Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Să nu ne fie teamă de dialog!”

 
„Să nu ne fie teamă de dialog!”
  • 28 Iun 2013
  • 9107
 „Unitatea creştinilor este o urgenţă din faţa căreia, astăzi mai mult ca oricând, nu putem da înapoi” a spus Sfântul Părinte Papa Francisc, primind vineri, 28 iunie 2013, în Vatican delegaţia ortodoxă a Patriarhatului Ecumenic, sosită la Roma pentru a lua parte, potrivit obiceiului, la sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul. La celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii, sâmbătă, 29 iunie, în faţa bazilicii Sf. Petru, Papa Francisc va impune paliumul sacru noilor arhiepiscopi mitropoliţi.

Delegaţia ortodoxă a Patriarhatului Ecumenic este condusă de mitropolitul de Pergam, IPS Ioannis Zizioulas, copreşedinte al Comisiei mixte internaţionale pentru dialog teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

Adevărul, între atâtea glasuri discordante; speranţa, într-o lume care nu o mai cunoaşte; pacea, pe o planetă încleştată şi astăzi în braţele urii. Este ceea ce creştinii au încercat să arate dintotdeauna şi ar fi frumos dacă vocea care vesteşte toate acestea ar fi cu adevărat una. Cu această urare de fond, Papa Francisc, pentru prima dată de la alegerea sa, a împărtăşit îmbrăţişarea păcii cu reprezentanţii Patriarhului ortodox ecumenic, Bartolomeu I, la prima din cele două întâlniri tradiţionale care marchează an de an, la Roma şi Constantinopol, celebrarea respectivilor patroni cereşti. Un drum început în 1969, care a dus la o mai mare apropiere între cele două Biserici pe calea deplinei unităţi şi care, a observat Pontiful Roman, are multe de spus lumii de astăzi.

„Căutarea unităţii între creştini este o urgenţă de la care, astăzi mai mult ca oricând, nu ne putem sustrage. În lumea noastră, flămândă şi însetată de adevăr, de iubire, speranţă, pace şi unitate, este important pentru însăşi mărturia noastră, să putem în sfârşit să vestim cu o singură voce vestea cea bună a Evangheliei şi să celebrăm împreună Tainele Dumnezeieşti ale vieţii celei noi în Cristos!”.

Unitatea, a spus Papa, este mai întâi de toate „un dar al lui Dumnezeu pentru care trebuie să ne rugăm fără încetare”. Cu toate acestea, a reluat Sfântul Părinte, „ne revine nouă, tuturor, îndatorirea de a pregăti condiţiile şi de a cultiva terenul din inimi, pentru ca acest har extraordinar să fie primit”.

Papa a subliniat importanţa contribuţiei adusă la căutarea deplinei comuniuni între catolici şi ortodocşi de Comisia Mixtă Internaţională pentru Dialogul Teologic. Aceasta are în prezent pe agendă „tema delicată a relaţiei teologice şi ecleziologice dintre primat şi sinodalitate în viaţa Bisericii”.

„Este semnificativ că astăzi se poate face împreună, în adevăr şi în caritate, o reflecţie asupra acestor tematici, începând cu ceea ce ne uneşte dar fără a ascunde ceea ce încă ne desparte. Nu este vorba de un simplu exerciţiu teoretic, ci de a cunoaşte în profunzime tradiţiile reciproce, pentru a le înţelege şi, uneori, chiar şi pentru a învăţa de la ele”.

Pentru a învăţa, de exemplu – a continuat Papa – sensul colegialităţii episcopale şi tradiţia sinodalităţii care, a recunoscut, este tipică Bisericilor ortodoxe: „Sunt încrezător că efortul de reflecţie comună, atât de complex şi laborios, va aduce roade la timpul cuvenit. Este pentru mine o încurajare când catolicii şi ortodocşii împărtăşesc aceeaşi concepţie de dialog, care nu caută un minimalism teologic asupra căruia să se ajungă la un compromis, ci se întemeiază mai degrabă pe aprofundarea unicului adevăr pe care Cristos l-a dăruit Bisericii sale şi pe care nu încetăm niciodată să-l înţelegem mai bine sub călăuzirea Spiritului Sfânt. De aceea, nu trebuie să ne fie teamă de a ne întâlni şi de a dialoga cu adevărat!”.Sursa:ro.radiovaticana.va