Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Este multă viaţă, în orice viaţă!”

 
„Este multă viaţă, în orice viaţă!”
  • 01 Mar 2015
  • 3977

Episcopii catolici din Spania au pregătit un mesaj pentru Ziua Vieţii, sărbătorită în fiecare an pe 25 martie, în solemnitatea Bunei Vestiri. Scrisoarea pastorală poartă ca titlu în acest an: „Este multă viaţă, în orice viaţă!”.

Documentul, semnat de mons. Mario Iceta Gavicagogeascoa, preşedintele Comisiei pentru viaţă şi familie în Conferinţa Episcopală spaniolă, reafirmă importanţa tutelării persoanelor pe care societatea actuală tinde să le marginalizeze.

Orice viaţă umană este valoroasă fiind imagine a lui Dumnezeu

„Trebuie să recunoasştem darul preţios al vieţii, indiferent de circumstanţe  sau condiţii – citim în mesaj  – orice viaţă umană este inegalabilă deoarece este imagine a lui Dumnezeu, iar pentru Dumnezeu orice fiinţă umană are o valoare excepţională, unică şi irepetabilă”.  Prelaţii iberici subliniază  de asemenea că „omul nu este o insulă, nu este o realitate închisă în sine însăşi, ci este o fiinţă relaţională. De aceea, orice persoană poate atinge plinătatea sa doar prin comunicare şi în dialogul interpersonal care generează comuniune”.

În contrast cu individualismul societăţii noastre, Biserica din Madrid reiterează  faptul că nu se poate ajunge la o viaţă împlinită fără ajutorul semenilor noştri şi cu acceptarea bucuriei de a-i avea în viaţa noastră, un dar care astâmpără lipsurile personale”.

Pentru Ziua Vieţii din acest an, Conferinţa Episcopală din Spania acordă o atenţie specială acelor „persoane care vin pe lume cu necesităţi speciale, vulnerabilităţi fizice sau dizabilităţi” şi despre care se crede adesea în zilele noastre că sunt vieţi care «nu merită să fie trăite». Episcopii au subliniat faptul că un astfel de mod de a gândi, demonstrează incapacitatea oamenilor contemporani de a aprecia valoarea persoanei dizabilitate sau bolnave. „Ce societate poate fi construită refuzându-i pe cei  care sunt neapăraţi sau în nevoi?”, „Cum se poate califica o lume care neagă primirea şi protecţia celor mai slabi?” – întreabă retoric episcopii.

De fapt este tocmai invers, continuă aceştia, persoanele care prezintă un handicap, sunt „campioni ai vieţii pentru curajul pe care îl au. Ei sunt un exemplu pentru toţi şi o mărturie a grandiozităţii vieţii. Sunt persoane capabile să dea totul, să-i îmbogăţească şi să-i primească pe ceilalţi. Nu numai… şi familiile care au o persoană cu handicap  învaţă  să privească viaţa dintr-o altă perspectivă. Deseori, aceste familii spun că «fiii speciali», cum îi numesc, sunt izvor de bucurie, fericire, iubire şi speranţă, ajutându-i pe cei din jur să crească în umanitate”.

Aşadar, încheie episcopii din Spania, este îndatorirea tuturor să apărăm viaţa de la procreaţie până la moartea naturală „într-o simfonie de dragoste cu care se poate construi o lume într-adevăr umană. Angajamentul în serviciul pentru viaţă este o obligaţie a tuturor”.

Mesajul Conferinţei spaniole arată că responsabilitatea Bisericii nu exclude participarea socială şi politică pentru promovarea binelui comun. În acest sens,  Biserica afirmă că instituţiile, familiile, asociaţiile civile trebuie să se implice constant, curajos şi creativ pentru a apăra şi a promova viaţa în orice fază a acesteia, reformând şi derogând legislaţiile.

(M. Caba)



Sursa:ro.radiovaticana.va