Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În 2015, uciși 22 de operatori pastorali: America pe primul loc în dramaticul clasament

 
În 2015, uciși 22 de operatori pastorali: America pe primul loc în dramaticul clasament
  • 04 Ian 2016
  • 3569

Potrivit unui bilanț trasat de agenția Fides, în 2015 au fost uciși 22 de operatori pastorali: 13 preoți, 4 călugărițe și 5 laici. Pentru al șaptelea an consecutiv, primul loc în tristul clasament al operatorilor pastorali uciși este ocupat de America, continent în care au fost asasinați 7 preoți și o călugăriță. Locul al doilea este ocupat de Asia, cu 7 victime (un preot, 2 călugărițe și 4 laici), pe al treilea loc clasificându-se Africa, cu 5 operatori pastorali uciși (3 preoți, o călugăriță și o laică), fără a rămâne însă înafara clasamentului Europa, unde au fost uciși doi preoți.

Majoritatea asasinărilor au fost cauzate de încercări de jafuri și furturi
Bilanțul agenției Fides a ilustrat totodată cauza asasinatelor, cele mai multe petrecându-se în contextul unor furturi și jafuri, înfăptuite în unele cazuri cu ferocitate, în situații de degradare morală, de sărăcie economică și culturală, de violență ca regulă generală și obișnuită de comportament și de lipsă a respectului față de viață. Omuciderile s-au petrecut în contextul specific în care operatorii pastorali își împlineau misiunea de fiecare zi, administrând sacramentele, ajutându-i pe săraci și pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani și de toxico-dependenți, desfășurând proiecte de dezvoltare sau, pur și simplu, ținând deschisă poarta casei.

În curs o persecuție globalizată
"Situația operatorilor pastorali uciși revelează faptul că în actuala etapă istorică a omenirii, se înregistrează focare de persecuție anticreștină fără precedent", a evidențiat părintele italian Vito Del Prete, misionar din cadrul Institutului Pontifical Misiuni Externe. "Statul Islamic, Boko Haram, discriminările din diferite țări în care religia este o afacere de stat fac astfel încât practicarea credinței creștine să fie un act eroic și de curaj", a mai spus preotul misionar citat, explicând că misiunea celor chemați să vestească evanghelia populațiilor care nu-l cunosc încă pe Cristos este de "a face cunoscute astfel de drame ale umanității, astfel încât să se trezească conștiințele tuturor oamenilor de bună-voință privind necesitatea construirii unei societăți mai juste și mai solidare.

Raportul agenției Fides atrage atenția asupra faptului că bilanțul se referă exclusiv la datele oficiale, documentul neincluzând lunga listă de creștini care, în diferite regiuni și țări ale lumii, au fost uciși sau persecutați pentru Cristos, ale căror nume nu vor ajunge să fie vreodată cunoscute sau incluse în rapoarte și bilanțuri.



Sursa:ro.radiovaticana.va