Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a X-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a X-a)
  • 08 Oct 2015
  • 4180

Crezul

Ectenia de după ieşirea cu darurile face trecerea înspre momentul în care toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie recită Crezul. Este un moment solemn ce ne uneşte pe toţi în mărturisirea adevărurilor de credinţă conţinute în această importantă rugăciune. În Biserica primară acesta era un moment rezervat doar creştinilor. În schimb, cei care încă se pregăteau pentru primirea botezului, aşa-numiţi catehumeni, trebuiau să iasă din lăcaşul sacru în momentul recitării Crezului, iar uşile erau încuiate în spatele lor, până în momentul primirii botezului şi deci a participării depline la viaţa Bisericii. De aici şi exclamaţia rostită înainte de începerea rugăciunii: “Uşile, uşile...!”.

Pentru cei rămaşi înăuntru, aceeaşi exclamaţie constituie vestirea solemnă a Banchetului veşnic. Odată intraţi cu toţii, în momentul venirii Mirelui, uşile vor fi încuiate şi adevărata viaţă va începe. La nivel interior, personal, suntem chemaţi să trăim ceea ce am cântat cu puţin timp înainte: “toată grija cea lumească de la noi să o lepădăm…”, închizând uşile sufletului pentru orice preocupare lumească, concentrându-ne exclusiv asupra misterului divin ce are loc pe masa altarului.

Celebranţii exprimă unitatea ce domneşte între toţi cei prezenţi, îmbrăţisându-se şi rostind: “Cristos în mijlocul nostru”/“Este şi va fi”, toţi credincioşii fiind cuprinşi în această comuniune de credinţă.

Atunci când episcopul este prezent, îşi pleacă capul, în timp ce doi dintre preoţi ţin deasupra lui şi deasupra darurilor “aerul”, această bucată de pânză ce acopereă potirul şi discul pe masa proscomidiei. Mişcat în mod ritmic de cei doi preoţi, “aerul” simbolizează prezenţa Spiritului Sfânt ce umbreşte pâinea şi vinul pentru a le transforma în Trupul şi Sângele Domnului.

La fel ca şi în primele zile ale Creaţiei când Spiritul era deasupra apelor, asistăm în acest moment al Sfintei Liturghii la creaţia unei noi lumi. Creaturi noi, într-o lume înnoită de Spiritul Sfânt, să păstrăm în sufletele noastre zi de zi Crezul, ca pe o continuă aducere aminte a misterului de iubire împlinit de Dumnezeu pentru noi şi pentru mântuirea noastră.

PS Claudiu
Episcopul Curiei