Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO – Conferinţă la Colegiul Pio Romeno: Iuliu Hossu în arhivele securităţii

 
FOTO – Conferinţă la Colegiul Pio Romeno: Iuliu Hossu în arhivele securităţii
  • 24 Apr 2015
  • 3958

La 130 de ani de la naștere, la 105 ani de la hirotonirea întru preoție, la 70 de ani de alegerea ca membru de onoare al Academiei Române, la 45 de ani de la trecerea la viața veșnică, figura primului cardinal român Iuliu Hossu, a fost evocată în seara zilei de 23 aprilie, la Colegiul Pontifical Pio Romeno.

La invitația P. Rector Dr. Gabriel Buboi, Dl. Sergiu Șoica, doctor în istorie și cercetător al Arhivelor CNSAS, a susținut conferința Iuliu Hossu în Arhivele Securității. A fost prezentată mărturia extraordinară de credință a Preasfințitului Episcop de Cluj-Gherla, de la Unirea din 1918 până la decesul său în 1970, remarcându-se perioada de grea încercare din timpul regimului comunist. Prezentarea s-a bazat pe o serie de fotografii-document și imagini după notele informative ale urmăririi din viața cunoscutului ierarh (Marea Unire, Perioada interbelică, Închisoarea din Sighet și Domiciliul Obligatoriu de la Căldărușani).

După Cuvântul de Bun venit al P. Rector, Excelența Sa Dl. Bogdan Tătaru Cazaban – Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun – a rostit un cuvânt de salut menționând personalitatea-simbol și rolul deosebitde important avut de Cardinalul Iuliu Hossu în istoria națională și a Bisericii Greco-Catolice. Prezent la eveniment, PS Vasile Bizău Episcop Eparhial de Maramureș a făcut o asemănare între Evanghelia zilei și personalitatea amintită astăzi. Din conținutul conferinței este oportun să menționăm dimensiunea planului colosal de urmărire pus la cale cu precizie de către Securitate, împreună cu implicarea unui mare număr de persoane pentru a asigura supravegherea constantă a vieții episcopului, a discuțiilor și a vizitelor primite.

Au mai participat împreună cu alumnii Colegiului Pio Romeno, Dl. Prof. Mihai Bărbulescu, directorul Accademia di Romania din Roma, P. Vasile Man, postulatorul cauzei de beatificare a celor 7 episcopi martiri greco-catolici, P. Isidor Iacovici postulatorul cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici, împreună cu alți prieteni și invitați.

Ursu Liviu

Foto: Raimondo-Mario RuppSursa:pioromeno.com

Știri din aceeași categorie