Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nu există libertate economică fără dreptate

 
Nu există libertate economică fără dreptate
  • 27 Feb 2016
  • 3850

 ”Legea supremă să fie în toate atenția față de demnitatea celuilalt, valoare absolută și indisponibilă”: a spus papa Francisc primind sâmbătă în audiență aproximativ șapte mii de întreprinzători din asociația italiană Confindustria, cu ocazia simpozionului organizat la Roma pe tema ”A face împreună”. Întâlnirea papei Francisc cu reprezentanții întreprinzătorilor italieni reprezintă o noutate în istoria asociației, pornind de la angajamentul de a contribui prin munca lor la ”o societate mai justă și apropiată de necesitățile omului”.

”A face împreună”, a spus Pontiful referindu-se la tema simpozionului, inspiră colaborare, împărtășire și pregătirea unor raporturi reglementate de simțul comun de răspundere. ”Cât de diferită ar fi viața noastră dacă am învăța cu adevărat, zi de zi, să lucrăm, să gândim, că construim împreună!”, a remarcat Sfântul Părinte.

Papa Francisc: «În situația complexă a întreprinderii, ”A face împreună” înseamnă a investi în proiecte care să-i implice pe cei care deseori sunt uitați și neglijați. Printre aceștia se află, mai presus de toate, familiile, focolare de umanitate, în care experiența muncii, sacrificiul care o alimentează și roadele care derivă își găsesc sensul și valoarea proprie. Alături de familii, nu putem uita categoriile mai slabe și marginalizate, precum cei bătrâni, care ar putea încă să exprime resurse și energii pentru o colaborare activă, și cu toate acestea, de multe ori sunt dați deoparte ca inutili și neproductivi. Ce se poate spune, apoi, de toți lucrătorii posibili, mai ales cei tineri care, prizonieri ai precarității sau ai unor lungi perioade de șomaj, nu sunt interpelați de o cerință de lucru care să le dea, dincolo de un salariu onest, acea demnitate de care uneori se simt privați?».

În centrul oricărei întreprinderi, a continuat papa Francisc, trebuie să stea omul: nu cel abstract, ideal, teoretic, dar cel concret, cu visurile lui, cu necesitățile lui, cu speranțele și eforturile lui.
Papa Francisc: «Această atenție față de persoana concretă comportă o serie de alegeri importante: înseamnă a da fiecăruia ceea ce este al său, smulgând mamele și tații de familie din angoasa de a nu avea posibilitatea de a da un viitor și nici chiar un prezent propriilor fii; înseamnă a ști să conduci, dar și a ști să asculți, împărtășind cu umilință și încredere proiecte și idei; înseamnă a face în așa fel încât munca să creeze altă muncă, responsabilitatea să creeze altă responsabilitate, speranța să genereze altă speranță, mai ales pentru tinerele generații, care astăzi au nevoie mai mult ca oricând».

În fața numeroaselor bariere de injustiție, solitudine, neîncredere și suspiciune, care se înalță și în zilele noastre, cei din domeniul muncii, unde întreprinzătorii sunt factori de prim plan, sunt chemați să facă pași curajoși astfel încât ”a se regăsi și a face împreună” să nu fie numai un slogan, ci un program pentru prezent și viitor.
Papa Francisc: «Dragi prieteni, voi aveți ”o nobilă vocație de a produce bogăție și de a îmbunătăți lumea pentru toți” (scris. Enc. Laudato si’, 129); sunteți chemați, de aceea, să fiți constructori ai binelui comun și realizatorii unui nou ”umanism al muncii”. Legea supremă să fie în toate atenția față de demnitatea celuilalt, valoare absolută și indisponibilă».

Nu acceptați ca demnitatea persoanei, a îndemnat Pontiful la încheierea discursului său, să fie încălcată în numele exigențelor de producție, care deseori maschează miopii individualiste, egoisme triste și sete de putere. Binele comun trebuie să fie busola care orientează activitatea productivă pentru a duce la creșterea unei economii sensibile față de toți oamenii, mai ales față de cei nevoiași:
Papa Francisc: «Aceasta este cu adevărat posibilă, cu condiția ca simpla proclamare a libertății economice să nu predomine asupra libertății concrete a omului și a drepturilor sale, ca piața să nu fie un absolut, ci să onoreze exigențele dreptății și, în cele din urmă, ale demnității persoanei. Pentru că nu există libertate fără dreptate și nu există dreptate fără a respecta demnitatea fiecărui om».

(rv – A. Dancă)