Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sunteţi campioni, dar mai întâi de toate fiţi oameni, în sport şi în viaţă, oameni purtători de umanitate!

 
Sunteţi campioni, dar mai întâi de toate fiţi oameni, în sport şi în viaţă, oameni purtători de umanitate!
  • 13 Aug 2013
  • 3741
„Sunteţi campioni, dar mai întâi de toate fiţi oameni, în sport şi în viaţă, oameni purtători de umanitate!”: este îndemnul cu care Papa Francisc a primit marţi în Vatican naţionalele de fotbal ale Italiei şi Argentinei, cu o zi înainte de meciul amical programat miercuri seară pe stadionul „Olimpico” din Roma. Partida dintre cele două selecţionate încărcate de glorie sportivă îşi doreşte să fie, în intenţia organizatorilor, un omagiu adus Papei Francisc. La încheierea întrevederii Sfântul Părinte a cerut jucătorilor să se roage pentru slujirea sa pentru ca – a spus Papa – „pe terenul în care m-a pus Dumnezeu, să pot juca şi eu o partidă onestă şi curajoasă pentru binele tuturor”.

„La acest meci, nu este uşor pentru mine să fiu suporter. Din fericire e vorba de un amical. Dar, aveţi grijă, amical să fie…!”

Papa Francisc a captat încă de la început atenţia prin această mărturisire inedită, dar toată întrevederea cu cele două naţionale de fotbal s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială şi spontană. O atitudine tipică pentru Sfântul Părinte care n-a ascuns niciodată pasiunea sa pentru fotbal şi, în special, pentru echipa „San Lorenzo” din campionatul argentinian.

Atmosfera destinsă i-a oferit însă ocazia să scoată în evidenţă valoarea socială a fotbalului şi responsabilitatea jucătorilor, atât pe gazon cât şi în afara acestuia: „În timpul jocului, când sunteţi pe teren, se vede frumuseţea, gratuitatea şi spiritul de echipă. Dacă acestea lipsesc dintr-un meci, îşi pierde forţa, chiar dacă echipa câştigă. Nu este loc pentru individualism, totul este coordonare în favoarea echipei”.

Frumuseţe, gratuitate, spirit de echipă. Sfântul Părinte revine asupra acestor trei cuvinte şi, fără a uita că se adresează unor profesionişti, îi îndeamnă să nu uite că sportul este o delectare: „Diletant, amator… E adevărat că organizarea naţională şi internaţională profesionalizează sportul, şi aşa trebuie să fie, dar această latură profesională nu trebuie să renunţe niciodată la vocaţia iniţială a unui sportiv sau a unei echipe: să fie amator, diletant. Un sportiv, chiar când este profesionist, când cultivă această latură de diletant, face bine societăţii, construieşte binele comun pornind de la valori precum gratuitatea, spiritul de echipă şi frumuseţea”.

Mai înainte de a fi campioni, a spus Sfântul Părinte jucătorilor de fotbal, sunteţi oameni, cu valori şi defecte, cu inimă şi idei, cu aspiraţii şi probleme. Dar, a continuat Papa, „chiar dacă sunteţi persoane publice, rămâneţi întotdeauna oameni, în sport şi în viaţă. Oameni, purtători de umanitate”.

Salutând în special oamenii de la conducerea organizaţiilor de fotbal, Papa Francisc a menţionat că fotbalul a devenit o afacere, drept care toţi trebuie să conlucreze pentru a nu se pierde „caracterul sportiv”. „Promovaţi şi voi această atitudine de diletant care, pe de altă parte, îndepărtează definitiv pericolul discriminării. Când echipele păşesc pe această cale, stadionul se îmbogăţeşte din punct de vedere uman, dispare violenţa şi în tribună încep să se vadă din nou familiile”.

Vorbind în spaniolă, Papa a cerut jucătorilor să „trăiască sportul ca pe un dar al lui Dumnezeu, ocazie de a fructifica talentul lor dar şi ca pe o responsabilitate”: „Voi sunteţi un exemplu, un punct de referinţă. Binele pe care-l faceţi este impresionant. Prin comportamentul vostru, prin jocul vostru, prin valorile voastre, faceţi binele. Lumea se uită la voi. Profitaţi pentru a semăna binele!”

La finalul întrevederii, Papa a avut o cerinţă la fel de inedită ca şi mărturisirea de la începutul audienţei:  „Vă cer să vă rugaţi pentru mine, pentru ca şi eu, pe terenul în care Dumnezeu m-a pus, să fac o partidă onestă şi curajoasă pentru binele tuturor”.



Sursa:ro.radiovaticana.va