraţi pakistanezi creştini, Qasir şi Amoon, au fost condamnaţi la moarte de un tribunal de primul grad după ce au fost acuzaţi de blasfemie în districtul Jhelum, în Punjab. Acuzele sunt din 2011 când cei doi ar fi publicat material blasfemiator pe Internet. Qaisar este căsătorit cu Amina şi cei doi au trei copii, în timp ce Amoon este căsătorit cu Huma, învăţătoare la şcoala de lângă catedrala catolică din Lahore. ONG-ul "Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement" (CLAAS) a anunţat că va prezenta recursul în apel la Înalta Curte din Lahore cât mai curând posibil.

De fapt, ONG-ul afirmă că "judecătorii rămân mereu sub ameninţarea fanaticilor religioşi şi pentru aceasta evaluările lor sunt condiţionate. Între timp persoane condamnate pe nedrept petrec luni sau ani în închisoare şi vieţile lor sunt ruinate în mod iremediabil". "Mă tem că, precum Asia Bibi, Qasir şi Amoon vor trebui să aştepte ani pentru a obţine dreptate", afirmă Nasir Saed, conducătorul ONG-ului, relansând urgenţa de modificări procedurale pentru a împiedica să fie folosită legea în mod impropriu.

Este de acord cu asta dominicanul James Channan, responsabil al "Peace Center" din Lahore, amintind că "în închisorile pakistaneze se află alţi 187 de creştini, victime ale acuzelor de blasfemie, în cea mai mare parte nedrepte, nefondate sau inventate. Cu ei sunt acuzaţi şi 633 de musulmani, 494 de membri ai comunităţii Ahmadiyya şi 21 de hinduşi". Fratele relatează la Vatican Insider cazul unui cuplu de soţi pe care-i cunoaşte direct, Safqat şi Shagufta Bibi, şi ei condamnaţi la moarte cu acuza, de demonstrat în întregime, că au trimis mesaje sms cu conţinuturi blasfeme. "Shagufta - spune Channan - era vecină de celulă cu Asia Bibi, a împărtăşit cu ea suferinţa precum şi speranţa libertăţii şi a unei vieţi noi".

Dominicanul afirmă: "Cei doi sunt nevinovaţi: îi acuză că au trimis mesaje sms în engleză, o limbă pe care, în mod paradoxal, cei doi n-o cunosc, fiind persoane cu origini umile. Între altele, lui Shagufta, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Asia, a fost propusă convertirea la islam ca via brevis pentru a obţine achitarea. Dar este o femei cu credinţă profundă şi a refuzat. Acum ne revine nouă s-o ajutăm".

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie