Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a IX-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a IX-a)
  • 01 Oct 2015
  • 4591

Binecuvantarea cu diherul și triherul

Semnul Sfintei Cruci îl regăsim nu doar în gesturile pe care credincioșii le fac, ci și în binecuvântările preoților sau ale arhiereilor din timpul liturghiei. Însoțite de exclamația “Pace tuturor” sau de altele asemănătoare, sunt momente speciale în care celebrantul împărtășește credincioșilor din bogăția de har a banchetului divin ce are loc pe masa altarului. Între acestea, binecuvântarea episcopului cu diherul și triherul ocupă un loc special. Situată în principal în cadrul cântării “Sfinte Dumnezeule…”, aceasta necesită câteva explicații, fiind o binecuvântare puțin mai deosebită.

În primul rând ea se oferă credincioșilor doar de către episcop, fiind însoțită de exclamația: “Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează via aceasta, pe care a sădit-o dreapta Ta”. Arhiereul se roagă, folosind versetele psalmului 79, cerând lui Dumnezeu să-i aibă în grijă pe toți cei prezenți și toată Biserica, ca pe o vie pe care chiar El a sădit-o. Imaginea Creației ca vie, o regăsim de-a lungul întregului Vechi Testament și de asemenea în pildele Mântuitorului, care împlinește această imagine, prezentându-se pe sine însuși ca pe o viță de vie de care trebuie să rămânem în mod vital uniți, pentru a aduce rod bogat. Fiul lui Dumnezeu pregătește astfel calea înspre înțelegerea sacrificiului  său: precum un ciorchine de struguri, trupul său va fi zdrobit pentru a ne dărui vinul nou, dătător de viață, Preasfântul Său Sânge.

Episcopul binecuvintează poporul de trei ori, având în mâna dreaptă un sfeșnic cu trei brațe ce simbolizează cele trei persoane ale Sfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, iar în mâna stângă un sfeșnic cu două brațe, ce amintește de cele două naturi ale lui Cristos, divină și umană. Revine aceeași simbolistică pe care o regăsim și în felul în care ne însemnăm în mod normal cu semnul Sfintei Cruci, împreunând cele trei degete în numele Sfintei Treimi, celelalte două degete amintind de cele două naturi ale Fiului lui Dumnezeu.

Sfeșnicele poartă lumânări aprinse, fiindcă lumina lor ne aduce aminte de Isus, lumina lumii, prin care primim orice har și binecuvântare de la Tatăl Ceresc.

Acest moment particular ne aduce aminte că suntem prezenți încontinuu în rugăciunile Bisericii. Încredințați fiind astfel de ocrotirea Cerului, ca parte din via sădită de însuși Dumnezeu să aducem roade vrednice de chemarea noastră.

 

PS Claudiu

Episcopul Curiei