Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XV-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XV-a)
  • 13 Noi 2015
  • 4696

Cel ce se frânge și se împarte tuturor…

Exclamația: “Sfintele, sfinților!” este urmată de momentul în care, cu spatele la popor, preotul frânge Trupul Domnului, spunând următoarea rugăciune: "Se frânge și se împarte Mielul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui, cel ce se frânge și nu se împarte, cel ce se mănâncă întotdeauna și niciodată nu se sfârșește, ci pe cei ce se împărtășesc îi sfințește". Mâinile preotului rup Sfântul Agneț în patru părți, împlinind ceea ce Isus săvârșește la Cina cea de Taină, atunci când frânge pâinea pentru a fi dăruită tuturor. Rugăciunea de mai sus lămurește și mai mult gestul săvârșit: deși Trupul lui Cristos este frânt și împărțit, Mântuitorul este prezent în fiecare părticică de Cuminecare cu care credincioșii se vor împărtăși, fiindcă se frânge și se împarte tuturor, însă rămâne întreg, același, în fiecare fărâmă. Pâinea venită din cer nu se sfârșește niciodată: credincioșii se împărtășesc ori de câte ori participă la Sfânta Liturghie, însă la fel ca mana ce se coboră în fiecare dimineață pentru poporul lui Israel în lungul drum prin deșert, la fel și Isus ne așteaptă în fiecare zi pe Altar. Primind Trupul și Sângele Domnului suntem sfințiți de sfințenia Fiului lui Dumnezeu, iar în acest sens exclamația “Sfintele, sfinților!”, prin care fiecare dintre noi eram numiți “sfinți”, capătă un sens mult mai profund: suntem sfinți, prin Spiritul Sfânt primit la botez și de aceea ne cuminecăm cu cele Sfinte. Însă cu cât mai mult ne cuminecăm cu cele Sfinte, cu atât mai mult suntem sfințiți, zi de zi, de sfințenia Mântuitorului nostru.

Preotul ia o părticică din Sfântul Trup și o pune în Potir, iar apoi toarnă puțină apă caldă. În mod simbolic, în Potir se găsește de acum și Trupul și Sângele Domnului, semn al plinirii și deci al Învierii. Credincioșii se împărtășesc din această plinăte a vieții pe care preotul, prin acest Sfânt Potir o pune la dispoziția tuturor. Apa caldă, adăugată în potir, simbolizează apa ce, împreună cu sângele se revarsă din inima lui Isus, străpunsă pentru mântuirea tuturor. În același timp este o apă caldă, semn al vieții, ce se opune răcelii pe care moartea o răspândește în jurul ei.

Ceea ce se pregătește acum pe altar este plinirea Banchetului Dumnezeesc din care, în câteva clipe, fiecare credincios se va putea împărtăși.

PS Claudiu
Episcopul Curiei