Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a II-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale  (partea a  II-a)
  • 12 Aug 2015
  • 5370

2. Ecteniile


Imediat după binecuvântarea inițială, preotul intonează ectenia mare, urmată de-a lungul întregii Liturghii de multe altele, ce corespund nenumăratelor nevoi ale omenirii. Ne rugăm pentru pace, pentru Sfântul Părinte, pentru cei ce călătoresc, pentru cei bolnavi și așa mai departe. Credincioșii răspund la toate aceste cereri cu binecunoscutul: “Doamne, îndură-te spre noi!”

Cineva ar putea să se întrebe de ce e necesar să repetăm încontinuu această invocație? Oare Dumnezeu nu ne aude încă de la început? Nu știe de ce avem nevoie? Dacă ne uităm cu atenție însă la logica internă a Liturghiei, vom vedea că e astfel plăsmuită încât să ne ajute să intrăm cât mai profund în logica Împărăției cerurilor. Pentru acest lucru e necesar să știm bine cine suntem noi, pe de o parte, și cine este Dumnezeul căruia ne adresăm. Invocația “Doamne, îndură-te spre noi” ne ajută în acest sens. O regăsim într-o formă sau alta de-a lungul Evangheliilor. Orbul Bartimeu cere ajutorul strigând: “Isuse, Fiul lui David, îndură-te de mine”. Cei zece leproși i se adresează la rândul lor Mântuitorului: “Învățătorule, fie-ți milă de noi!”. Tatăl tânărului lunatic are și el nevoie de ajutor: “De poți, ajută-ne fiindu-ți milă de noi”. Iar vameșul ce în templu nu îndrăznește nici măcar privirea a o ridica înspre Cer, se roagă spunând: ”Doamne, îndură-te de mine păcătosul!”

Din toate aceste exemple rezultă în mod clar câteva lucruri. În primul rând, noi oamenii suntem bolnavi și păcătoși. Cu toții avem nevoie de ajutor. În al doilea rând, Dumnezeu se face aproape nouă prin Fiul Său Isus, nume care înseamnă « Dumnezeu mântuiește». El este tot timpul lângă noi, gata să ne ajute ori în ce situație ne-am afla. În al treilea rând, vedem că legătura ce ne unește pe noi ca și păcătoși, cu Dumnezeu ca și Mântuitor, este îndurarea ce derivă di gratuitatea iubirii Tatălui nostru ceresc pentru noi.

Recitând astfel încontinuu de-a lungul întregii Liturghii “Doamne îndură-te spre noi”, ne situăm în adevăratul spirit de rugăciune, cel inspirat de Evanghelie. Această invocație trebuie să stea la baza oricărei rugăciuni, aducându-ne aminte încontinuu că suntem păcătoși, însă păcătoși iertați și mântuiți de îndurarea nemărginită a lui Dumnezeu.

PS Claudiu
Episcopul Curiei